Различен прочит: За какво са му на Али Баба 40 разбойници, ако си има Държавно Предприятие?

0

- Advertisement -

Кефлийското настроение на Доган явно е обзело трайно неговия аватар Карадайъ. В пристъп на властови напън той обяви, че ДПС ще има 40 депутати в следващия парламент и ще е част от управлението на страната. За второто – всички знаем, че ДПС управлява, дори когато няма министри, излъчени по партийна линия. Линията е друга и примери с илюстрации за това как се смазва машината бол. Машината на невидимите коалиции, за които няма да чуем и думичка нито от Доган, нито от Карадайъ.

Че защо пък да не поуправлява ДПС, какво му е? Партия като партия. Макар че българските партии отдавна е редно да се регистрират по Търговския закон.

ДПС обаче е по-особена структура. Нейният вожд и учител, хидроинженер и вдъхновител, я е замислил като дисперсия, проникваща във всички държавни пещери, хралупи и пукнатини. Почти няма зона, в която ДПС да не е стъпило. Ето, сега и Народният театър се оказа под шапката на шапката на Доган. Или под сянката на сянката му.

Всъщност, за какво са му на Али Баба 40 разбойници, когато си има Държавно Предприятие (Д. П.)? И когато половината държава работи за кефа на Шефа? Защото Той разпределя порциите и ако някой не е съгласен, може да си протестира, колкото иска.

Земеделските субсидии вече две десетилетия се разпределят от ДПС. Всякакви европари пак оттам минават. Апетитите им към финансовия сектор не са от вчера. Хора на Доган има на различни ключови позиции във всяко министерство и това е публична тайна.

Лакомията на тази корпоративно-партийна структура е пословична. Тя премина през срутване на банка, през овладяване на медии, през очевидно влияние върху прокуратура и съдебна система. Тя не се спира пред нищо, за да управлява с реална икономическа власт.

- Advertisement -

И накрая иска да е в коалиция – официално.

Ние отсега знаем с кого – с хваналия се като удавник за каквато и да е сламка ГЕРБ и с готовото на всякакви компромиси в името на властово завръщане НДСВ. Тази конструкция се е пръкнала вече в Сараите и е въпрос на време да я видим на екран.

Хич не е случайно изказването на Карадайъ. С него той дава ясен знак на готовите да се коалират с ДПС, че ДПС ги чака с отворени обятия.

А пък те, ако имат повече от една гънка в мозъците си, е добре да помислят преди тази коалиционна прегръдка. Ще легитимират една корпоративна партия. Ще дадат рамо на Държавното Предприятие да се разпростре, както се шегуваха някои – от Южен поток до Северния полюс. Ще се омажат с чужда мръсотия, наслоявана три мандата.

Царските хора, юрнали се към министерства, могат да постъпят и по-умно. Освен ако просто не могат.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече