В сила е най-лошият възможен сценарий за страната, но…важното е, че „твърдият електорат“ е доволен

0

- Advertisement -


Положението, при което в момента Корнелия Нинова държи третия мандат да състави правителство, бе предопределено още в седмицата след изборите, когато лидерите на „Демократична България“ (ДБ) направиха прибързани публични заявления, че няма да преговарят с ГЕРБ за съставяне на правителство.

След тези „решения“, насочени най-вече към въображаемия „твърд електорат“ на коалицията, нещата в българския политически зоопарк тръгнаха на автопилот. Борисов не успя да убеди лидерите на ДБ да променят позицията си въпреки заявяваната многократно готовност да се преговаря без предварителни условия, включително и за личността на премиера. Твърдата позиция на ръководството на ДБ се основаваше на няколко самозаблуди, които постепенно бяха разбити от реалността.

Самозаблуда номер 1 – ДБ не може да участва в управлението на държавата без „Продължаваме промяната“ (ПП)

Борисов поставяше до последно условието в правителството да не участват представители на ПП. След театъра с ареста му миналата година това е постоянно изискване на ГЕРБ, което едва ли учудва някого. ДБ обаче явно виждат сериозен риск да оставят ПП извън управлението, де факто в опозиция, монополизирайки по този начин „протестното“ политическо пространство. Различията в програмите между ПП и ДБ са толкова големи, а приликите по-скоро въображаеми, че едва ли има други съображения да се настоява за пакетиране на двете доста различни формации. Интересно е да се отбележи, че подобна заявка за пакетирано представителство във властта не се прави от ПП.

Самозаблуда номер 2 – Борисов няма избор, ако пропадне първият мандат, ще трябва да подкрепи втория

Лидерите на ДБ вярваха, че Борисов ще направи всичко – включително ще подкрепи втория мандат на ПП – защото „няма избор“, ако иска да излезе от политическа изолация. Това убеждение продължаваше да бъде отправната точка за взимане на всякакви решения в ДБ, въпреки че ГЕРБ постоянно и ясно заявяваха, че няма да подкрепят мандат на ПП, както и че няма да подкрепят изобщо правителство с участието на представители на ПП, независимо с какъв мандат. Но тъй като Борисов често си сменял мнението, ДБ заложиха всичко на тази хипотеза.

Самозаблуда номер 3 – Радев няма избор, ако пропадне вторият мандат, ще даде третия на ДБ

Третият мандат бе план „Б“ за ДБ, ако случайно нещо се обърка с втория мандат. Логиката тук бе, че Радев няма да даде за четвърти път мандат на БСП (неприлично е някак си пък и има някакъв личен конфликт с Нинова, нали) и няма да рискува репутационно да даде мандат на Янев, който се възприема като прекалено близък до него. Така след изключване на малко вероятните сценарии с ДПС и „Възраждане“ мандат за ДБ остава като най-вероятен сценарий. Твърдият проруски уклон на Радев и доста трудният разговор при последната официална среща с президента очевидно не са послужили за изводи.

Самозаблуда номер 4 – Не може да има правителство на БСП, подкрепено от ГЕРБ, ДПС и Янев

Предстои да видим дали ще се срути и последната заблуда. ГЕРБ, БСП и ДПС работят в синхрон от много години. Дори да не взимаме пресните примери с Изборния кодекс и Вежди Рашидов, кадруването в съдебната система е един по-сериозен пример, включващ избирането на Цацаров и Гешев за главни прокурори. Действията в местната власт са друг пример.

Корнелия Нинова няма да изпусне възможността да направи правителство на всяка цена – поредни предсрочни избори не вещаят нищо добро за срутващия се резултат на социалистическата партия, а участието във властта гарантира възможности за мотивиране на активисти с държавни постове и публични средства – изключително важно за оцеляването й като лидер на партията. Решението за този мандат остава на Борисов, който трябва да прецени дали за ГЕРБ ще е по-добре да качи резултата си на едни нови избори (твърде вероятно), след което да получи нов мандат за управление като първа сила, или да се договори за „каквото му душа сака“ с Нинова и да подкрепи кабинет с мандат на БСП.

- Advertisement -

Самозаблуда номер 5 – Ако ДБ участва в управление с ГЕРБ, ще загуби „твърдия електорат“ и няма да влезе в парламента на следващи избори

Отказвайки да участва в управление с ГЕРБ в този критичен момент, когато се решава бъдещата интеграция на страната в ЕС и НАТО, ДБ на практика подреди своите политически приоритети по следния начин: 1) изолиране на ГЕРБ от властта, 2) всичко останало. Аргументът за тази необявена официално подредба е страхът от загуба на т.нар. твърд електорат. При 40% избирателна активност и 7% резултат гласувалите за ДБ са около 3% от избирателите. Каква част от тези 3% са част от сектата „анти-ГЕРБ“ не е ясно, но със сигурност е ясно, че всички останали избиратели на ДБ са доста недоволни от развоя на събитията и перспективата от пети предсрочни избори или правителство на БСП, подкрепено от ГЕРБ и ДПС.

Може да се окаже, че всъщност отдръпването именно на тези разочаровани гласоподаватели от ДБ ще предизвика изпадането на формацията от Народното събрание при едни следващи избори. В този смисъл и противно на мантрите в балоните на ДБ в социалните мрежи участие в едно успешно за страната управление с ГЕРБ, което щеше да доведе до необратим край интеграцията на страната ни в ЕС и НАТО, може би щеше да доведе до увеличаване на политическия капитал за коалицията, а не обратното.

Резултат номер 1 – България вероятно няма да влезе в еврозоната и в Шенген скоро

Независимо дали ще има правителство с мандат на БСП или нови избори, България най-вероятно няма да влезе в еврозоната през 2024 г. БСП обявиха ясно, че всъщност са твърдо против по-нататъшната интеграция на страната в ЕС и НАТО. А при едни нови избори поредното служебно правителство на Радев ще управлява поне до средата на месец май. Годишният доклад за готовността на страната за членство в еврозоната, който се изготвя от ЕЦБ и ЕК, излиза през юни. Без работещ парламент България няма да е изпълнила условията, които се поставят пред нея. Не се знае и дали самото правителство на президента ще се бори за тази цел. Съдейки по проруските нагласи на Радев, по-скоро не. Шенген е също цел, която трябва да забравим за дълго време. В ролята си на руски троянски кон в ЕС и НАТО България няма шанс за членство в тази система скоро.

Резултат номер 2 – ДБ вероятно няма да влезе в Народното събрание при следващите парламентарни избори

След провала на стратегията на ДБ в това Народно събрание на коалицията може да се наложи да мине отново през оценката на избирателите. Дали хипотетичният „твърд електорат“ на формацията ще бъде мобилизиран да гласува и доколко той всъщност съществува извън фейсбук предстои да се види. Сигурно е обаче, че много от избирателите на градската десница, за които приоритет бе интеграцията на страната в ЕС и НАТО, ще се замислят дали да подкрепят отново тази коалиция при така подредените нейни приоритети и логика за взимане на решения.

Вече се чуват отчаяни призиви за коалиране с ПП за изборите, но партията на Асен Василев и Кирил Петков традиционно не реагира с реципрочност. Нещо повече – ключови фигури от ПП веднага след обявяването на третия мандат от Радев отвориха темата за подкрепа на правителство на идейно близката им БСП. Ако ДБ остане в изолация в това Народно събрание при правителство на БСП, коалицията ще трябва да промени приоритетите и поведението си, за да има някакво влияние върху управлението на страната и съответно хората да намират причини да гласуват за нея.

Резултат номер 3 – България ще се маргинализира в рамките на ЕС и НАТО

България започва да губи възможността да се интегрира пълноценно в ЕС и НАТО. Всъщност ситуацията у нас в момента е може би най-успешният резултат от целенасочените руски усилия за откъсване от прозападната орбита на която и да е държава на ЕС (с изключение на Унгария на Орбан). Проруски политически сили ще управляват страната в следващите месеци, а може би и години. Вратата пред членството ни в Шенген ще бъде затворена окончателно (въпреки че формулировката няма да е точно такава) и България ще бъде отделена от Румъния до края на 2023 година в този процес. Еврото ще остане само в мечтите на българските предприемачи. А членството ни в НАТО ще продължи да се изпразва от съдържание за сметка на тежестта на Румъния, където САЩ току-що обявиха прехвърляне на нова техника и подразделения.

Тежестта на страната ни при взимането на решения в рамките на ЕС ще продължава да намалява. След още някоя година България ще прилича много повече на Сърбия, отколкото на която и да е друга страна – членка на ЕС.

Но нищо, важното е, че „твърдият електорат“ е доволен.

Автор: Никола Янков

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече