Различен прочит: Радев изпраща страната със 100 км в час на нови избори, удря смъртоносно БСП

0

- Advertisement -

С решението си да се връчи третия мандат на БСП президентът Румен Радев изпраща страната със 100 км в час на нови избори. Това каза политологът Борислав Ангелов във връзка с решението на държавния глава да връчи третия мандат на „БСП за България“.

- Advertisement -

Според него е очевидно неговото желание да управлява още със служебния си кабинет и да не иска да се състави редовно правителство.

Прави го за пети път за две години, отбеляза той. 

„Вече дори не се крие. С този си акт Радев се намесва активно и в партийния живот на БСП. Най-вече по посока на предстоящия конгрес на партията и персонално срещу Корнелия Нинова“, коментира Ангелов с уточнението, че не е изненада, че дава третия мандат именно на тази политическа сила.

„БСП има решение да не участва в управление с мандат на ГЕРБ и ДПС, а ГЕРБ с БСП. Как въобще президентът е виждал опцията да може БСП да направи коалиция в рамките на този парламент? Сметката не излиза по никакъв начин без гласовете на тези две формации“, добави той. 

„На тази партия абсолютно не може да се гледа като продължител на политиките на служебното правителство, каквото условие постави Илияна Йотова за връчване на трети мандат. БСП беше реалната алтернатива на политиките на служебното правителство – за купуване на още самолети, за ядреното гориво, дългосрочните договори в сферата на енергетиката, замразяването на доходите, масовите уволнения. За социалистите служебното правителство е антисоциално във висша степен. Как да се продължи политиката на масовото изчегъртване на нейните кадри от служебното правителство?, попита политологът. 

„С всеки един избор да даде мандата на БСП той я удря електорално и нанася щети на формацията. Това въобще не е жест към левите избиратели. Какво значи жест? Преди да го предложи Корнелия Нинова като кандидат за президент левите избиратели не знаеха кой е той, нямаха представа за него“, каза той. 

„Все по-видно е, че станахме свидетели на един театър, където президента, ГЕРБ и ПП работиха за предсрочни избори. Имаме ярко разминаване между думи и дела“, подчерта Борислав Ангелов.

Най-големи шансове да се направи правителство с трети мандат имаше „Български възход“. По думите му те са били най-отворени и готови да водят разговори и да получат подкрепа с всички парламентарни партии.

„Шанс имаше и с „Демократична България“, особено ако тя се насочеше във формата на евроатлантическа коалиция, която у нас придоби образа на коалицията на войната с гласуванията за подаряване на оръжия за Украйна, придобиване на нови самолети, ястребско поведение срещу Русия, а и срещу Китай“, обясни той.

„Дори с майстора на третите мандати – ДПС, можеше да има някакво правителство, но с мандат на БСП трябва да стане невероятно чудо. Ето заради това президентът се застрахова, за да продължи да управлява чрез поредното служебно правителство, което да продължава неговата политика“, коментира политологът.

„Все повече индикации има, че край тъчлинията загряват поредните два проекта, които ще свързват с президентството, а заедно с него и необходимите му мандатоносители. И в плановете на Радев ще е така, докато не се унищожи БСП и не се разбие окончателно партийната система. А след това ще се постави под въпрос и политическата“, каза още Борислав Ангелов.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече