Въпрос за оцеляване: Подписа ли „Промяната“ политическата си смъртна присъда?

0

- Advertisement -

Който се интересува, няма как да е пропуснал развитието на скандала „Джемкорп“ (Gemcorp). Да, скандал – не „случай“, а „скандал“. Защото останаха доста въпроси без релевантни отговори. Останаха – вижте само тези видеоинтервюта – на Настимир Ананиев за Actualno.com и на в. „Сега“ с Венко Сабрутев, основното лице от ПП във временната парламентарна комисия за скандала.

Конкретно:

Защо в необвързващ меморандум има клауза за арбитраж? Когато уреждате предварително къде ще се съдите, ако не се разберете, значи се готвите да правите нещо, заради което може да не се разберете, да се скарате и да трябва съд. Какво е това нещо и едно ли е?

Пример от доклада на временната комисия за Gemcorp – инвеститорите имат желание да правят магистрален газопровод през България към Румъния и Украйна (стр. 119), чийто капацитет да е съобразен с „евентуалните нужди на Украйна“. Защо – официално защото тези много сериозни инвеститори можели в дългосрочен план да доставят втечнен газ от Гърция. Дотук добре – а дали от десетилетия България не е свързана с Украйна именно с магистрален газопровод? Дали Русия вече не спря да го ползва, защото се прехвърли на „Турски поток“ и по газопровода има колкото искаш свободен капацитет за резервиране, без конкуренция от „Газпром“? Дали няма как газовият поток да тече от Гърция през България към Украйна по съществуващ газопровод, със съответните такси? Новият защо ни е – за едни пари и контрол на някой друг Голям брат, заместващ „Газпром“?

Трябва да подчертая категорично – в доклада за арбитраж се говори заради евентуален проект за малки модулни ядрени реактори. Само че нито Ананиев, нито Сабрутев го казаха – а е важно за професионалното отношение. Защото е много хубаво да се обясни този проект от-до на широката публика, тъй като касае хем едни от най-важните ни мощности като големина, хем най-важните като безопасност. А вече имаме хубав спомен от един такъв арбитраж в ерата „Бойко Борисов“ – минус 620 млн. евро за АЕЦ „Белене“.

Още нещо – пределно ясно, че когато за едно нещо има такава договорка за арбитраж в необвързващо споразумение, по многостепенен меморандум бързо това може да премине и в други проекти.

- Advertisement -

Освен това – откъде-накъде Gemcorp ще иска копия на личните документи на директорите на „Булгаргаз“ именно заради доставките на втечнен газ? Документи за финансово състояние е нормално, но личните данни какво точно разкриват за финансите на дружеството? Или големите инвеститори, за които отдавна почна да се говори, че са се развили защото руският олигарх Алберт Авдолян е поставил началото, се плашат от (руски) шпиони и искат сами да проверят? Провериха ли и ще проверят ли Атанас Бостанджиев? Личните данни са инструмент за натиск – ако някой не е наясно, да се сети как дори на елементарно ниво като това някой да вземе кредит на името на друг трябват личните данни на жертвата. А ако някой иска да проверява кой кого управлява, има дискретни начини – професионалисти, които да изготвят досиета например.

Сладките приказки са задължение в професионалната биография на политиците. Но логиката е доста по-неизменен фактор от чиито и да е сладки приказки.

Що се отнася до Gemcorp, нещата приключват без искове, вредящи на България. Хубаво е как няма как да има вреда от това, че си докарал голям международен инвеститор, но още по-хубаво е да се сетим, че още не беше се стигнало до фаза в отношенията, при която да има как да бъде нанесена вреда. Онази фаза, за която се договоря арбитраж – къде да се съдим, ако/като се наложи.

А най-хубаво е да не гледаме Борисов 2.0, само че с наметало на Промяна! Категорично ни стига Оригинала Борисов – специално в енергетиката споменът с Пътната карта за развитие заедно с „Газпром“ е много силен!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече