Кой е Магнитски и защо трябваше да умре?

0

- Advertisement -

Името на Сергей Магнитски до съвсем скоро бе напълно непознато за обществото в България и бе споменавано само сред бързо забравящите се международни новини. През изминалите няколко дни обаче ни заля информацията, че страната ни е успяла отново да влезе в списъка “Магнитски”. Отново, защото през лятото на 2021 г. от САЩ санкционираха по същия този закон още няколко българи: Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. И в двата списъка, и в този през 2021 г., и в този сега, освен физически лица, фигурират и фирми.

Така последните политически събития превърнаха името на един починал руски данъчен адвокат в едно от най-търсените в Google по нашите географски ширини.

Кой е Сергей Магнитски?

Магнитски е руски адвокат по данъчно право, който през 2008 г. разкрива огромна измама, свързана с кражбата на бизнеса на един от неговите клиенти – финансистът Уилям Браудър. Той е един от големите чуждестранни инвеститори в Русия по това време.

Магнитски успява да разплете мащабната схема на правителствени служители в Русия, които крадат от компанията на Браудър данъчна отстъпка на стойност 230 милиона долара. Те пререгистрират фирмата му наново, след като тя е закрита и използват фалшиви печати, за да претендират, че парите са платени погрешка и трябва да бъдат върнати. Това се случва още на следващия ден и вместо сумата да бъде изплатена на Браудър, тя отива в сметките на корумпираните служители.

След подаването на сигнал до властите Магнитски е арестуван и прекарва година в руски затвори до смъртта си през 2009 година. Предполага се, че пряката причина за смъртта му е тежък побой. Официалната версия гласи, че смъртта му е настъпила в следствие на сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това.

През август 2019г. Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането му Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Овен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени.

Какво представлява законът “Магнитски”?

Когато опитите на Браудър да получи справедливост от руските съдилища се оказват провал и най-вече след смъртта на неговия адвокат, той представя случая пред американското правителство и го насочва към хората, които са се възползвали от измамата.

Така през 2012 г. президентът Барак Обама подписва закон с цел наказване на “лицата, отговорни за задържането, злоупотребата и смъртта” на Магнитски, като им отказва влизане в САЩ и замразява всякакви техни активи в страната. Сред санкционираните са бюрократи, служители на затворите и се стига до председателя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин.

Четири години по-късно правната рамка на закона “Магнитски” се разширява, като в момента всеки, който е извършил нарушения на човешките права или е замесен в тежки корупционни схеми, може да бъде санкциониран.

Как работят санкциите?

- Advertisement -

Основният инструмент за въздействие е чрез налагането на финансови и икономически санкции срещу конкретни хора или юридически лица. Техните банкови сметки в САЩ биват замразени, наред с всякакво движимо и недвижимо имущество.

Пряко са засегнати само активи, които се намират в САЩ, но реално въздействието е доста по-голямо, тъй като таргетираното лице става персона нон града за почти всички финансови институции в Щатите, Европа и техните съюзници по света.

“Всички банки следят тези списъци и спират да работят с хората в тях”, обяснява Браудър, който е и основна движеща сила зад закона. “Ако във Вашингтон засекат такива банки, те също ще бъдат санкционирани”.

Кой още използва “Магнитски”?

След САЩ поредица от други държави също приемат по един или друг начин сходни законодателства. В Канада то на практика е идентично, докато във Великобритания и Европейския съюз е наблегнато почти изцяло върху човешките права за сметка на корупцията. Латвия от своя страна таргетира конкретно замесените лица в случая “Магнитски” в Русия.

Други като Литва, Естония и дори Косово и Гибралтар също са приели подобни законодателства, а от няколко години насам Австралия, Молдова и Украйна също ги обсъждат.

Как реагира Русия?

След разследване, проведено в Русия, властите обявиха, че Магнитски е починал от естествена смърт. И случаят беше прекратен. През 2013 година Магнитски беше задочно осъден за укриване на данъци. На два пъти беше осъден и бизнесменът Браудър – също за укриване на данъци. Москва дори на няколко пъти постави името на отявления критик на Путин в списъците на Интерпол за международно издирване, но без успех.

В отговор на първия закон “Магнитски” Русия прие през 2012-та свой закон, забраняващ на определени американски граждани да влизат в Русия – по обвинения в нарушаване на човешките права или за действия срещу руски граждани в чужбина.

Много критики породи онази част от закона, с която на американски граждани бе забранено да осиновяват руски деца, останали сираци. След разпадането на Съветския съюз това се беше превърнало в масова практика – хиляди руски сирачета бяха осиновени в САЩ. Неофициално руските медии нарекоха закона на името на Дима Яковлев – руско момче, което умира малко след осиновяването си в САЩ, след като бащата го оставил твърде дълго в жегата в затворена кола.

Автор: Александра Трифонова

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече