Българите – тежки жертви на собствения си политически и провинциален битовизъм

0

- Advertisement -

Дни преди Коледа, супермаркетите са арена на тежки бойни действия за достигане на касите. Политиците удължиха работните си дни, за да покажат как и по празниците са готови да служат неуморно на народа. В същото време из милата ни татковина се случват от странни по-странни неща.

В разгара на предпразничната лудост, едно откровено налудничаво събитие е бе на път да мине и замине встрани от общественото внимание. В четвъртък (22 декември), в ловешкия пресклуб на БТА бе представено – чрез специална пресконференция, естествено – Национално обединение от партии и движения “За излизане от НАТО и Европейския съюз”.

На активното мероприятие присъстваха председателят на партия  “Нация” Кирил Гумнеров, заместникът му Ясен Стоянов и Румен Сакеларов, организационен секретар на Българската работническо-селска партия, които членуват в обединението.

Идеята на тази коалиция е под един покрив да бъдат събрани всички политически структури, неправителствени организации и граждански движения, които „припознават тези две точки като основа на своята идеология за бъдещето си съществуване“.

Според тях членството на България в ЕС и Северноатлантическия алианс

пречи на България да се развива като свободна, суверенна и независима държава.

„Държавата ни, благодарение на членството ни в ЕС, се намира на ръба на много сериозна криза – икономическа, социална, политическа, морална и военна. Ние разбираме, че бъдещето на България трябва да бъде по-различно от това, което са приели нашите политици“, заяви Гумнеров и посочи мотивите им за излизане от Европейския съюз – унищожение на българската икономика, на сектори в селското стопанство, намаляване на работните места.

Румен Сакеларов, който особено много се притеснява от членството ни в НАТО, изтъкна, че това е отбранителен съюз и няма място в Афганистан, в Ирак, в Африка.

Подобна претенция, въпреки че е по всички правила на демокрацията, защото всеки би трябвало да може да изрази свободно позицията си, е леко странна. Причината е, че

именно членството в ЕС и НАТО ни предпазва

от превръщането на България в лесна мишена за пропаганда и манипулация, както се случва с Беларус. Европейският съюз, макар хлабаво, възпира тежката корупция у нас, докато НАТО по договор е длъжен да ни пази от външни атаки, което е жизненоважно, предвид състоянието на нашата армия и остарялото ни оборудване. Съвсем естествено, това изобщо не означава, че ЕС и НАТО са идеални, но от друга страна – ако още утре се разкараме от тях –

как точно ще закърпим и националния бюджет, и националната сигурност?

Междувремено лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във Фейсбук, че подава сигнал до прокуратурата и иска да започне проверка на действията на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов за язовир “Огоста”.  Причината е инвестиция във фотоволтаици върху язовир “Огоста“, която според Нинова, е опасна и с непредсказуеми последици.

- Advertisement -

По време на парламентарния контрол във вторник, 20 декември, министър Стоянов съобщи, че германската компания “Профайн Енерджи ГмбХ” е заявила инвестиционно намерение за изграждане на плаваща електроцентрала и ремонт на язовир “Огоста” до Монтана.

Работна група ще реши дали е възможна тази инвестиция, но това ще стане само след публична процедура, в която всеки ще може да заяви своите инвестиционни намерения. Той специално подчерта, че  е необходимо да се чуе и мнението на местната общественост по този проект.

Трагично е, че от години слушаме от бившия премиер Бойко Борисов

как са в ход какви ли не велики предложения за Северозапада,

а сега, когато все пак някой е решил да инвестира там и това инвестиране да бъде съобразено с българското законодателство, скачаме срещу него и твърдим, че няма място у нас?

За капак тече скандал за две бебета, които при изписването им от столичната АГ болница “Шейново” са били разменени и дадени на жени, които не са техни майки. Два месеца след раждането, една от майките направила ДНК-тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно. Така се разбрало, че бебето, с което се е прибрала от болницата, всъщност не е това, което е родила.

Майката сигнализирала здравното заведение, което е започнало вътрешна проверка. Установено било, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Шефът на “Шейново” твърди, че

поверената му болница не носи никаква вина за случилото се.

Явно виновни са майките!

Ситуацията е по-отчайваща и от колумбийски  сериал. От който… по-тъжна и по-тъпа е само “жълтеникаво-кафявата сага”, между правосъдния министър Крум Зарков и семейство Мая Нешкова и Кирил Икономов. Сага, покрай която някой е сънувал прекалено много и в прекалено възбудено състояние, защото става дума за партийно-правителствени органи, нафиркани до козирката и надрусани като за последно министри и политици, за търчане по гащи между етажите, за побой над котка, кражба на четири зимни гуми…

С празници или без празници, продължаваме да сме тежки жертви на собствения си провинциален битовизъм. Можем само да си пожелаем през новата година да не допускаме това, защото хватката ще продължава да се затяга.

Автор: Антония Коцева

Източник: „Банкеръ“

*Заглавието е на Debat.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече