Стари червени отломки се обединяват срещу Нинова – имат ли шанс?

0

- Advertisement -

Бивши членове на БСП се обединяват в коалиция „ЛЕВИЦАТА!“, за да участват в извънредните парламентарни избори. В представянето на новата формация се включиха лидерът на „Изправи се БГ“ Мая Манолова, Румен Петков – председател на политическа партия АБВ, д-р Цветеслава Гълъбова, председателят на „Движение 21“ Татяна Дончева, както и Валери Жаблянов и Костадин Паскалев.

„България има нужда от силна, обединена и истинска левица, която да отстои мира и да защити истински работещите хора, уязвимите, младите, пенсионери, малкия и средния бизнес, да пребори бедността и неравенствата. След вчера БСП ускори движението си към поредната изборна катастрофа. Партията е хипнотизирана от демагогията на лидера ѝ“, каза в националния пресклуб на БТА Мая Манолова.

Според Манолова призивите за импийчмънт на президента не са блъф. „Това е опит за отстраняване на последната стабилна институция. На този фон обединената левица е животоспасяваща необходимост за България“, каза още тя.

Татяна Дончева, която също е част от обединение, изброи, по думите ѝ, няколко остри потребности – от една страна, тежката фрагментация на политическото пространство не дава възможност за нормално управление и нормална работа на институциите. „Пълноценното политическо представителство на левите хора също е приоритет. За целта е нужен управленски капацитет“, каза Дончева.

„Политиката не е място за хора, които сега започват да се учат. Съдебната реформа е нужна на българите, а не на Венецианската комисия и съда в Люксембург, нито на Плана за възстановяване“, посочи Дончева и допълни, че са нужни промени в Конституцията.

- Advertisement -

Според Румен Петков за пръв път от доста време левият избирател „има шанс да направи своя избор и да бъде представен институционално“. „Убедителната защита на българския интерес е много важна. За десет години се превърнахме в енергийно зависима страна“, каза той.

Костадин Паскалев заяви, че все още му е трудно да опише това, което се е случило на форума на БСП, но по думите му това е най-позорният епизод в историята на партията.

„БСП престана да се занимава със съществени въпроси, занимава се със себе си и от тази ситуация се излиза със смяна на цялото ръководство“, каза Паскалев. Той посочи, че напуска националния съвет на партията, но не напуска БСП.

Валери Жаблянов посочи, че БСП не е в състояние да „вдигне знамето на левицата“. Свободата и социалният идеал са неразделими понятия, каза той и допълни, че вчера е имало срамни сцени на форума на БСП.

„Българският политически живот е достигал до морално падение“, посочи Жаблянов.

Източник: Debat.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече