Политолог: С третия мандат президентът подготвя своето завръщане в лявото (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП, навръх рождения ден на техния лидер Корнелия Нинова. Ще имаме ли редовен кабинет? Остри реакции в социалните мрежи от една страна, от друга надежди, че опитът и умението за диалог на БСП ще дадат резултат. Дали това няма да е горчив подарък за госпожа Нинова, коментираме в Студио Actualno с Атанас Радев – политолог, следващ магистратура по политически мениджмънт, почетен член на Студентски клуб на политолога, зам.-председател на Национален младежки форум и участник в Международната Награда на херцога на Единбург.

Изненада ли е този избор на президента?

Всъщност това беше един от последвателните ходове на президента по отношение на БСП. Предвид събитията, които се случиха миналата седмица и спекулациите за това дали ще се връчни мандата на ДБ тъй като ГЕРБ заявиха, че ще ги подкрепят. ПП и ДБ са в доста топли отношения и би следвало това да е един вариант за реализиран мандат. От друга страна виждаме БСП, чийто коалиционен потенциал е доста нисък, те се противопоставят на ДБ и не биха получили подкрепа от тях. С други думи математиката не излиза. Президентът освен, че наказва Корнелия Нинова по този начин, обръща внимание и на социалната политика, която е толкова важна в тези кризи, важна е и за служебния кабинет.

Ако имаше реално желание за съставяне на правителство, президентът би следвало да връчи мандата на „Български възход“ или на „Демократична България“. „Български възход“ бяха част от мнозинството, което гласува кандидатурата на проф. Габровски за съставяне на кабинет с първия мандат.

Как да си обясним това решение? Заради общи позиции на Радев с БСП? Дистанцира се от ДБ заради аферата NEXO? Иска президентска република?

Предвид неговите действия от 2020 г. той е малко омърсен от това, че е пристрастен към дадени политически субекти и не може да се отърси от това. Хем има връзки с БСП, хем няма, хем е с ПП, хем не е, от друга страна… Като цяло той играе своята игра добре. Колкото и да го критикуваме – партиите са тези , които носят отговорност, те са тези, които не искат да упражняват своята власт.

- Advertisement -

Президентът не спаси ли всъщност ДБ от управление с ГЕРБ? Щяха ли да успеят да го обяснят на своя електорат?

Подготвя ли президентът своето връщане в лявото пространство?

Вижте цялото интервю с Атанас Радев!

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече