Христо Грозев – чуждестранен агент, аферист, русофоб, българският барон Мюнхаузен?

0

- Advertisement -

Христо Грозев – чуждестранен агент, аферист, русофоб, българският барон Мюнхаузен?
През 2011 г. Христо Грозев влиза в имуществен спор с олигарсите Огнян Донев и Любомир Павлов за собствеността на българските вестници „Труд“ и „24 часа“. 


Делото е разгледано в Софийския апелативен съд.
През 2010 г. германският концерн WAZ решава да продаде двата си най-големи български вестника „Труд“ и „24 часа“, както и свързаните с тях издания, агенцията за разпространение на медии „Стрела“, сградата на Полиграфическия комбинат в София, печатница и редица дъщерни дружества.
Собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е готов да стане купувач, но WAZ отказва да му продаде вестниците, тъй като той и партньорът му Делян Пеевски вече притежават три големи български вестника, а при нова покупка биха станали монополисти на българските медии.


Скоро Христо Грозев пристига при собственика на най-голямата българска фармацевтична компания „Софарма“ Огнян Дончев и съдружника му Любомир Павлов и им предлага да закупят наполовина вестниците от WAZ заедно с австрийската компания «БГ Принтинвест», където той е съсобственик с немците Даниел Руц и Карл фон Хабсбург. 
Вторият е внук на последния император на Австро-Унгария и основен претендент за австрийския престол.
Грозев постоянно напомня за приятелството си с Хабсбург и твърди, че го познава от студентските години, макар че е съмнително аристократът да е учил в университетите, които е посещавал Грозев.
Междувременно Университетът във Виена, където Грозен уж е завършил, е обвинен в издаването на „фалшиви дипломи“.


Сделката за 40 млн. евро е осъществена през декември 2010 г., но много скоро става ясно, че за 53% от собствеността на WAZ, Христо Грозев и съдружниците му са платили не със свои пари, а с пари на Цветан Василев и Делян Пеевски.


Грозев започва да оказва натиск върху Павлов и Донев, настоявайки да се откажат от акциите си. Той използва различни методи за въздействие. Подава жалба в столичната прокуратура, в която ги обвинява в пране на пари, придобити по престъпен начин, както и във фалшифициране на подписа му върху документ. 


По време на разследването са арестувани редакциите на вестниците и тяхната печатница. 
Прокуратурата приключи делото едва през март 2013 г., а официалното й изявление гласи:
„На 15 януари 2013 г. свидетелят Грозев регистрира декларация, в която отхвърля твърдението, че той и компаньоните му са претърпели вреди от действията на обвиняемия Павлов. Твърдението на Грозев за неистинността на подписа му в протокола от общото събрание на БГ Принтмедия е категорично опровергано“.


На 17 ноември 2011 г. на пресконференция той обявява, че ще продаде дела си на Делян Пеевски „само под дулото на пистолет“ и обещава да даде 1 милион лева на всеки, който му покаже снимка, доказваща връзката му с КТБ или Пеевски. Месец по-късно фоторепортери от в. „България Днес“ го заснемат на влизане и излизане от кабинета на Пеевски и публикуват снимката, но така и не получават пари от него.

- Advertisement -


От името на Цветан Василев Грозев купува телевизия „Европа“, фиктивен собственик е на изданията „Стандарт“, „Утро“, „Марица“. 

Всичко е наред до лятото на 2014 г., когато Василев избяга в Сърбия, а България беше принудена да изплати липсващите 4 млрд. лв. на вложителите в банката му. Процесът по екстрадирането му в България все още продължава. 


През 2013 г. Грозев изнася лекция в Москва за ролята на радиото в новата информационна ера, интеграцията със социалните мрежи и бизнес моделите, които ще помогнат за спасяването на този „потъващ кораб“ (разбирай Русия).
През 2015 г. Грозев започва да си сътрудничи с проекта Bellingcat (признат за нежелан от Генералната прокуратура на Руската федерация и вписан от руското Министерство на правосъдието в регистъра на чуждестранните медийни агенти).
Bellingcat е основан от британския блогър и геймър Елиът Хигинс.
През 2021 г. Грозев създава филм за Алексей Навални.


Понастоящем Грозев е собственик и мениджър на национални радиостанции в Холандия и Украйна. 


Работи в Risk Management Lab към български университет (на този етап не разбрах кой е българският университет, но ще разбера), където заема длъжността старши научен сътрудник.
Христо Грозев беше обявен за издирване от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация през декември 2022 г. 


Информация се появи на сайта на ведомството. 
Делото е заведено по член от Наказателния кодекс на Руската федерация за разпространение на фалшиви информации за руската армия.
Според политолога от Германия Александр Сосновский „този „персонаж води дълги години подривна информационна дейност в Русия“.


Грозев често използва в „разследванията си“ псевдонима Мориц Ракушицки.
През 2019 г. е награден от European Press Prize „Приз за европейска преса“ за дейността си на „разследващ“ журналист и получава скромните 10 000 евро.
ZOV

Източник: www.lentata.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече