Различен прочит: Двуличници от ръководството на БСП изпращат уверено „Столетницата“ в периферията

0

- Advertisement -

„БСП използва лява фразеология, но със своите действия не успява да докаже, че води лява политика. С разминаването между думи и дела ръководството изчерпа моралното кредо на БСП. Най-яркият пример е противоречието между декларациите за демонтаж на „модела ГЕРБ“, и действията, с които ръководството легитимира неговите носители. Това двуличие отчая стотици хиляди избиратели и дори отблъсна значима част от твърдото ядро на партията.“

Това се казва в Обръщение на идейно-политическото обединение в БСП Платформа „Социализъм XXI век“. Според несъгласните с линията на ръководството социалисти „предложеният от Националния съвет на БСП дневен ред на Конгреса напълно се разминава с дневния ред на обществото и остава извън основните предизвикателства пред България днес.

Основният въпрос, пред Конгреса в момента е как БСП да се завърне като водеща партия, способна да се противопостави на разрушителните тенденции в обществото. Това е възможно единствено, ако БСП отново спечели доверието и подкрепата на всеки, който се бори за България като социална държава, в която на власт са равенството, върховенството на обществения интерес и солидарността между хората.“

„Не „реформирана“ – БСП беше трансформирана в нещо чуждо и далечно на българската социалистическа традиция, на идеала за свята и чиста република. .Партия с дълга история, безспорни заслуги в антифашистката борба, огромен опит и принос за индустриализацията на страната е на път да се превърне в исторически спомен.“, категорични са от „Социализъм XXI век“.

Според тях „промяната не може да започне, ако отговорността за състоянието на партията се прехвърли на партийните членове и на низовите организации, какъвто очевидно е замисълът на предложения дневен ред на Конгреса. Промяната трябва да започне чрез смяна на ръководството, като гаранция за формиране на нов образ и преобръщане на начина, по който БСП разбира и прави своята политика.“

От Обединението предлагат и алтернативен дневен ред на Конгреса, който предвижда възстановяване на мандата на делегатите на 50 Конгрес, прекратен противоуставно от Националния съвет през последните месеци; прекратяване на мандата на председателя на БСП и избор на временно ръководство до произвеждането на нов избор; възлагане на Националния съвет да подготви рамкова платформа на БСП за предстоящите избори и за коалиционната политика на партията, както и насоки за идейно и организационно обновление на партията, по които да се подготви следващо заседание на Конгреса.

Ето и целия текст на Обръщението

ОБРЪЩЕНИЕ

на ИПО „Социализъм 21 век“

към делегатите на 50 Конгрес на БСП

Другарки и другари,

Делегатите на 50 Конгрес нямат право да си затварят очите пред истината – Българската социалистическа партия затъва в периферията на обществено-политическия живот на страната!

Политическата криза е толкова дълбока, че отвори пространство за радикални идеи за смяна на формата на държавно управление – за отказ от парламентарната република и дори за демонтаж на многопартийния характер на демократичния процес.

На този фон, предложеният от Националния съвет на БСП дневен ред на Конгреса напълно се разминава с дневния ред на обществото и остава извън основните предизвикателства пред България днес.

Но ние, делегатите, сме длъжни да осъзнаем истината за състоянието на партията:

–       БСП се свива като членска маса и актив;

–       БСП губи избиратели във всички социални групи, в които до неотдавна бе водеща сила – сред хора на труда, сред интелигенцията, в селата, сред българското офицерство, и даже сред българските пенсионери;

- Advertisement -

–       БСП има катастрофално нисък процент избиратели сред младите, застарява, а в нея не се вливат нови сили;

–       БСП е обезличена в местната власт – губи общински съветници, ръководството се противопоставя на собствените си кметове и дори изключва най-успешните;

–       Нашата идейност е в криза – в БСП отдавна не се води идеологически дебат, а политическото съдържание е заменено от пиара.

БСП използва лява фразеология, но със своите действия не успява да докаже, че води лява политика. С разминаването между думи и дела ръководството изчерпа моралното кредо на БСП. Най-яркият пример е противоречието между декларациите за демонтаж на „модела ГЕРБ“, и действията, с които ръководството легитимира неговите носители. Това двуличие отчая стотици хиляди избиратели и дори отблъсна значима част от твърдото ядро на партията.

Основният въпрос, пред Конгреса в момента е как БСП да се завърне като водеща партия, способна да се противопостави на разрушителните тенденции в обществото. Това е възможно единствено, ако БСП отново спечели доверието и подкрепата на всеки, който се бори за България като социална държава, в която на власт са равенството, върховенството на обществения интерес и солидарността между хората.

Няма да е лесно и няма как да стане преди предстоящите избори. Но трябва да се започне незабавно, защото партията не можа да защити своето участие в управлението на страната – спрямо БСП трайно бе наложена тезата, че завършва всяко свое участие във властта с криза и с тежка загуба на доверие. Фундаментален за БСП става въпросът от чие име и в чия полза прави политика и управлява, както и дали действията й носят принос за обществото и държавата или  само за един овластен кръг около ръководството, , все по-отдалечен от проблемите на хората.

Всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и наказвано; грубо е нарушена атмосферата на другарство, откровеност и критичност; драстично се нарушава Уставът, за да се налагат силово решения, взети еднолично и в интерес на тесни и неясни кръгове. Наложи се субективизъм и изкривени критерии в кадровата политика, в която водещ принцип е личната преданост, а не професионализмът и деловите качества. На високи постове се оказаха личности с дясна идентичност, с ярки и запомнящи се анти-социалистически изяви.

Не „реформирана“ – БСП беше трансформирана в нещо чуждо и далечно на българската социалистическа традиция, на идеала за свята и чиста република. .Партия с дълга история, безспорни заслуги в антифашистката борба, огромен опит и принос за индустриализацията на страната е на път да се превърне в исторически спомен.

Другарки и другари,

Промяната не може да започне, ако отговорността за състоянието на партията се прехвърли на партийните членове и на низовите организации, какъвто очевидно е замисълът на предложения дневен ред на Конгреса. Промяната трябва да започне чрез смяна на ръководството, като гаранция за формиране на нов образ и преобръщане на начина, по който БСП разбира и прави своята политика.

Конгресът на БСП е призван като най-висш орган да отразява надеждите на партията! Ето защо, призоваваме делегатите на 50 Конгрес да приемат друг дневен ред, подчинен на незабавното решаване както на вътрешнопартийната, така и на дълбоката политическа криза в страната!

Настоятелно предлагаме заседанието на Конгреса да вземе следните решения:

1.    Незабавно възстановява мандата на делегатите на 50 Конгрес, прекратен противоуставно от Националния съвет, общинските съвети и конференции през последните месеци.

2.    Прекратява мандата на председателя на БСП и избира временно ръководство до произвеждането на нов избор.

3.    Възлага на Националния съвет да подготви рамкова платформа на БСП за предстоящите избори и за коалиционната политика на партията.

4.    Възлага на Националния съвет да приеме насоки за идейно и организационно обновление на партията, по които да се подготви следващо заседание на Конгреса.

ИПО „Платформа „Социализъм ХХІ век“

1 Февруари 2023 г., София 

Източник: /Поглед.инфо/

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече