Кои са лицата до Путин, за които се твърди, че са зачислена армия от актьори?

0

- Advertisement -

С кого се среща Владимир Путин – с реални хора „от обществеността“ – както Кремъл се опитва да изглежда, или с актьори, специално позиционирани за „масовка“, когато има нужда? Макар публичните изяви на Путин да не са всекидневие, всяка такава повдига въпроса отново и отново.

Отговорите търси британската медия BBC, която чрез софтуер за разпознаване на лица проверява твърденията за това дали руската пропаганда използва едни и същи актьори, за да инсценира обществени събития.

Подобни съмнения се разпространиха около няколко срещи на Путин, включително тази с майките на мобилизирани войници през ноември, както и при негова среща с рибари през 2016 г. А най-новата загадка в поредицата е новогодишното обръщение на държавния глава, в което той се появи на фона на група войници.

„Както може да се очаква, в новогодишното обръщение на Путин дори не бяха използвани истински войници, а актьори (т.е. хора, събрани от Службата за защита на президента). Той е толкова фалшив, колкото и стойността на рублата“, пише в профила си в Twitter Джейсън Джей Смарт, кореспондент на „Kyiv Post“.

В центъра на подозренията за пореден път се оказва русокоса жена, за която се твърди, че е наета от Кремъл да играе различни образи в няколко събития с участието на президента на Русия, включително като рибар по време на излет през 2016 г., участник в църковна служба през 2017 г., а сега – като войник в обръщението по случай Нова година.

Публикации в социалните мрежи твърдят, че тя е актриса, докато други смятат, че тя може да е част от Федералната служба за охрана на Русия (ФСО) – силите за сигурност, които защитават висшите лидери.

Проверката на BBC обаче дава ниски резултати на съвпадение при сравнение на лицето на жената, представяща се за войник, със снимките от 2016 и 2017 г. Софтуерът отчита едва 29% съвпадение.

„За да бъде налице сходство, обикновено трябва да се получи резултат от 75% или повече“, обяснява пред медията професор Хасан Угаил, директор на Центъра за визуални изчисления в университета в Брадфорд.

Сравнението на снимки от събитията, проведени през 2016 и 2017 г., обаче генерира резултат от 99,1%, което означава, че в тези две изображения става дума за една и съща жена.

Тя е идентифицирана в руските медии като Лариса Сергухина. И двете събития, на които се появява, се провеждат в Новгородска област. Сергухина е член на регионалния парламент от партията „Единна Русия“ на Путин. Жената е посочена и като основател на компания, която търгува с риба в Новгород.

Рускинята, която е част от фона по време на новогодишното обръщение на Владимир Путин е назована в руските медии като Анна Сергеевна Сидоренко – капитан и военен лекар. Софтуерът за лицево разпознаване потвърждава самоличността ѝ. Нейното име фигурира и в списъка на членовете на руски военен полк, публикуван от украинските разузнавателни служби.

Кои са рибарите?

- Advertisement -

Друга популярна в мрежите хипотеза е, че мъжете, заснети на лодката с Путин през 2016 г., се появяват и по време на църковната служба през 2017 г. Софтуерът потвърждава това, като отчита сходство от над 99% за четирима от мъжете на снимките.

За тях е известно, че са работили в Новгородска област, а поне трима изглежда са рибари. BBC успява да ги идентифицира:

  • Алексей Ляшенко – водач на рибарската бригада на снимката с Путин.
  • Евгений Ляшенко – син на Алексей и част от същия екип. И Алексей, и Евгений имат профили в социалните мрежи, които потвърждават роднинската им връзка.
  • Лариса Сергухина – заместник генерален директор на местния селскостопански конгломерат „Еврохимсервис“
  • Сергей Александров – рибар

Коя е продавачката на сладолед?

В миналото е имало още няколко примера, в които русокоса жена е била сочена като потенциален „актьор“ в организирано от Кремъл събитие. Такива твърдения има около две снимки на дама, която сервира сладолед на Путин по време на авиошоу през 2017 и 2019 г.

Изображенията са с твърде ниска резолюция и не могат да бъдат подложени на лицево разпознаване, но през 2019 г. руската телевизия излъчва интервю с жена, която твърди, че е въпросната продавачката на сладолед и е обслужвала държавния глава и в двата случая.

Това не е особена изненада, тъй като и двете снимки са направени по време на различни издания на едно и също авиошоу с разлика от две години.

И все пак познати лица

Известно е, че за някои събития, представени като импровизиран разговори с обикновени хора, Кремъл нарочно подбира приятелски настроени служители. Именно такъв беше случаят при срещата на Путин, за която бе обявено, че е с майки на загинали войници.

Оказа се, че жените, поканени в резиденцията на Путин, до една са съвсем неслучайни персони. Тъкмо обратното – всички те са обществено и политически ангажирани и идеята на руския. президент чрез тях да успокои общественото напрежение там, където то се появява.

Източник: boulevardbulgaria.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече