Антони Тренчев, NEXO хвърли „бомба“: Политическата ни класа използва българските органи за рекет

0

- Advertisement -

Съоснователят на „Nexo“ Антони Тренчев заяви пред bTV, че платформата не оперира в България, „именно за да да не попаднат на подобен безобразен произвол и репресии от българската политическа класа, която използва българските органи за рекет“. 

„Сега трябва да се занимаваме с безобразните и безумни обвинения на прокуратурата и това ще направим, няма никакъв проблем“, каза още той. Антони Тренчев заяви, че са намира в дома си, „заобиколен от хора, които ме обичат и случващото се в България, където отдавна не живея, няма особен ефект върху ежедневието ми“. Той заяви, че „казусът, който е образувала прокуратурата, е безпрецедентен и той е образуван напълно изкуствено с цел препиране на имиджа на прокуратурата на имиджа на главния прокурор“.

В петък стана ясно, че „Nexo“ се е споразумяла с американските регулатори да плати глоба в размер на 45 млн. долара и да преустанови нерегистрираното предлагане на продуктите си на американските клиенти. Компанията получи и забрана да оперира на територията на щата Ню Йорк за пет години.

„Ние се споразумяхме с всички 50 щата, с федералното правителство, представлявано от Комисията за надзор на ценните книжа и борсите, както и с прокуратурата. Всичко това е за административни нарушения. Разбирам, че сумата от 45 млн. долара изглежда голяма, тя и е, тя ще се изплаща на вноски през следващите 12 месеца“, заяви Антони Тренчев. Той допълни, че по споразумението са работили две години.

„Не извършваме банкова дейност, защото криптовалутите на много малко места са приети като парични средства. Те не са категоризирани. За съжаление, в по-голямата си част криптовалутите все още не са регулиране“, добави Антони Тренчев. Той заяви, че „Nexo“ „имат най-сериозната и най-стриктната“ политика по отношение на произход на средства, срещу изпирането на пари и срещу финансирането на тероризъм.

Припомняме, че на 12 януари прокуратурата започна мащабна спецакция в столицата и нахлу в офисите на криптокомпанията „Nexo“. Два дни по-късно беше съобщено, че са повдигнати обвинения на четирима души за пране на пари, данъчни измами, банкова дейност без лиценз, компютърни престъпления, нарушаване на санкциите срещу Русия, както и за извършени трансакции към човек, уличен в терористична дейност.

Според прокуратурата, която се позова и на информация от партньорски служби, компанията е действала от Германия, България, Кипър и Сърбия. Установено е, че до момента са извършени над четири милиона трансакции в криптовалути, като общата стойност на всички трансакции е над 94 милиарда долара.

Много сбъркаха с кого се изгавриха. Всички хора, които ги е грижа за България, вече имат мощен съюзник в лицето на Nexo. Това заяви в емоционално интервю в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви съоснователят на криптокомпанията Nexo Антони Тренчев.  Той е един от четиримата обвиняеми по случая, но тъй като не е в страната, те не са му повдигнати.

Попитан дали британски служби ги проверяват Антони Тренчев каза следното:  „Имаме спор с няколко индивида от Великобритания. Те си изтеглиха всички 126 млн. долара на нашата платформа, спечелиха 40 млн., но изалчняха.

Той обясни, че компанията имала „най-сериозната политика спрямо изпирането на пари“. „Имаме екип от 30 души, които това правят“, добави той.

По повод транзакциите, за които прокуратурата казва, че били направени от човек близък  до „Хамас“, Тренчев каза, че прокуратурата е показа две трансакции, с маркер били заличили сумите – 1500 долара, и 400 долара, направени преди две години. „Две години по-късно министърът на правосъдието на Израел санкционира адреса и тогава разбираме за Махмуд, който не е наш клиент“, обясни Антони Тренчев.

„Дали са софтуер на нашите юнаци, които не знаят как да го използват“, коментира още той. „До момента имаме два хвърчащи листа. Един от задържаните е гражданин на САЩ, чийто права са потъпкани и ако той се свърже с тамошните власти,  ще произлезе скандал“, смята Антони Тренчев. „Нашата платформа не е използвана за прехвърляне на руски активи. Криптовалутите са неудобен инструмент, защото имаме публичен регистър“, каза той и добави, че компанията е дарила 2 млн. лева на жертвите на руската агресия.

- Advertisement -

По отношение на даренията, направени от служители на Nexo на „Да, България“ коментира, че „служители са решили да дарят на когото са решили“. „Възхищавам се на тези млади, будни хора с позиция“, добави той.  

„Колосалният ужас  на случващото се е, че на една шайка от бандите не им понесе, че се оформя цял един сектор, който просперира без еврофондове, без обществени поръчки. Разбра се и че нашите хора имат позиция и това стана дразнещо. Това, което стана с нас е силно предупреждение“, каза още той. Според него при претърсванията имало подмятания от разследващите с предупреждение: Ще ви научим на кого ще дарявате.

„Много сбъркаха с кого се захващат. Имаме интелектуален капацитет, който ще смаже мозъчния тръст на българската прокуратура. Гешев ще влезе в списъка „Магнитски“, в коя вселена живеем“, заключи Тренчев. „Три години не могат да се задвижат за кюлчетата, а ще разследват нас“, добави още той. „Много сбъркаха с кого се изгавриха,  Всички хора, които ги е грижа за България, имат мощен съюзник в лицето на Nexo“, каза още той.

По-рано Антони Тренчев бе гост и на предаването „На фокус“ по Нова телевизия. Там той обяви, че действията на българските власти са „абсурдни, излишни и голяма част от тях – незаконни“. Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”. “Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той.

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби. “Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни той, опровергавайки официалната теза на прокуратурата. Тренчев обясни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка. “Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР. “Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев.

Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство”, се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев “Това е абсолютно нелепо обвинение”, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. “Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат”, смята той.

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители, “но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции”, каза още той.

Тренчев отхвърли думите на експремиера Бойко Борисов, че “това е начин да се заобиколят правилата”. “Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България”, каза още той.

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ – Христо Иванов. “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев. Той е категоричен – двамата не са разговаряли за дарения. “Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”, категоричен е той.

“За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”, заяви Тренчев. Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни – стойността е над 100 млрд. “Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден”, обясни той и допълни “просперираме въпреки всичко случващо се в България”.

Тренчев каза още, че “въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие, патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата – освен кюлчета, пачки и мародерство”.

Тренчев е категоричен – Nexo ще съди България. “Топ префесионалисти на глобално ниво” вече  оценяват щетите, които се оценяват на над 1 млрд. долара. “Ще отстоим своите интереси”, заяви съоснователят на фирмата.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече