Защо Радев не даде третия мандат на Стефан Янев? (след като той имаше реален шанс за правителство)

0

- Advertisement -

Президентът връчи третият мандат на БСП, но между споровете по този въпрос, отсъства една ключова гледна точка. А именно – защо не го получи Стефан Янев? Като запален яневист, смятам, че това бе повече от необходимо.

Така или иначе например е ясно, че третият мандат е безпомощна протоколна работа. И за да има политическо съответствие можеше да се даде на безпомощна партия. Тогава всички щяхме да се подсмихнем и поне до идването на изборите да се отдадем на жадуваното забавление. Последният парламент се вкисна още от първият звънец и само мандат, връчен на Янев, можеше да го избави от скуката. 

Цитатите на Кенеди, например, щяха да завалят – и в предстоящите мразовити, тежки дни, щяха да повдигнат настроението на всички. Как се управлява държава? С цитат на Кенеди. Как се намират коалиционни партньори? С още един цитат на Кенеди. 

Множество контактни групи, възходящи от „Български възход“, щяха да плъзнат из парламента. Неговите думи щяха да са като специална парола, в която да те допуснат на среща в стаята на парламентата група. Почукват учтиво ГЕРБ по вратата на Янев и отвътре се чува:

„Всяко постижение започва с решението да опиташ.“ 

А ГЕРБ не са вчерашни и са викнали ерудитът Дилов веднага да отговори. И той казва:

- Advertisement -

„Прощавайте на враговете си, но не забравяйте имената им.“

Така, разменили правилните цитати, двете парламентарни групи се срещат. И лека полека се присъединяват и другите. Освен ако не цитират Айзенхауер, ако не допуснат тази неволна грешка.

Нататък: щяхме да се поболеем от думите „компромис“, „политическа отговорност“, „национално съглашение“ и прочие. Макар и отдавна ключът на лампата, който трябва да отговаря за присветването им в съзнанието, да е повреден, той щеше да се разцъка отново, да се развърти до такава степен, че обичайно ниската избирателна активност на следващите избори да падне съвсем надолу, поради най-общо отчаяние. 

Това обаче е само загрявката за светлите статуси, които ще завалят. Не е задължително да имат особена логика. Както след финала на световното Янев написа: „Аржентина е новият световен шампион. Битките се водят на терена, а в живота трябва да бъдем един отбор. Всички сме част от европейското семейство“, така и сега може да се каже нещо от сорта на: „Предстои шампионата по ски. Но не е важно как се спускаш надолу по склона, а накрая да вдигнеш победоносно ръце“.

И други възходящи работи. 

Автор: Райко Байчев

Източник: Acualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече