Различен прочит: Парапетът на Лена – изсъхналото, но полирано дърво, върху което се пише историята ни

0

- Advertisement -

Парапетът на Лена“ е нещо като „Бръсначът на Окам“ или „Котката на Шрьодингер“, но в него няма бръснач и котка, а парапет. (Благодарности на Божинката.)

„Парапетът на Лена“ няма за цел да изобличи някоя си Лена, както бръсначът на Окам да обръсне Окам. Да не говорим за Шрьодингер, който е обичал котки и не би ги умъртвявал с помощта на ядрен разпад и отровен газ. Парапетът е елемент от мисловен експеримент, който разглежда как може да се отвлече вниманието от каквото и да е, и да се замени с каквото и да е друго, но по-несъществено. И това да стане с активното участие на страничния наблюдател.

Нека разгледаме елементите на този експеримент.

Парапетът е измислен герой. Парапет, който по същество е най-обикновено дърво, което има свойството да дели. Дели стълбището от пропастта. Дели доброто от лошото, пошлото от смисленото, но най-вече моралното от новоморалното. (Последното се налага заради действителността, в която е неприемливо да се говори за морално и неморално, а за морално и новоморално).

Лена също е измислен герой. Той е поставен в този експеримент, за да докаже, че няма значение дали нещо е добро, лошо, морално или неморално, а от какво се интересува наблюдателя. За това, как цялото му внимание може да се концентрира и привлече от долната половина на тялото на всяка една Лена, дори и тя да не е Лена. Как всичко над кръста губи смисъл, при положение, че наблюдателят има възможност да вижда какво става под кръста.

- Advertisement -

„Парапетът на Лена“ не разглежда мислите на Лена, твърденията на Лена или мирогледа на Лена. Той не се интересува от адекватността на Лена. Не търси и не разглежда нищо по-нагоре от слабините и доказва, че този поглед е напълно изчерпателен за обществото, което са ни изградили (да, правилно прочетохте). Но най-важното, което нашият парапет доказва е, че никой не се интересува дори от Лена. На никой не му пука дали Лена е от правилната или грешната страна на историята, защото всички са се вторачили, в това което се случва по средата.

В случая Лена не е виновна и не е извършила престъпление, както и котката на Шрьодингер не е направила престъпление, че да се налага да се умъртви. Тя е в обкръжението на своя философ и е на правилното място в точния момент. И толкова. Дано съм бил ясен. Останалите, не се тревожете, всичко ще ви стане по-разбираемо, когато някой предприемчив барман кръсти новия си коктейл „Парапетът на Лена“.

Колкото до всички жени, девойки и други, които побързаха да се отъждествят с Лена… Не, момичета. Не и вие момчета. Вие не сте Лена. Вие само може да си мечтаете на ваше име да бъде кръстен някой следващ мисловен експеримент, но за целта ще е необходимо да увъртите с правилния философ. Вие, уважаеми, сте само парапет. Тоест, дървото. Изсъхналото, но добре полирано дърво, върху което се отърква съществената част от нашата история.

Завиждайте и се оглеждайте.

Автор: Емил Йотовски

Източник: Fakti.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече