След аферата Nexo: САЩ слагат „във фризера“ ПП и ДБ, вече са токсични

0

- Advertisement -

Държавният департамент на САЩ е изпратил неофициални указания до мисията си в София по никакъв начин да не се ангажира с подкрепа за определени политически сили преди и по време на кампанията за предстоящите предсрочни избори у нас, научи Епицентър.бг от дипломатически източници.

Причината – скандалът с аферата “NEXO”, която гръмна и у нас, разследванията на територията на самите САЩ и най-важният проблем – че с част от милиардите реални долари, източени от американски граждани, са финансирани политически проекти и формации в България.

Според нашите източници указанията към посланик Херо Мустафа са да продължи внимателно да наблюдава политическите процеси в страната, но без да предприема действия в каквато и да е посока и да изчака пристигането на нейния наследник Кенет Мъртън.

Той е професионален дипломат с богат опит, за разлика от Мустафа, за която назначението като посланик у нас бе първото в кариерата ѝ.

По време на изслушването му в Комисията по външна политика в американския Сенат Кенет Мъртън обяви, че ако бъде избран за поста, ще продължи да помага в борбата на България да пребори влиянието от Русия. Във фокуса му ще бъде и работата на руската компания „Лукойл“ на територията на нашата страна.


Неформалната подкрепа на американското посолство и посланик Мустафа в комбинация с авторитета на президента Румен Радев бяха сред ключовите фактори за успеха на Продължаваме промяната (ПП) и на Демократична България (ДБ) на изборите през октомври 2021 година.

Добрите им резултати на вота през миналата година, когато ПП останаха втори, също се дължаха и на политическата опаковка, че са „момчета на американците“.


Аферата “NEXO” и ужилването на хиляди американски граждани от крипто платформата обаче слагат край на този „меден месец“, продължил повече от 2 години, а за Демократична България и още по-дълго.

Това от своя страна ще доведе до съответните електорални щети и до отлив на официални и неофициални спонсори за предстоящата предизборна кампания на двете формации.

Статията в „Die Welt” – кризисен пиар

Затова още през уикенда в ПП са преминали в режим на кризисен пиар и минимизиране на репутационните (и последващи финасови) щети. Източници, близки до формацията, споменават имената на Лена Бориславова и на Соня Николаева като ангажирани с кампанията за ремонтиране на „евроатлантическия“ и най-вече – „американски“, образ на лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.


Първата стъпка я видяхме преди десетина дни, когато в България се появи „разследване“ на германското издание „Die Welt”, базирано основно на интервюта с Петков и Василев, за тайното спасяване на Украйна от правителството на ПП и възвеличаването на двамата като персоналните „спасители на Украйна“. Възпитаничката на немския университет Виадрина във Франкфурт на Одер Соня Николаева, която беше съветник за връзките с чуждите медии в политическия кабинет на премиера Кирил Петков, не за първи път използва услугите на „Die Welt” в кризисни ситуации.

Миналата година през май германското издание първо публиква хвалебствен материал за управлението на ПП със следните послания: “Проблемното дете” България вече се държи смело и проевропейски” и „В България се забелязват наченки на истинска политическа промяна след годините, в които страната беше окупирала последните места във всички класации за правова държава и медийна свобода”. Последва и отделно интервю с Кирил Петков с водещ акцент, че “борбата срещу корупцията и борбата срещу зависимостта от Русия са свързани”.

- Advertisement -

По същото време в България министър-председателят Петков отказваше да предостави военна помощ на Украйна, а външният министър Дмитро Кулеба бе размотаван из коридорите на нашите институции и дори не бе допуснат до пленарната зала на парламента от „смелото“ и „проевропейско“ правителство на Кирил Петков. Но явно още тогава германското издание „Die Welt” е разполагало с вътрешна информация от София, че Петков и Асен Василев тайно спасяват Украйна, като за целта пренебрегват решенята на парламента и лъжат българския народ.

Да не би „разкритията“ им днес са мотивирани финансово с част от даренията на NEXO?

ВОЛТ и ДБ – токсични!


Според източници от ПП, следващите стъпки в кампанията по спасяването на формацията след аферата „NEXO“ предвиждат още изолирането на партията ВОЛТ на депутата Настимир Ананиев, съдружник на Антони Тренчев (един от собственищите на крипто платформата).

ВОЛТ и към момента е мандатоносител на ПП, а към нея също са изтекли дарения, чиито следи водят към NEXO. Това я прави токсична не само за американското посолство у нас и за американската администрация изобщо, но и за всички политически формации в България.


Същата е ситуацията и с партията „Да, България“ на Христо Иванов и Ивайло Мирчев, която е част от коалицията „Демократична България“. Партията официално обяви, че през 2021 г. и 2022 г. е получила 400 хиляди лева дарения от NEXO, които отказва да върне. Вероятно, защото ще трябва да използва за целта държавната си субсидия и рискува да остане без средства за предизборната кампания.

А днес, по време на заседанието на временната парламентарна комисия стана ясно, че НАП проверява лица, свързани с Nexo.

В последните няколко дни вървят засилени консултации за общо явяване на изборите на „демократичните сили“ – ПП и ДБ. Атанас Атанасов спомена словосъчетанието „Демократична промяна“, което звучи като комбинация между Демократите за силна България и Продължаваме промяната. Атанасов обаче пропусна да уточни дали „Демократичната промяна“ би включвала и „Да, България“ с даренията от NEXO.

Със сигурност обаче е в ход мащабна операция за спасяването на остатъците от т. нар. демократична общност и даренията за нея.

Според социолози ПП тичат след реалността. Засега обединението се приема като механичен сбор на електоратите на тези формации, но това едва ли ще им стигне, за да победят ГЕРБ.

Още повече, ако вратата на „Козяк“ вече им е затворена. За САЩ стана неприемливо да се идентифицират с тоталната политическа несъстоятелност на Петков/Василев. Присъствието им във властта показа, че ПП не са стабилна сила, която може да подготви и да проведе трансформации в обществената и икономическата система, без това да взриви държавата. Според нашите източници във Вашингтон трескаво търсят техни заместители, които да станат изразители на настроенията на демократичната общност в страната. Това обаче няма да може да стане на предстоящите извънредни парламентарни избори.

Автор: Екип „Епицентър.бг“

Източник: „Епицентър“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече