Западът е категоричен: Русия няма сили за конфликт с НАТО

0

- Advertisement -

Украйна все пак ще получи от Германия танкове “Леопард 2”. Други съюзнически държави, сред които Полша, получиха разрешение от Берлин да предоставят на Киев произведените в Германия бойни машини. Какви реакции могат да се очакват от Москва и от руския президент Владимир Путин?

Русия ще продължи офанзивата, както е планирана

Военният експерт Густав Гресел не очаква конкретна военна реакция на Москва. Според него за руската страна е “без особено значение” дали Западът ще доставя бойни танкове на Украйна. Руският президент Владимир Путин ще проведе офанзивата си през пролетта така, както е планирана с генералния му щаб.

„Ако се абстрахираме от пропагандата, доставката на танкове “Леопард” надали ще доведе до някаква особено силна реакция от страна на Руската федерация“, подчертава Гресел пред Втора германска телевизия ZDF. Ескалацията в отношенията между НАТО и Русия така или иначе е вече факт и тя бе причинена от Москва с мобилизацията и анексирането на украински територии.

“Доставките на оръжия са без алтернатива, ако не искаме Украйна да загуби войната”, смята военният експерт Гресел. Държавите, които доставят оръжия на Киев, не се превръщат в участник във войната, убеден е експертът. Паниката и заплахите, разпространявани по този повод от страна на някои партии като „Алтернатива за Германия” и “Левицата”, са безпочвени, обяснява Гресел.

Русия няма сили за конфликт с НАТО

От начина, по който Русия води военните действия и от местата, на които воюва руската армия, се вижда, че няма опасност от конфронтация с НАТО, твърди Гресел. Защо е така? Първо, руската Калининградска област и отбранителните линии към балтийските държави са “силно уязвими” поради изместването на войсковите части оттам.

- Advertisement -

От друга страна, Руската федерация изразходва своите системи С-300 под формата на ракети земя-земя, “защото ѝ привършват наличните крилати ракети, с които да напада Украйна”, казва Гресел. Тъкмо те обаче са “гръбнакът” на руската противовъздушна отбрана. “Щом като съзнателно и с готовност изразходват боеприпасите за нея и то от месеци насам, те няма как да се подготвят за водене на война срещу НАТО”, убеден е Гресел.

Бригада от 80-90 танка може да покаже реален ефект

Експертът е убеден, че изпращането на бригада от 80-90 западни танка като „Леопард“ и „Ейбрамс“ може да даде реален ефект в полза на Украйна. Той предполага, че страната би могла да се подготви за контраофанзива, но това вероятно ще е чак през втората половина на годината, когато се очаква да пристигнат и американските танкове.

Колко успешно ще се отбранява Украйна зависи и от Запада, и доставяните отвън оръжия – включително артилерийски системи, танкове, муниции и др. В това отношение договореното на конференцията в Рамщайн ще се окаже особено важно за Киев.

Увеличава се ударната мощ на украинската армия“

Военният експерт Карло Масала също смята, че германските танкове “Леопард” и американските “Ейбрамс” ще увеличат значително ударната мощ на украинската армия. Според него е изключително важно танковете да бъдат доставени бързо, тъй като и Русия, и Украйна обявиха, че планират офанзиви през пролетта.

Масала предполага, че Украйна ще използва танковете, за да раздели южния от източния фронт. Но танковете могат да бъдат разположени и в стратегически точки за отвоюване на конкретни територии. “Танкът “Леопард” е много по-добър от съветските типове, които в момента се движат из Украйна. Тук качеството се противопоставя на количеството, с което разполага Руската федерация”, смята експертът.

Източник: Дойче веле

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече