Херо Мустафа ни го каза в прав текст: Олигарси чистят имиджа си чрез свръхвласт в България

0

- Advertisement -

В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици. Задържат я, използвайки икономическите си способности. След което правят всичко възможно и използват тези икономически средства, за да изчистят имиджа си. Истинската реформа ще се случи единствено и само когато има реформа и изпълнение и в съдебния сектор и прокуратурата.“

Това заяви американският посланик Херо Мустафа в интервю за предаването „120 минути“ на Би Ти Ви. Думите ѝ бяха в отговор на въпрос за санкционираните в нейния приключващ мандат по Глобалния закон „Магнитски“ и че един от тях и сега седи на първия ред в българския парламент. (Очевидно става дума за депутата от ДПС Делян Пеевски, който не бе посочен по име, а беше наречен от водещия „политикът“.)

В петък посланик Мустафа заяви в изказване пред конференция с участието на водещите сдружения на чуждестранните инвеститори в България, че „една много малка група създаде [в България] система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси“.

„Ако „Магнитски“ беше сигнал, смятате ли, че политическият елит го разбра изобщо“, попита още Светослав Иванов. „Много сме горди в постиженията си в борбата с корупцията, стоим зад санкциите, които наложихме – те са само един способ от многото усилия, по които работим заедно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона. Истинската реформа винаги трябва да бъде извършвана от българи“, отвърна Мустафа.

Херо Мустафа: Олигарси чистят имиджа си чрез свръхвласт в България

За съдебната реформа и прокуратурата

Поне на два пъти в разговора посланикът на САЩ говори за нуждата от законодателни промени още в този парламент като част от реформирането на правораздаването и мястото на прокуратурата в него.

„Корупцията остава сериозен проблем. Най-добрата защита срещу нея е силната съдебна власт. Затова е от огромно значение – и го казвам като приятел, като партньор – съдебната реформа“, каза тя. „И в момента имате в парламента законопроекти, които се изискват от Плана за възстановяване например. Част от тях са текстове на законопроекти още от 2009 г.“, продължи Херо Мустафа.

„Има проекти, прегледани са от експерти, Европейската комисия и Венецианската комисия са давали насоки как да бъде реформирана Главната прокуратура. Според мен е време тези съдебни реформи, тези законодателни текстове не само да бъдат одобрени, но и приложени в цялост, а не само избирателно.“

Обръщайки се към водещия с напомняне, че има дъщеря, тя каза, че реформата трябва да се направи поне заради децата на България. „Това са важни реформи, 

- Advertisement -

а да се преодолее тази корупция.“ Светослав Иванов отвърна, че някои биха казали, че в момента в България е сложно кой ще извърши всички тези промени. „Научила съм, че има ли политическа воля, има и начин. Ако тя липсва, ще получавате оправдания, пречки… Кога настъпва моментът да продължиш напред“, попита посланикът на САЩ.

За руското влияние

Помолена да коментира дали е преувеличено твърдението, че България е страната в ЕС с най-силно руско влияние, Мустафа отговори: „Знам, че България има дългогодишна история с Русия, специално чувство към Русия. Използването на думата „влияние“ в този контекст означава негативна власт, упражнявана пряко или косвено – не само в енергетиката, но и върху фалшиви новини, дезинформация, търговски сделки…“

„Това влияние пречи на България да бъде независима, да използва целия си икономически потенциал и да се възползва от правото си на суверенитет. (…) Не само според САЩ, но и според много българи примерът (за опасна близост с Русия – бел. ред.) е с енергийния сектор.“

Тя посочи откъсването от тази почти 100-процентна зависимост от април 2022 г. насам с газовите сделки, увеличаването на дела в пристанището на Александруполис, газовата връзка с Гърция, разнообразяването на доставчиците на ядрено гориво. Мустафа нарече „много добро“ споразумението на България с турската „Боташ“ за използване газопреносната мрежа и терминалите за втечнен газ на Турция.

За българската армия

„България е абсолютно надежден съюзник НАТО. (…) Гордея се, че сме заедно в този съюз“, коментира Мустафа в началото на разговора за отношението на България към войната в Украйна и състоянието на армията.

„Модернизацията на армията е български приоритет и като ваши партньори работим заедно в тази посока“, каза тя на въпрос дали от Вашингтон е оказван натиск да бъде сключена от правителството на Бойко Борисов сделката за изтребителите F-16.

„Посочихте една покупка, но искам да подчертая, че няма модернизирана нито една част в българските въоръжени сили – нито в сухопътните, нито във военновъздушните, нито във военноморските сили. Българската армия иска да се модернизира, нуждае се от модернизация и няколко последователни български парламента са го подкрепили.“

Българите се гордеят с армията си и биха искали силни и модерни въоръжени сили, допълни посланикът на САЩ.

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече