Не стана ясно: Защо България се скри от Съвета на Европа при гласуването за трибунал срещу Путин?

0

- Advertisement -

Движение „Ние идваме!“ на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян определи като „позорен“ факта, че българските представители в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) са напуснали предсрочно сесията, на която бе гласувана резолюция за създаване на международен трибунал за военните престъпления в Украйна.

Това се случи на 26 януари, когато ПАСЕ подкрепи решение за привличане под отговорност на военно-политическото ръководство на Руската федерация и Беларус за престъпления срещу Украйна. Става въпрос за създаването на специален трибунал както за Владимир Путин, така и за Александър Лукашенко.

Българските представители са се завърнали у нас с оправданието за важни политически задачи в София. „По този начин български евродепутати не са гласували за създаването на международен трибунал в Хага за военни престъпления от представители на руските и беларуските политически и военни лидери. Става дума за тези, които са подготвили и реализирали кръвопролитието, което взе хиляди жертви и унищожи цели градове в Украйна“, пишат от „Ние идваме!“.

- Advertisement -

„С тази стъпка България става известна не само с пороците на правосъдната си система, но и делегацията, водена от депутата от ГЕРБ Георг Георгиев, бойкотира възстановяването на международния правов ред и справедливост. Това е пряко доказателство за лицемерието на партията на Борисов, която в собствената си страна неуморно предлага евроатлантически консенсус и солидарност“, добавят те в позицията си.

Този институт в Хага би персонализирал вината за безчинствата във войната, от една страна, а от друга – би отнел вината от цели народи, които днес биват считани за виновни. Няма вътрешнополитическо събитие, което да оправдава подобно жалко поведение, което ще легне на съвестта на партиите, чиито представители са избягали от отговорност“, завършват Хаджигенов и Бабикян.

Припомняме, че Съветът на Европа не бива да се бърка с органите на Европейския съюз Съвет на Европейския съюз (Съвет на министрите) или Европейски съвет. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа се състои от 306 парламентаристи от 46-те държави членки. Тя избира Генерален секретар, Комисар по правата на човека и съдии в Европейския съд по правата на човека. Предоставя демократичен форум за обсъждане и следи изборите, а нейните комисии играят важна роля при разглеждането на актуални въпроси.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече