Срещу магии и уроки: Борисов не дава пари в понеделник, Корнелия се пази от уроки с таитянски перли  

0

- Advertisement -

Почти няма човек, който да не е поне мъничко суеверен.

- Advertisement -

Най-разпространеното вярване сред студентите например е да не се ходи до тоалетна по малка нужда преди изпит, за да не се изпишка и късметът.

Нерядко на улицата могат да се видят даже и възрастни хора, които старателно прескачат кръгли шахти – поверието е, че ако ги настъпиш, това ще ти донесе нещастие. Същото е положението и с минаването под два електрически стълба.

Политиците не правят изключение от останалите хора, пише „Труд“. Двама премиери – настоящият и бившят Сергей Станишев например вярват, че червеният конец на китката ги пази от уроки.

Любопитна мания на Бойко Борисов е да не се бръсне в понеделник. Защо – защото така е решил “открай време”. Тъй че ако видите премиера в първия ден от седмицата с набола брада по телевизора, не се чудете – очевидно е бил много зает през уикенда и не му е останало време да си удари бръснача. На вниманието на синдикални, пенсионерски, пациентски и всякакви други организации – никога не искайте от министър-председателя пари в понеделник. Няма да ви огрее. Просто Борисов е решил, че това не е добър ден за щедрост. “Абсурд! Не давам!”, отсича самият той. “Добре че заседанията на Министерския съвет са в сряда. Ако трябваше да се приема бюджетът в понеделник, щяхме да го закъсаме сериозно”, шегува се член на кабинета.

Не се стряскайте и ако случайно станете свидетел на следната картинка – Борисов се върти около оста си и плюе деликатно три пъти през лявото рамо. Най-вероятно причината за това странно поведение е някоя черна котка, осмелила се да пресече пътя Му. Дори и да се вози в автомобил, мине ли мацата, нарежда на гардовете от НСО да обърнат по друг път.

Най-първата работа на премиера като стане сутрин от сън, преди даже да хване любимото дистанционно, е да се прекръсти три пъти и да каже – “Боже, ти напред, аз след теб”.

И друг, макар вече бивш български премиер – Сергей Станишев си бе вързал червен конец против уроки. Любопитна подробност обаче е, че алената връв изчезна от ръката на соцлидера в момента, в който престана да е министър-председател. Дали червеният конец помогна на Сергей Станишев да изкара пълен мандат като ръководител на сложната тройна коалиция, с партньори като Ахмед Доган и Симеон Сакскобурггтоски, може само да гадаем.

Суеверието обаче не е патент само на българските премиери. Американският президент Барак Обама си е втълпил, че бие на избори само и единствено ако преди това играе баскетбол. Направи го и в деня преди президентския вот. Освен това винаги носи със себе си талисман – гривна, подарена му от войник в Ирак, малка броеница с младенеца… И засега му върви.

Американският сенатор и кандидат за президент на САЩ през 2008 г. Джон Маккейн признава, че е много суеверен. Той често носи в себе си сплескано пени, монета от 25 цента от 1976 г. Не се разделя и с перо, подарено му от племенен вожд, стар компас, за който казва, че му помага да не се изгуби в “политическата джунгла”. И никога не си оставя шапката върху леглото, заради поверието, че това може да донесе смърт в къщата.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече