Най-шумните борци с корупцията крият афера с биткойни за милиарди! Кой ще ги разследва?

0

- Advertisement -

Афера за изчезнали 200 000 биткойни на стойност около 11 милиарда лева се пази в строга тайна и до днес. Главните действащи лица в криминалната мистерия от 2017 г. са тогавашните премиер Бойко Борисов, главен прокурор Сотир Цацаров, вътрешен министър Валентин Радев, след него Младен Маринов и шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев. И до днес никой друг, освен тези лица, не знае какво е станало с конфискуваните в операция ПРАТКА/ВИРУС 213 576 биткойни.

По онова време те са стрували около 2,6 млрд долара или около 4 млрд лева, както първи описват зловещата афера журналистите от сайта „Биволъ“. Именно те се опитват да научат повече от МВР по силата на ЗДОИ, но такава им е отказана.

Топката се прехвърля години наред от МВР към Следствието, от Следствието към прокуратурата, докато следите се прикрият съвсем и за случаят спре да се говори.

Така през 2021 година експерти изчисляват по тогавашния курс, че стойността на конфискуваните и укрити биткойни вече е над 11 милиарда лева.


Всички опити на медии да стигнат до някакъв конкретен отговор удрят на камък.

За какво става дума. През май 2017 година Центърът за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа съобщава, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са около седем милиарда долара (към 2022 г.). Обстоятелствата около тази операция и арестуваните биткойни остават неясни и до днес. Дори не е ясно къде е укривана и от кого въпросната криптовалута.

През 2022 г. депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев отправя парламентарно питане към МВР, оглавявано тогава от Бойко Рашков, свързано с въпросния случай. Оказва се, че МВР не е уведомявано от прокуратурата, къде са покрити въпросните биткойни за десетки милиарди, които по закон принадлежат на българската държава.

- Advertisement -

Ето какво казва по въпроса Иван Гешев на 08.12.2017 г. в качеството му на шеф на специализираната прокуратура: „Няма иззети биткойни. Към момента делото е в специализираната прокуратура, разследва се от изследовател. Назначени са експертизи, компютърни и всякакви други, включително и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. И след изготвянето на експертизите имам уверението на прокурорите, че в максимално кратък срок ще бъдат конкретизирани обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт в специализиран наказателен съд„.


Това мъгливо обяснение дава Гешев, който днес, вече като главен прокурор се изявява като голям познавач на проблема с криптовалутата. За изчезналите милиарди обаче не обелва и дума.

Българското общество не само има право, но то е длъжно да изисква от Борисов, Гешев и бившите вътрешни министри Валентин Радев и наследилият го Младен Маринов да дадат обяснение какво се е случило с парите.

Задължително трябва да научим дали разследващите органи разполагат с нужните частни ключове и ключови думи за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и кой в момента се разпорежда с тази валута. Докъде е стигнало делото, какво не казва Гешев и пр. и пр.

Източници от ГЕРБ твърдят, че Борисов е бил надлежно уведомен за резултатите от операция ПРАТКА/ВИРУС. Той е човекът, който е следил отблизо какво се случва и е разпореждал какво да се прави с милиардите. Според някои слухове, той е предложил на САЩ да плати първите 8 самолета F-16 с арестуваните биткойни. Затова днес няма дори следа от тях. Дали това е вярно, трябва да отговори Иван Гешев. Както и самият Борисов. Ако тези слухове са фалшива новина, нека това да се каже ясно с аргументи и факти.


ГЕРБ в момента превръщат в скандал всяко съмнение за нещо нередно, дори да няма никакви доказателства, но за въпросните милиарди мълчат. Както мълчат за осигурения „коридор“, по който се измъква от България крипто кралицата Ружа Игнатова. На всички е ясно, че без „чадър“ от властите и прокуратурата тя не би могла да напусне безпроблемно страната, след като месеци преди това вече е съществувало искането за нейното задържане от германските институции.

Гешев и помощниците му твърдят, че следствието и прокуратурата разследват смело за нарушения с крипто валута фирмата „Нексо“. Нека кажат тогава, къде се съхранява и кой отговаря за онези милиарди, прибрани още през 2017 година. Ако мълчанието около аферата продължи, съмненията за извършено престъпление от хора на най-високите етажи в институциите, ще получи истински основания.

Време е за истината. Ако останалите политически сили в парламента замълчат по този огромен скандал, ще е ясно, че прикриват престъпления и са съучастници в това.

Фрог нюз

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече