Ножът опря до кокъла: Или НАТО влиза с войски в Украйна, или Киев губи войната

0

- Advertisement -

Или НАТО влиза с жива сила в Украйна, или Киев губи войната. Това са опциите, които очертаха трезвите политически наблюдатели в столиците на Западна Европа след какафонията в Рамщайн.

Да, точно като какафония определиха мнозина коментатори завършилата в края на седмицата среща в американската военна база в Германия. Защото според тях форумът само е потвърдил богатото разнообразие в подходите на страните от Алианса към кръвопролитния сблъсък, но не е свършил основното – да обедини тези подходи в единна побеждаваща позиция. А приказките след срещата около това дали ще ги бъде германските танкове “Леопард-2” на украинска територия или не, били просто димна завеса за прикриване на различията. Като според френския всекидневник “Льо Монд” своеобразно продължение на очебийната неприятна истина от Рамщайн било станало помпозното честване в събота и неделя в Париж на шейсетата годишнина на историческия мирен договор между Франция и Германия. Вестникът писа, че в еуфорията на официалните церемонии Еманюел Макрон и Олаф Шолц си “били намигнали другарски”, но се били “стиснали яко”, икономически и военно, по въпроса за Украйна.

Но кои са основните пунктове в доста песимистичните анализи на трезвите политически наблюдатели?

На първо място те са единодушни по въпроса, че демографски, военно, икономически и ресурсно Русия превъзхожда значително Украйна, което означава, че в края на краищата Москва би трябвало да спечели войната.

На второ място, за да не се стигне до този печален за Киев изход, ние, неговите съюзниците от НАТО и Европейския съюз, му помагаме здраво най-вече с въоръжения и разузнавателна информация. Също и с икономически санкции срещу Русия, които обаче се оказаха не съвсем ефикасни поради безбройните възможности да бъдат заобиколени. За това единствено ефективни остават бойната техника и най-вече боеприпасите. Но ако се вярва на италианския всекидневник “Ла Стампа”, на Стария континент арсеналите вече са ако не продънени, то поне полуизпразнени.

- Advertisement -

На трето място, концентрирайки се върху противоборството си с Китай, когото смятат за техен опонент №1 в света, а не Русия, Вашингтон не смята да отделя много въоръжения за конфликта и предпочита да плаща на други, за да го правят. Колкото и важни да са тези отрицателни фактори, поне до момента нашият дружен отпор на специалната операция на Владимир Путин от военна, икономическа и ресурсна гледна точка е ефикасен. Ахилесова пета на Украйна обаче остава демографското преимущество на Русия и при една изтощаваща и продължителна война тя би победила и би ни направила всички вкупом за резил. В такъв случай единственото спасение остава закърняващият човешки фактор в украинските въоръжени сили да бъде компенсиран с личен състав от армиите на страните-членки на НАТО. И най-вече на тези от Европа – поляците вече го правят, тъй като бдейки над интересите си в Тихия океан САЩ никога няма да направят десант в Украйна, както сториха по време на Втората световна война в Сицилия и Нормандия.

Пак след срещата в Рамщайн видният италиански и тачен зад Океана политолог Лучо Карачоло очерта в изключително добре мотивиран анализ три възможни сценария за слагането на край на войната. Първият е намаляване на военната подкрепа на Киев до тогава, докато Зеленски не се убеди, че е невъзможно да победи и да капитулира, но това би означавало Алиансът да се компрометира пагубно пред Москва. Второто възможно развитие е да се включим във войната с личен състав, за да спасим Украйна и за да разгромим Русия, но с риск да унищожим и самите нас.

На четвърто, последно място, като вариант за обуздаването на конфликта е договарянето зад гърба на украинците на примирие, което да им бъде наложено след това. В анализа се подчертава, че първият и третият сценарий са много малко вероятни, а вторият е направо абсурден, но за жалост напълно възможен.

Все пак Лучо Карачоло очертава и някакъв много разумен на този свиреп етап на войната изход – да се направи опит конфликтът да се замрази за толкова време, колкото е необходимо, за да се измисли здравата основа за мирно съществуване на руснаци и украинци. И тук тежката си дума би трябвало да кажат САЩ, не само защото другата световна сила Китай много не го е еня какво става в Украйна. А защото след Киев и Москва, Вашингтон е третият важен фактор в заформилата се касапница и сега само той е в състояние да я спре.

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече