Различен прочит: Швеция, Турция, Македония и България – сценарий с мирис на Кремъл

0

- Advertisement -

Това е един прекалено познат вече сценарий, че да оправдаем хората, които му се връзват. Да беше ново, да махнем с ръка, да беше прекалено гениално, да беше отдавна – във времената на простите обяснения. Но годината е 2023-та, хората имат достъп до информация, а и самият сценарий е прекалено изтъркан, че да оправдаваме онези, които се „връзват“.

Връзва се само, който иска да се върже. 

Номерът с Македония за нас и номерът с Корана в Швеция за турците – това са два варианта на една и съща тъпа постановка. 

Винаги има два елемента, които вървят неизменно заедно:

1. крайнодесни националисти;
2. руски агенти и пари.

Почти няма друго. 

О, не, грешка… има. Има маса „вярващи“ в приказки. 

Какво иска Швеция? Да влезе в НАТО, защото руската заплаха е прекалено голяма. Какво иска Русия? НАТО да не се разширява. Какво се случва пред турското посолство в средата на миналия месец? Един крайнодесен (каква изненада) политик (забравих кавичките…) „политик“ запалва Корана пред турското посолство – Расмус Палудан (на водещата снимка). 

Това е добре дошло оправдание за Ердоган да откаже на Швеция гласа си „за“ приемането ѝ в НАТО (да ви звучи познато? Не на Македония-я-я-я-я в ЕС!!!!) … Според него този ЕДИН човек – Палудан – едва ли не представлява цяла Швеция. Глупаво, нали?

Вярва, който иска да вярва (а в Турция – и който е заплашен да вярва). 

Ето какво написаха колегите от Клуб Z: „Датско-шведският политик Расмус Палудан, който скара Швеция и Турция, като изгори Коран пред турското посолство в Стокхолм на 21 януари (събота), бил подпомогнат от шведския журналист Чанг Фрик, който в миналото е работил с филиал на руската пропагандна медия RT“.

Самият Палудан разказал, че идеята е на Фрик. „Палудан посочва, че е получил помощ от Фрик и със заплащането на таксата, необходима да се разреши провеждането на демонстрацията. Политикът добавя, че Фрик гарантирал да покрие всякакви финансови щети в резултат на протеста“.

„Руската независима медия The Insider разказва, че Фрик е направил няколко пътувания до Москва в миналото и е гостувал в програми на руските пропагандни предавания“.

В социалните медии можете „да откриете снимки на Фрик през последните 9 години, които показват, че анексирането на Крим не е изменило топлите чувства на журналиста към Русия и особено към президента Путин“.

„В интервю за статия на НЙТ през 2019 г., изследваща възхода на крайния национализъм по света, Фрик шеговито се определя като „руски шпионин“. Той обяснява, че приятелката му е рускиня и размахва рубли пред лицето на журналиста. „Ето го истинският ми шеф. Това е Путин““.

Ердоган иска 130 кюрдски бойци (хора, които определя като врагове) да му бъдат сервирани на тепсия – екстрадирани от Швеция и Финландия. Кюрдите между другото бяха съюзници на САЩ в неедна кампания, но друг член на НАТО ги иска разбити и заличени. Политика, какво да се прави! 

- Advertisement -

Ердоган също има нужда от външни врагове, които да разсейват от вътрешните проблеми, но да не задълбаваме сега точно по тая тема. Факт е, че Ердоган иска невъзможното от Швеция, а и ѝ е обиден, та му идва дюшеш да ги мотае за НАТО, а на Путин пък хептен му идва идеално НАТО да не се разширява. 

И ето как едно незначително събитие, като изгарянето на Корана от един „политик“ в Швеция, се превръща в причина Путин да е доволен в Кремъл (или където там се е сврял да се крие). Факт обаче е, че крайнодесните не са известни със силата си в причинно-следствените връзки и не могат да видят елементарната постройка, ако тя се състои в повече от две части (точка А и точка Б; черно и бяло; Наши и Ваши). 

Крайнодесните в Турция искат да вярват в наратива на Ердоган за „терористи“, „врагове“ и за лошата Швеция. На тях и по-малко от изгарянето на Корана ще им е достатъчно. 

Както казах – връзва се само, който иска да се върже.

В същото време, виждайки, че отношенията между България и Македония се подобряват както никога досега, агентите на Кремъл и от двете страни се задействаха. И пак така – е удобно както за едните (местните агенти, които се готвят за избори), така и за другите (Кремъл). 

За Кремъл е удобно, защото силен Балкански съюз за тях винаги е бил кошмар, за тях всички славяни трябва/е трябвало/ще трябва да са подчинени на Москва; за тях православието и „славянството“ са просто извинение за заграбване на територия и разпространение на влияние. 

За местните им агенти е удобно, защото те (за наше съжаление) са политици, а идват избори (поне отсам границата). Какво биха могли да ни предложат те? Да се преборят с банките? Никога. Да ги принудят да спрат кожодерските лихви и такси? Абсурд. Да се преборят с телекомите, които постоянно увеличават цените? Не мисля. Да се преборят с корупцията? Едва ли. С престъпността? Със злоупотребите на властимащите? С намесата на бизнеса в политиката? Не. 

Много по-лесно е да викат Македони-я-я-я-я!!! 

И ето по това се разбира, че из въздуха се носи миризма (или смрад, както предпочитате) на избори—по виковете „Македони-я-я-я-я!!!“

Дойдат ли избори у нас, все нещо се случва в Македония и всички се съсредоточават да гледат натам. И всеки, който се по каже достатъчно „смел“, че да наплюе македонците, си пише патриотични точки, които се надява да осребри като дойдат изборите. 

Започвам да си мисля, че това, дето „се случва“ в Македония, е малко дирижирано. Дори няма да коментирам защо културният клуб се казва ТОЧНО „Цар Борис III“ (името, което най-много дразни македонците), а не например… което и да е друго име от историята ни. 

Но и техните нападения над българи и българското, както и нашите тук, които толкова се прехласват да плюят по съседите и да изискват вето (иначе „братя“ били, „българи“ били, но като сме им сърдити: МРЕТЕ!), всичките се правят от хора, които – като им попрочетеш малко биографиите – се оказва, че са били агенти на старите служби. „Били“ май е малко пресилено, защото при тия минало време няма. 

Какво искам да кажа ли? Искам да кажа, че според мен агентите наемат/пращат провокатори да нападат българи и да рушат българските клубове, както и съм сигурен за себе си, че агентите провокират българите да мразят македонците, като им показват винаги негативното и пресилват проблемите. По-ясен от това не мога да бъда. 

И за финал: понеже споменах Турция преди малко, та се сетих – наскоро излезе статистика за посещенията на българите в чужбина. Най-много са в Турция. Интересно, нали? Вика: „ако не беше Русия, щеше да говориш на турски!“, обижда на „турчин“ и милее за Сталин и Путин, а на почивка ходи в Турция, Русия не я е помирисвал даже. Прегледах класацията… Русия я няма в Топ 10 даже.

Ето такива елементи ги има във всяка държава в различни количества (познайте какво е количеството у нас…!) Тези „мислители“ са най-подходящата хранителна среда за политици популисти, които не могат да направят нищо друго, освен да сеят страх и омраза. 

Тези „мислители“ се раждат и възпитават в страните, в които няма образование, а еднокнижниците, които гледат строго, са избирани за лидери, на които да им се подражава. Необразованите, неуките и немислещите са старата и най-голяма любов на диктаторите, именно защото се управляват лесно с по няколко лозунга и никога не търсят сметка, защото са прекалено заети да викат против някой измислен враг и винаги гледат в грешната посока, докато любимият им диктатор е бръкнал с две ръце в джобовете им (в най-добрия случай… реших да си спестя другото – вулгарното – сравнение). 
 

Източник: Novini.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече