Огнян Дъскарев, международен анализатор: Печатницата за долари на Байдън работи и в събота, и в неделя

0

- Advertisement -

Днес се навършват точно две години, откакто Джо Байдън положи клетва като президент на САЩ и влезе в Белия дом във Вашингтон на „Пенсилвания авеню“ 1600. Каква е вътрешната и външна политика на 46-тият президент на Америка? Промени ли се животът на обикновения американец? В какво състояние е първата икономика в света? По тези и други въпроси разговаряме с колегата Огнян Дъскарев, международен наблюдател и анализатор, който живее и в САЩ и е много по-информиран за това, което става зад океана от много самозвани български анализатори.

– Днес се навършват точно две години от влизането на Джо Байдън в Белия дом. Какво се случи в САЩ през тези 24 месеца, господин Дъскарев?
– Според мен най-важното е във вътрешен план. Вътрешната политика на президента Байдън е катастрофална. Икономиката е в лошо състояние, инфлацията в момента е 6.1 процента, която е най-високата от около 40 години.

– Това е незначителен процент в сравнение с инфлацията в Европа и особено в България?
– Така е, но за Америка е много. Според мен този процент от 6.1 трябва да бъде умножен по две, такива са ми личните впечатления. Инфлацията вдига цените, особено на бензина. В момента средната му цена е 3.38 долара за галон (един US галон е приблизително 3.8 литра, б. а.) За сравнение – когато Доналд Тръмп напусна властта точно преди две години, средната цена бе 1.90 долара за галон, но във всеки щат тя е различна. В Калифорния например сега е 5 долара. За американците цената на бензина е страшно важна, защото те главно са на колела.

– Каква е причината за този скок на цената на бензина?
– Това е войната, която Байдън обяви на петролните компании. Още в първия си ден на власт – 20 януари 2021 година – той подписа указ за закриване на Keystone Pipeline – петролопровода, който свързва САЩ и Канада, който даваше около 113 000 барела на ден. След това войната в Украйна влоши положението и се стигна дотам, че в края на март миналата година Байдън обяви, че ще черпи от стратегическия петролен резерв по един милион барела на ден. До този момент е изхарчил около 180 милиона барела от общо 380-те милиона в стратегическия резерв. Сега този резерв е на най-ниското си ниво от 1984 година. Стана така, че Тръмп го напълни, Байдън го изпразва. Другото нещо, което е абсолютна катастрофа, е широко отворената южна граница с Мексико. Никой не знае колко незаконни мигранти са влезли в САЩ за тези две години, те не могат да ги хванат всичките. Всеки ден влизат хиляди, самата граница е много дълга.

– Нали Тръмп започна да строи някаква ограда на тази граница?
– Той построи няколкостотин мили, но тя беше изоставена демонстративно от Байдън и сега ръждясва – те са едни огромни железни панели, това е направо съсипия, за която американските данъкоплатци дадоха страшно много пари. И ето го резултатът. Според официални източници 3.7 милиона са влезли незаконно през 2022 година, а 1.4 милиона през 2021-ва. Това са пет милиона, някои твърдят, че са и повече, които са влезли незаконно в САЩ с всичките много ужасни последици. Наркокартелите станаха буквално държава в държавата, те използват хаоса на границата и влизащите хора да им пренасят наркотиците. И от юни 2021 до юли 2022 година около 107 000 американци починаха от свръхдози, главно от китайския изкуствен наркотик фентанил, който е вкарван през южната граница.

– Четох някъде за голямото харчене на пари през тези две години? 
– Да, другото нещо, което направи Байдън във вътрешен план е, че успя да прокара три закона за безумно харчене на пари. Единият е от 1.9 трилиона за т. нар. спасение на Америка. Вторият е от 1.2 трилиона за инфраструктурата, а третият, най-новият, е за 1.7 трилиона долара, който беше прокаран и с помощта на 19 сенатори-републиканци. Освен това мина и още един закон от 739 милиарда долара пак за вътрешно харчене. И така Байдън е изхарчил вече пет и половина трилиона долара за две години.

– Това сигурно значи ударно печатане на долари? 
– Така е, печатницата на федералната банка работи и в събота, и в неделя, печатат се долари с необикновена скорост. Но трябва да кажа, че всички президенти печатат долари, и Тръмп го правеше. Това си е страхотно изкушение за всеки властник – да си печаташ пари и то напълно законно. Но такова чудо като сега не е било – пет и половина трилиона долара. И в момента националният дълг на САЩ е 31.48 трилиона долара. Това качва инфлацията, а тя е най-големият бич за обикновените американци. Тя изяжда увеличението на заплатите, доколкото го има изобщо.

– Почти всички наблюдатели очакваха междинните избори на 8 ноември миналата година да бъдат спечелени от републиканците, но не стана точно така. Защо?
– Причини има много, нали знаете – като се обърне колата, веднага се намират. Левицата (демократите, б. а.) успя да задържи горната камара – Сената – само с един глас. Но този глас не е толкова сигурен, защото той е на сенаторка от Аризона, която официално напусна Демократическата партия и обяви, че ще гласува по съвест. Но дори съотношението да е 50:50 в сточленния Сенат, демократите ще са с един повече, защото вицепрезидентката Камала Харис, която председателста Сената, е от левицата. Обаче Долната камара все пак бе спечелена от републиканците, макар и само с девет гласа – 222 на 213. Имаше големи драми, докато изберат шефа на камарата.

– Защо наистина така се проточи гласуването за спикера Кевин Маккарти?
– Защото 20 конгресмени, които са от най-десните в Републиканската партия, не му вярват. Те са от хората на Тръмп, докато Маккарти е от мейнстрима на Републиканската партия. И тези 20 конгресмени му поставиха редица писмени условия и направиха писмен договор, за да го подкрепят. Като едното условие бе да разследва официално Хънтър Байдън – сина на президента, и баща му самия Джо Байдън. И Маккарти се съгласи, сега предстои разследване. Второто условие беше да се види каква точно е партизанската роля на ФБР за последните няколко години, защото има силни подозрения, че ФБР са действали в полза на левицата. Маккарти прие всички условия и така стана третият човек в САЩ. Най-важното, което той каза е, че отсега нататък ще спира в Долната камара всеки проектозакон на президента Байдън, който предвижда харченето на трилиони долари.

- Advertisement -

– Сега се вихри скандал за намерени класифицирани документи в дома на Байдън…
– Да. Внезапно в началото на година бе съобщено, че на 2 ноември миналата година са били открити класифицирани документи на Байдън в негов офис във Вашингтон, докато той е бил вицепрезидент. Документите са за Украйна и за Великобритания за времето от 2013 до 2016 година. И забележете какво става след това. Министърът на правосадието на Байдън назначава съдия, който да разследва, но за това не се казва на никого. Защото след шест дни са изборите! Това е много разобличително. На 20 декември, вече след изборите, бяха открити пак такива класифицирани документи в гаража на Байдън в къщата му в един кашон, като една част са били в багажника на „Шевролет корвет“ от 1967 година – неговата любима спортна кола. Според най-новите съобщения синът му Хънтър е живял именно в тази къща през 2017-2018 година. Тогава са били най-дивите му дни, да не казвам какви работи е правил, според неговия лаптоп, който вече бе признат за истински и от левицата, и от нейните медии и съобщаваха за скандала като първа новина. Скандалът така нарасна, че министърът на правосъдието бе принуден да назначи специален прокурор, който да разследва Байдън. Този министър назначи специален прокурор да разследва и Тръмп, защото и там има скандал за класифицирани документи, които бяха намерени в имението на бившия президент. Започнаха сравнения кой е по-виновен за отношението си към класифицираните документи – Байдън или Тръмп. Но Тръмп е отнесъл тези документи в имението си, като преди това ги е декласифицирал, каквото право има президентът на САЩ. А вицепрезидентът няма такова право. Така че сравнението между двамата не е в полза на Байдън.

– Това е май уникален случай – бивш и настоящ президент да бъдат разследвани от специални прокурори?
– Всеки президент и политик се страхува от специалните прокурори, защото съгласно Конституцията те имат огромни права. Те могат да влязат буквално в спалнята на въпросния разследван, било това президент или кой да е друг, да му ровят в гардероба.

– Спомням си, че специален прокурор разследваше историята между Бил Клинтън и Моника Люински…
– Да, но това бе абсолютно смехотворна история. Последният бе прокурорът Мълър, който разследва Тръмп за т. нар. връзки с Русия, които да са му помогнали да стане президент. Е, оказа се, че няма такова нещо.

– Споменахте, че републиканците ще искат да се разследва партизанската роля на ФБР през последните години. Какво точно значи това? 
– Това е въз основа на разкритията, които направи Илон Мъск след като стана собственик на Туитър и започна да разсекретява такива документи, според които е видно, че ФБР са организирали седмични срещи с шефове на Туитър, за да потушат съобщенията за лаптопа на Хънтър Байдън преди президентските избори през 2020 година. Разследването предстои, но републиканците твърдо са решени да го доведат докрай.

– Припомнете за случая с лаптопа на Хънтър Байдън? 
– Той оставя за ремонт залят с вода лаптоп за възобновяване на данните. Майсторът на компютри Майк Айзък преглежда данните и се натъква на писма, които той, като верен последовател на Тръмп, счита за „ взривоопасни “: те могат да потвърдят, че Хънтър Байдън е правил бизнес в Украйна от името на татко си, който по това време е вицепрезидент в администрацията на Обама. Има и сцени с проститутки.

– Идваме и до външната политика на Байдън през последните две години…
– Тя е белязана, разбира се, от отношението на САЩ към войната в Украйна. Тук Байдън заслужава червена точка, защото 112 милиарда долара е помощта на САЩ към Украйна от 2014 година, от Майдана в Киев и анексирането на Крим досега. Това е жизненоважна помощ. От друга страна има големи части от американската десница и в самото население, които считат, че Байдън първо трябва да си оправи собствената граница с Мексико, пък тогава да мисли за границите на други държави. Но 112 милиарда долара са около 1 процент от бюджета на САЩ и не са толкова много. Според последни данни мнозинството от американците искат помощта за Украйна да продължи, но се увеличават тези, които са на обратното мнение. Но искам да цитирам едни цифри, които са поразителни. Те са от закона за 1.7 трилиона долара, за който споменах и бе приет в края на миналата година. Там има някои шокиращи неща. Например 410 милиона долара са предвидени за увеличаване на граничната сигурност на Ливан, Египет, Тунис и Оман. Представяте ли си? При широко отворена южна граница на САЩ и милиони незаконни мигранти? И още – 65 милиона за запазване на сьомгата и три милиона долара за музей на движението ЛБГТ в Ню Йорк! Ето как се пилеят 1.7 трилиона долара.

– Продължава ли да се коментира безславното изтегляне на САЩ от Афганистан?
– Това беше особено черна страница в двугодишното засега президентство на Байдън. Това е голям позор за Америка. За какво бяха дадени хиляди човешки жертви, след като САЩ напусна набързо Афганистан и изоставиха в ръцете на талибаните оръжия за около 83 милиарда долара? Преди три месеца обаче Пентагонът в официален доклад призна за изоставени оръжия за 7 милиарда долара. Аз се съмнявам в това. Освен това за пръв път – аз не знам да е имало такъв случай – Америка изостави няколкостотин американци в Афганистан и съдбата им не е известна. Те още са там, Байдън обеща да ги изтегли, но това бе явна лъжа, те са още там. Сигурно се правят опити чрез преговори с трети страни с талибаните… Да не говорим, че бяха изоставени хиляди афганистанци – преводачи и други – които помагаха на американците и за тях не се знае нищо. Изоставиха и огромното американско посолство – крепост за един милиард долара, както и най-голямата военновъздушна база в Средна Азия с две огромни писти и се натикаха в малкото тясно кабулско летище, където имаше терористичен атентат и загинаха 13 американци и 170 афганистанци. А изтеглянето можеше да бъде направено от военновъздушната база.

– И какъв е рейтингът на Байдън след двете години на „Пенсилвания авеню“ 1600?
– Неодобрението към него е с десет процента повече от одобрението.

Нашият гост
Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършва Английската гимназия в столицата и английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като преводач от английски в “Техноекспортстрой” в Нигерия и в Южен Йемен. Пътувал е много из Африка, която познава добре. Превел е от английски редица книги между които “Смърт край Нил” от Агата Кристи и “Ние, живите” от Айн Ранд. Журналист и международен анализатор, живее в България и САЩ, с двойно гражданство. Автор на книгата с разкази, есета и публицистика “От другата страна. Избрано” (2020).

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече