Празно няма: Къде отива руският петрол след европейското ембарго?

0

- Advertisement -

През декември вносът на руски петрол в ЕС е спаднал спрямо ноември с 270 000 барела дневно до 900 000 барела дневно според данни на Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирани от Ройтерс.

Спадът е вследствие на влязлото в сила от 5 декември ембарго върху руския петрол, внасян в ЕС по море, както и на наложения от страните от Г-7 таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел. Мерките са пряко следствие на руската инвазия в Украйна, започнала преди близо 11 месеца.


Къде пристигнаха руските барели пред декември?


Повечето от насочения по море към страните членки на ЕС руски петрол или 160 000 барела от общо 230 000 барела е внесен в България, която се ползва от изключение в ембаргото. Един танкер е пристигнал в Италия, а други два – в Нидерландия, според месечния доклад на МАЕ, разпространен в сряда. От януари руски петрол по море в ЕС има право да внася единствено България, допълва МАЕ.

Как работи тръбопроводът „Дружба“?

Износът на руски петрол по тръбопровода „Дружба“, който тръгва от Русия и се разклонява в две направления, не попада под ембарго. Северното направление минава през Беларус и Полша и стига до Германия, а южното прекосява Украйна и Словакия и стига до Унгария и Чехия.

Германските рафинерии в Лойна и Швед, които са свързани с тръбата, спряха да купуват руски петрол в края на 2022 г. Германия обаче планира да внася по тръбопровода по 30 000 барела дневно от Казахстан.

Това означава, че обемите по „Дружба“ ще паднат с около 330 000 барела до 360 000 барела дневно, а делът на руския петрол в европейския внос ще се срине до едва 5 на сто спрямо 27-30 на сто преди началото на войната.

Къде Русия продава петрола си?

През декември износът на руски петрол в Индия достигна нови рекорди от 1,4 милиона барела дневно, докато обемите за Китай – по море и по тръба, остават почти без промяна от 1,9 милиона барела дневно, сочат данните на МАЕ.

Износът за Турция падна с 200 000 барела до многомесечно дъно от едно 45 000 барела. Държавната азербайджанска компания СОКАР (SOCAR) съобщи миналия месец, че е спряла да купува руски петрол за турската си рафинерия.

През декември първият товар петрол от седем месеца насам пое към Япония от комплекса „Сахалин-2“, който е частично притежаван от японски компании и не попада под ударите на тавана на цената, определен от Г-7.

- Advertisement -

Какви алтернативи на руския петрол е намерил ЕС?

Общият внос на руския петрол в ЕС – по море и по тръби, е спаднал през декември с 1,6 милиона барела спрямо февруари.

Вместо него ЕС залага на увеличен внос от Близкия изток, Западна Африка, Норвегия, Бразилия и Гаяна според доклада на МАЕ.

САЩ и Казахстан също са потенциални алтернативи, посочва МАЕ. Казахстан постигна предварителна сделка с Москва да изнася петрол за Германия през руските петролопроводи.

През декември Норвегия увеличи производствения капацитет на най-голямото находище в Западна Европа – „Йохан Свердруп“, до 720 000 барела дневно от предишните 535 000 барела. „Това е добра новина за европейските рафинерии, тъй като петролът от „Йохан Свердруп“ е най-добрата алтернатива на руския сорт Уралс“, посочва МАЕ.

Въздействие върху рафинериите

Европейската зависимост от руския петрол се проявяваше основно чрез контрола върху някои от най-големите рафинерии в ЕС, упражняван от страна на руски компании, най-вече „Роснефт“ и „Лукойл“.

Германия вече взе мерки по въпроса и пое контрола върху притежаваната от „Роснефт“ рафинерия „Швед“, която осигурява около 90 на сто от горивата за Берлин, както и върху миноритарните дялове на „Роснефт“ в две други рафинерии – „МиРо“ (MiRo) и „Байернойл“ (Bayernoil).

„Лукойл“ прие да продаде италианската си рафинерия ИСАБ (ISAB) на частната кипърска инвестиционна компания „Джи Оу Ай енерджи“ (G.O.I. Energy), подкрепена от базираната в Женева търговска фирма „Трафигура“ (Trafigura), но все още притежава рафинерии в България и Румъния.

Българският парламент разчисти пътя на правителството да поеме контрола върху „Лукойл Нефтохим Бургас“, за да гарантира сигурността на доставките, ако това се наложи. Рафинерията е изключена от петролното ембарго на ЕС, но има ограничения върху износа на преработваните от нея петролни продукти.

В съседна Румъния „Лукойл“ съобщи на властите, че е намерила алтернативи на руския петрол и бензиностанциите й не са зависими от забраната за внос на руски петрол.

Като поредна мярка срещу руската инвазия в Украйна от 5 февруари в ЕС влиза в сила и забрана за вноса на руски петролни продукти, включително дизел.
(БТА)

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече