Удар под кръста: Ердоган се обърна срещу Путин – праща на Украйна оръжия за унищожаване на руски танкове

0

- Advertisement -

В края на миналата година Турция е започнала да изпраща на Украйна касетъчни бомби, разработени от САЩ, след като месеци наред Киев молеше администрацията на Джо Байдън за тези боеприпаси. Това съобщава Foreign Policy, позовавайки се на настоящи и бивши американски и европейски служители, запознати с решението на Анкара. 

Така Украйна получи мощно оръжие за унищожаване на руски танкове и убиване на войници на бойното поле, но бомбите могат да отнемат живота и на украински цивилни граждани.

Турция, която е член на НАТО, е започнала да изпраща първите партиди от т.нар. подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение през ноември 2022 г. Те са от епохата на Студената война по силата на споразумение за съвместно производство със САЩ. Оръжията са предназначени да унищожават танкове, като се взривяват на по-малки „субмуниции“, които могат да останат на бойното поле в продължение на години, ако не се взривят веднага. Всеки изстрел разпръсква около 88 бомбички. Съгласно американското законодателство на САЩ им е забранено да ги изнасят поради високия процент на грешки.

Снимка: Getty Images

Този ход, който Турция се опитваше да премълчи в продължение на месеци, също така подчертава, че Анкара играе на високи обороти по време на целия конфликт – подкрепя Украйна с въоръжени безпилотни самолети Bayraktar TB2, които помогнаха да се прекъсне настъплението на Русия към Киев, и играе ролята на дипломатически посредник за зърнената сделка. Същевременно купува руски оръжия за своята армия и разгневява НАТО. Продължава и икономическото си сътрудничество с Русия, основно в сферата на енергетиката. Президентът Реджеп Ердоган и Путин се договориха за газов хъб в Турция.

- Advertisement -

Все още не е ясно дали турските оръжия „земя-земя“ са били използвани в бойни действия.

„След като САЩ отказаха (на Украйна) достъп до касетъчни боеприпаси, Турция беше единственото място, откъдето те можеха да ги получат“, заявява един от анонимните източници на Foreign Policy. „Това само показва как дори и Турция да се присламчва към Русия в някои отношения, тя се превърна в наистина важен поддръжник на Украйна във военно отношение“.

Нито посолството на Турция във Вашингтон, нито украинското министерство на отбраната са отговорили на молбата на изданието за коментар.

Въпреки че Анкара не разкрива информация за количествата касетъчни боеприпаси в запасите си, базираната в турската столица Корпорация за механична и химическа промишленост в миналото е произвеждала артилерийски снаряд с голям обсег, който може да се изстрелва от 155-милиметрови оръдия със самоунищожаващи се касетъчни подбоеприпаси, както и подобни снаряди, които са лицензирани от САЩ. Друг голям турски производител на оръжие – Roketsan, някога е произвеждал ракети TRK-122 за 122-милиметрови артилерийски системи, които също разпръскват касетъчни подбоеприпаси. В миналото Словакия, Чили и САЩ са предавали касетъчни боеприпаси на Турция.

Страната пое ангажименти пред международната общност за разоръжаване и обяви, че няма да използва касетъчни боеприпаси. В писмо, изпратено до президента на базираната в Женева международна организация Конвенция за касетъчните боеприпаси през октомври 2021 г., Турция настоява, че не е използвала, произвеждала, внасяла или прехвърляла такива боеприпаси от 2005 г. насам. Тогава е въведена конвенцията. Анкара казва още, че не възнамерява да го прави в бъдеще.

Според плановете, представени от украинските военни съветници, касетъчните бомби ще се използват срещу руски военни цели, потвърдени от дронове, и ще се почистват от екипи за невзривени боеприпаси след изстрелването им.

Източник:  Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече