Балът на простаците – получаваме това, което заслужаваме

0

- Advertisement -

Добра идея е да се напише история на българската простащина. Не че простащината е българско явление, има я навсякъде, но би било полезно да бъде изследвана на национално ниво научно и исторически. Няма да е лошо и да се назначи министър на простащината, за да текат по-леко процесите по затъпяването на народонаселението.

В този контекст песента за Лена Бориславова не е събитие, нито пък заслужава огромния шум, който се вдигна около нея. Бориславова не е първата обругавана жена в българската политика. За съжаление, като говорител на правителството, Бориславова бързо възприе най-лошото от политическите нрави тук и вместо да се държи на нивото, което очакваме от „Харвард“, тя слезе до нивото на Банкя и заговори за тикви. Очаквахме от нея много повече – да зададе нов тон, да се държи малко англосаксонски, с тази „протестантска“ въздържаност, която отличава американското политическо поведение от българското. Твърде бързо пое ниската топка и я затупка с ентусиазма на дебютантка на бала на простаците, за да се хареса на избирателите си. Няма лошо, така се прави, но на чужд гръб сто тояги винаги са малко, както казва народът като примерно ареста на Бойко Борисов пред очите на внуците му, обидите към жените от ГЕРБ и т.н. И още една народна мъдрост – който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Нашата е гъста и играта и към Бориславова загрубя, но не от ГЕРБ, а от страна на бившите й партньори. Тази игра на презрение и обиди беше и нейна като част от коалицията с „Има такъв народ“. Има нещо добро в цялата история и то е, че благодарение на моето постоянство в разясненията – категорично и напълно нескромно поемам цялата „вина“ за това – че не може да има двойни стандарти към жените в политиката и да ревем за правилните пострадали, а грозните подигравки към жени от вражеска партия да бъдат посрещани с възторг. Нещо просветна в главите на бавноразвиващите се демократи и вече и те са „възмутени“ от репликите за вибратора на Деси Атанасова. Това е постижение в политическата култура на общуване, макар и възмущението им да е по принуда. Обществото даде отпор, и те трябваше да се приспособят към новата действителност, в която нямат авторско право върху правото да обиждат.

От интервюто на Трифонов за Дарик радио от миналото лято помня едно нещо. Той се оплака, че коалиционните му партньори не са го викали да обсъждат действията на правителството, а са му се обаждали по телефона, докато са заедно, за да го уведомят за вече взетите решения. Напълно му вярвам. Презрението, което „харвардците“ трябваше да потиснат към него, за да стане брак по сметка, е било ясно на Трифонов. „Харвардци“ завинаги ще е в кавички за тази групичка, защото, уви, по нищо не пролича, че са такива. Възпитаниците на български университети са не по-малко умни и способни, а да не говорим, че говорят по-смислен и богат български от „харвардеца“ с трапчинката. И не, не е оправдание, че е израснал в Канада. Лично познаваме други млади хора, израснали в Америка, които нямат и следа от проблем с родния си език. Недопустимо е родният ти език да е пречка да звучиш убедително и смислено пред народа си. Езикът е възможност за спечелване на позиции и електорат, ако си способен да използваш богатството му в подкрепа на богатството на мисълта ти – ако я имаш. Езикът е това, което те отличава от народите, чийто език не говориш, както и от съотечествениците ти, които не са чели и писали достатъчно. В момента нещата отиват към комуникация с помощта на рапа и чалгата, защото по друг начин сме явно нечленоразделни.

Във филма „Идиокрация“ президентът Камачо е рапър. Това е следващата стъпка. Хазарта президент. Аз съм фен на благотворителната му дейност, що пък не. Предизборното му шоу може да е в амфитеатъра в Пловдив, а Тошко Йорданов да прелети с хеликоптер над него и да му се изпикае отгоре за отмъщение за гаврата с него. Радан Кънев ще поръча за победата фойерверки, изписващи в небето „Бай Х.й“, ще се лее уиски, на всяка пейка магистрали, на всеки избирател амфети. Президентът Камачо се задава и в България, само почакайте. Видеото за Лена ще ни се види като филм на Ларс фон Триер. Сценаристите на Слави се изложиха не с простащината и безсмислието на песента, не сме очаквали друго, а с това, че желаейки да навредят на Бориславова, този мокър сън на застаряващия демократ, те взеха, че я направиха жертва. Жена, която има нужда от закрила. Патриархатът само това чака. Пое дълбоко дъх, напоен с нега и я пожела да му седне в скута, за да я гушка далече от мръсните ръце на този простак Трифонов. На психологическо ниво цялата какофония, вдигната от мъжката част на еманацията на демокрацията около глупавата чалга не беше в името на женските права, а в името на еротичните мечти за млада строга господарка. Първични патриархални глупости.

- Advertisement -

Младите американци от правителството на бъдещето от „Идиокрация“ не можеха да разберат защо посевите не поникват, при положение, че ги поливат с газирана лимонада, обогатена с витамини. Главният герой, човек от миналото с доста нисък коефициент на интелигентност, който се озова в бъдещето по погрешка, изпъкна като гений на техен фон и им разясни „научно“, че за да растат посевите, те трябва да се поливат с вода, не с лимонада. Бяха силно впечатлени и го пожелаха за президент. България засега е в суша. Важните посеви няма да успеят да поникнат по благоприятен за тях начин. Английски учени са разработили генетично модифицирана пшеница, която може да расте в сухи райони. Сухите райони са неприятното бъдеще на Европа. Всички политически малоумници от Харвард, Перник, Волуяк или центъра на София, да вземат да се поинтересуват какви са прогнозите за климата в България и да помислят стратегически за бъдещето на изхранването на народа. Бъдещият президент „Камачо“ може да рапира за прическата на Деси Атанасова и да си пъха носа в работата на Народния театър, но това е прах в очите на младите зрители, които смятат, че газирана лимонада с витамини расте по дърветата и е вечна като покупателните им способности. Има два вида пшеница – за хляб и за паста. Паста не означава тортичка, а макарони. Добруджа страда от суша. Кой може да мисли в перспектива за тези неща от тази сбирщина от обиждащи се взаимно антигении, които ние, не някой друг, сме докарали на власт? Бихме могли да ръсим нивите с хранителни добавки и пробиотици, това също е възможност.

Една женска звездна група от Народния театър, прекрасни актриси, се разхожда из Сицилия и качва снимки във Фейсбук. Преди няколко години една актриса от Народния ми се оплака, че всяка вечер е на сцената, ролите й са предимно главни, а заплатата й е около 800 лв. Не че разходката до Сицилия е разходка за богати хора – самолетните билети струват 90 лв. за двете посоки. И все пак тези актриси за пръв път в живота си имат достойно заплащане или поне по-достойно от досегашното и могат да си позволят да заминат заедно на пътешествие извън България. Не знаем причините заради които Мариус Донкин не успя да осигури повишение на заплатите, но знаем, че новият директор Васил Василев успя. Те, разбира се, бяха оплюти за присъствието им на срещата с Румен Радев. Оплюта беше и Снежина Петрова, майка на две деца, актриса, не чалгаджийка, която изкарва хиляди за една вечер. Така както институцията Народен театър заедно с трупата си трябва да бъде уважавана, така и институцията президент на България също трябва да бъде уважавана, особено когато има конфликт. Кой е „зелен чорап“, дали актьорите са продажни, или имат много ясно мнение за ситуацията, което не се харесва на определени политически кръгове, дали президентът е путинофил или натовски генерал, тези две страни са представители на две важни за България институции и комуникацията между тях, освен че е задължителна, тя е и признак за култура, а и пример за възпитание, който НЕ беше даден с една надраскана врата. Липса на култура е и неотразеното писмо на актьорите от Народния театър с искане на оставката на Минеков във водещ сайт за култура. Можем да предположим, че сайтът вероятно подкрепя разносвача на ковчези, но все пак, кое е по-важно в журналистиката – подкрепата на един временен министър, скулптор, известен единствено с безобразните си улични пърформанси, или етиката в представянето на двете страни на един конфликт. Не питаме. В този сайт присъства основно едната страна, миноритарната. И като капак важната новина, която сайтът не пропусна за сметка на актьорите от Народния е, че Хазарта заедно със световно неизвестен и нямащ нищо общо с култура депутат от ПП, поиска одит на Народния театър, както и на новите заплати на клетите му актьори. Сферата на компетентност на депутатът Христо е по-подходяща за одит на веригите от клубове из страната в които той гостува като рапър-политик, и в които се продават алкохол и наркотици и на малолетни. Можем само да предположим, че той няма грам идея, че там се случват незаконни неща, но там е неговата сила, свобода и възможност да прави пари. Сигурно не е и чувал, нито виждал, нито помирисвал, като трите маймуни, а и да е чувал, естествено, че той разбира повече от Народен театър, отколкото от безобразията, които се случват пред очите му в клубния живот на България. Никак не искахме да ги пишем тези редове, но се налага, защото смърди на двойни стандарти и миризмата става все по-нетърпима.

Автор: Милена ФУЧЕДЖИЕВА

Източник: filternews.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече