Безплатни книги за Коледа – какви, къде и как

0

- Advertisement -

Всички разбираме, че четенето има много ползи, но сме наясно и с факта, че не всеки може да си позволи нова книга по всяко време. За щастие, има широк набор от безплатни онлайн библиотеки, които предлагат тонове електронни книги, които можете да прочетете или изтеглите, без да ви струват и стотинка!

А ето и списък на 20-те най-добри онлайн библиотеки, в които можете да четете безплатни електронни книги онлайн и да ги изтегляте законно.

 1. Project Gutenberg


Project Gutenberg е благородното усилие на международна група доброволци за дигитализиране и архивиране на културни произведения, за да се насърчи създаването и разпространението на електронни книги. Повечето от елементите в колекцията му са пълните текстове на книги, които са публично достояние. Проектът се опитва да ги направи възможно най-безплатни, в дълготрайни, отворени формати, които могат да се използват на почти всеки компютър или четец. Понастоящем Project Gutenberg предлага над 59 000 безплатни електронни книги. Тук ще намерите най-великите произведения на световна литература.

 1. Questia


Questia е водещият онлайн ресурс за научни изследвания и писане на статии. От основаването си Questia помага на студентите да намират и цитират висококачествени научни изследвания. С акцент върху теми, свързани с хуманитарните и социалните науки, Questia предоставя ресурсите, необходими за попълване на курсови работи. През 2010 г. Questia е придобита от Cengage Learning, водещ доставчик на изследователски решения за академичната аудитория в цял свят. Оттогава библиотеката на Questia продължава да се разраства.

 1. Open Library

Open Library е инициатива на Internet Archive, организация с нестопанска цел. Това е онлайн проект, който има за цел да създаде „една уебстраница за всяка книга, публикувана някога“. Open Library осигурява онлайн достъп до много книги, които са обществено достояние и са излезли от печат. Крайната им цел е да направят всички публикувани произведения на човечеството достъпни за всички хора по света. А надеждата им е, че библиотеките и отделните читатели на книги ще се присъединят към този проект и заедно ще можем да градим към универсален достъп до всички знания.

 1. The Online Books Page

The Online Books Page е уебсайт, който улеснява достъпа до книги, които могат да се четат свободно по интернет. Той също така има за цел да насърчава разработването на такива онлайн книги в полза и за назидание на всички. Сега техният местен индекс включва повече от 2 милиона произведения в различни формати. Всички книги, които те посочват, са свободни за лично и нетърговско ползване.

 1. Read Print

Read Print е безплатна онлайн библиотека, която предоставя хиляди безплатни онлайн книги за ученици, учители и любители на класическата литература. Сайтът разполага с над 8000 онлайн книги от 3500 известни автори, а членовете му могат да създават свои лични книжни рафтове с оценки и рецензии и да се присъединяват към групи за четене, които отговарят на техните интереси. Нещо повече, Read Print е един от 50-те най-добри уебсайта за 2010 г. на списание TIME.

 1. The Literature Network


The Literature Network предлага онлайн литература с възможност за търсене за ученици или ентусиасти. За да намерите търсеното произведение, започнете с преглеждане на индекса на авторите. В момента те разполагат с над 3500 пълни книги и над 4400 разказа и стихотворения от над 260 автори. Базата им с цитати съдържа над 8500 цитата, а системата им за тестове включва над 340 теста. Ако имате въпрос за литературата, можете да го зададете в техните форуми за литература, където хиляди членове могат да отговорят на въпроса ви.

 1. Classic Reader

Classic Reader предлага хиляди безплатни класически книги, стихотворения, пиеси и разкази от широк кръг автори, обхващащи няколко века. Ще откриете автори като Дикенс, Остин, Шекспир, Едгар Алън По и много други. Разделът „Кратки разкази“ е най-големият и най-бързо развиващ се раздел на ClassicReader.com. Можете да четете книгите безплатно онлайн и дори да добавяте свои собствени анотации.

 1. The Classic Bookshelf

The Classic Bookshelf е пълен със стотици класически произведения за четене. Насладете се на всички книги във формат на обикновена уеб страница или използвайте техния умен аплет за четене, който прави електронното четене почти безпроблемно. Тук няма да намерите „Властелинът на пръстените“ или книги за Хари Потър, но ще намерите стотици вечни чудеса от предишни години.

 1. ChestofBooks.com


ChestofBooks.com представя безплатни онлайн книги на различни теми, като книги за изкуство и фотография, бизнес книги, книги за здраве и лечение, книги за занаяти и хоби и др. Те са положили много усилия за сканиране, конвертиране в текст и корекция на книгите само за вашето удоволствие от четенето.

 1. PublicBookshelf

PublicBookshelf е платформа, обединяваща качествени автори и непредубедени читатели в контролирана среда, където може да се осъществи обмен на идеи, творчество и знания. В тяхната библиотека вероятно ще има нещо, което да ви допадне, независимо от интересите ви.

- Advertisement -

 1. Internet Archive

Internet Archive е най-обширната безплатна онлайн библиотека с нестопанска цел, съдържаща милиони безплатни книги, филми, софтуер, музика, уебсайтове и др. Те осигуряват на хората универсален достъп до всички знания. Интернет архивът предлага богатство от безплатна информация, обслужва милиони хора всеки ден и е един от 300-те най-популярни уебсайтове в света.

 1. Fiction.us

Fiction.us е чудесно място за намиране на безплатни онлайн романи. Точно както подсказва името на уебсайта, този сайт съдържа много художествени книги, включително много наградени книги. Книгите им са разделени на глави, така че е лесно да запомните къде сте спрели. Сайтът предлага също поезия, пиеси и книги с картинки.

 1. PublicLiterature.org

PublicLiterature.org представя някои от най-великите автори от цял свят. Много известни автори използват рубриката PublicLiterature.org, за да обсъждат най-новите си творби, да предоставят образци от произведенията си, като поезия, откъси от книги и пиеси, и да споделят мислите си. Освен това PublicLiterature.org предоставя удобен за ползване интерфейс за четене на книги онлайн. Същевременно дава възможност на начинаещи писатели да споделят творбите си с по-широка аудитория.

 1. Authorama

Authorama предлага напълно безплатни книги от най-различни автори. А цялата класическа литература, събрана на този сайт, както и илюстрациите в страниците на книгите, са обществено достояние.

 1. Page by Page Books

Page by Page Books се стреми да ви предостави широк избор от най-добрите налични книги, които са обществено достояние, и то в лесен за четене формат. Те разполагат със стотици класически книги, които можете да прочетете още сега, и всички те са напълно безплатни! Това е идеален начин да разширите кръгозора си, да наваксате със списъка си с книги или да прочетете книги, които сякаш всички останали вече са прочели. Всички тези класически книги можете да прочетете сега в тяхната електронна библиотека!

 1. The Perseus Hopper

The Perseus Hopperе проект с отворен код, предоставящ набор от услуги за взаимодействие с текстови колекции, който обхваща историята, литературата и културата на гръко-римския свят. Тяхната мисия е да спомогнат за това пълният архив за човечеството да стане възможно най-интелектуално достъпен за всяко човешко същество, като предоставят информация, адаптирана към възможно най-много езикови и културни среди.

 1. International Children’s Digital Library

International Children’s Digital Libraryе корпорация с нестопанска цел, която първоначално е създадена от интердисциплинарен изследователски екип в Университета на Мериленд в сътрудничество с Интернет архива. Мисията на Международната детска цифрова библиотека е да подготви децата за живота в един етнически и културно разнообразен свят, като изгради най-голямото в света мултикултурно онлайн хранилище за детска литература и предложи свободен достъп до произведения от над 42 държави.

 1. Bibliomania


Bibliomaniaе най-обичаният портал за литература в интернет. Той е носител на множество награди, включително е избран за един от 300-те най-добри уебсайта в света от списание Forbes. В него има хиляди електронни книги, стихотворения, статии, разкази и пиеси, които са напълно безплатни. Можете да прочетете най-великата художествена литература на автори като загадките на Шерлок Холмс, всички пиеси на Шекспир или просто да се потопите в някои разкази на писатели като Марк Твен.

 1. Bartleby


Bartleby е академична библиотека, разработена от Barnes & Noble Education, Inc. Големи справочници, както и исторически и научни текстове са достъпни безплатно онлайн от Bartleby. Настоящите предложения на платформата Bartleby включват Bartleby Textbook Solutions и Bartleby Writing. Неговата мисия е да служи на всички, които работят за издигане на своя живот чрез образование.

 1. LibriVox

LibriVox е група доброволци от цял свят, които четат и записват текстове от публичното пространство, създавайки безплатни ауди окниги от публичното пространство за изтегляне от техния уебсайт и други сайтове за хостинг на цифрови библиотеки в интернет. Целта на LibriVox е да направи всички книги, които са обществено достояние, достъпни безплатно в аудио формат в интернет. А LibriVox е тясно свързана с проекта Гутенберг, откъдето проектът получава някои от текстовете си, и с интернет архива, който хоства техните предложения.

Автор: Илиян Кузманов

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече