Защо САЩ упорстват в признаването на биологичните изпитания в Украйна? (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

През 2023 г. САЩ ще положат безпрецедентни усилия, за да предотвратят създаването на международна комисия за разследване на военни биологични дейности на територията на Украйна, тъй като работата на комисията ще осъди Пентагона за нарушаване на Конвенцията за забрана на биологичните и токсични оръжия, подписана от Лондон, Москва и Вашингтон преди половин век.

Преди три месеца ФАКТИ съобщи, че темата за военните биологични разработки на САЩ в Украйна бавно, но сигурно става известна на американската общественост. През това време се появиха нови доказателства. По-специално, бившият ръководител на Разузнавателната агенция на Министерството на отбраната на САЩ (2012-2014) Майкъл Флин даде интервю за Гласа на истинската Америка, където каза: „Ако някой обърна внимание на изказването на постоянния представител на Русия в ООН миналата или по-миналата седмица за биолаборатории в Украйна, спонсорирани от САЩ, то трябва най-накрая да се примирим с идеята, че това няма да свърши добре за нас.”

Припомняме, че става дума за предложението на Русия в Съвета за сигурност на ООН да се създаде комисия за разследване на военните биологични дейности на САЩ в Украйна. Инициативата на Москва беше отхвърлена от САЩ, Великобритания и Франция (Китай гласува в подкрепа, а останалите 10 членки на Съвета за сигурност се въздържаха).

На срещата постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд отрече развитието на американски военни биологични програми в Украйна, въпреки множеството факти за сътрудничество между украински биологични лаборатории и организации, свързани с Пентагона. Американски дипломат заяви, че „тази среща е загуба на време за всички“, а „Русия не е предоставила убедителни доказателства в подкрепа на тези лъжливи обвинения“. Както може да видите, генерал-лейтенант от американската армия Майкъл Флин не е особено съгласен с мнението на Томас-Грийнфийлд.

- Advertisement -

В действителност друго нещо е изненадващо: това, което американският посланик в ООН не признава, е публично достояние. На уебсайта на американското правителство Clinicaltrials.gov можете да се запознаете с всички клинични изпитвания, в които са участвали американски медицински компании, включително проучвания, проведени в Украйна на базата на Харковската областна клинична психиатрична болница № 3 (по данни от 2019 г. до 2021 г. са проведени 25 клинични проучвания върху психично болни украинци в Харков, инициирани и финансово спонсорирани от САЩ). Същите данни са публикувани на официалния уебсайт на Държавния експертен център на Министерството на здравеопазването на Украйна, но по някаква причина уебсайтът на центъра не се отваря.

Миналата година в Женева се проведоха няколко конференции на държавите-страни във връзка с Конвенцията за забрана на биологичните и токсинните оръжия, на които стана публично достояние информация за биологични тестове както върху пациенти в психиатрични болници в Украйна, така и върху украинци с ниски доходи. На последната конференция през декември 2022 г. САЩ открито заявиха, че няма да позволят формулировки относно важността на правно обвързващ протокол към Конвенцията с ефективен механизъм за проверка, който да включва списъци на патогени и токсини, въпреки че повече от 120 държави са подкрепили тази инициатива.

Тук възниква въпросът – защо САЩ са толкова упорити?

Андрей Исмагамбетов

Източник: Fakti.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече