Служебният кабинет на Радев и борбата с цените и беднотията – за истината, спекулата и шарлатанията

0

- Advertisement -

Основни приоритети (освен организацията на изборите) на служебния кабинет за тази година са гарантирането на покупателната способност на гражданите, борбата с обедняването, ограничаване на монополите и спекулата, подкрепата на уязвимите, на родните производители, обяви и възложи на новото си старо правителство „Гълъб Донев-2“ президентът Радев.

Кабинетът рапортува, че е в готовност веднага да действа за изпълнение на поставените служебни задачи и да се справи.

„Вдигането с 20-30 и дори с повече процента на цените на хранителните продукти по пътя от склада на едро до щандовете в магазините за нас е необосновано поскъпване по веригата и държавата ще бъде безкомпромисна към всякакви нелоялни търговски практики“, докладва премиерът Донев на специално заседание по темата „цени и инфлация“. (Което веднага бе оценено от компетентните икономически среди като знак за чист популизм, непознаване на пазара и подозрително недовиждане на основни причини и игри, които реално помпат инфлацията).

На спешно свиканата сбирка бе обявен първичен анализ на актуалното ценообразуване на хранителните стоки в България и очертани решения за намаляване на инфлацията. (Участници в срещата бяха икономическите министри, управляващите Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните).

Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на хранителните стоки по цялата верига от производителя или вносителя до щандовете, обяви премиерът като мярка №1 срещу „необоснованото поскъпване на цените“ и „нелоялните“ практики. Ще се прилагат мерки, които„ да вкарат в правни норми търговията с храни в България“. Ще направим сайт за ежедневно информиране на потребителите за „цените на дребно“ и дадем „определение за нелоялната търговска практика“ . Последното е с цел „когато се прави анализ на цените и се осъществява контрол, да може да се установи дали има нелоялна търговска практика и съответно основание за прилагане санкции“, разясни детайлно специалната операция служебният премиер.

Прекалено много празни думи, неясни понятия ( повечето липсващи в сега действащите закони), високопарност. Меко казано, старомодно пропагандно лозунгарство, коментираха авторитетни икономисти и финансисти представената от г-н Гълъб Донев програма за борби с инфлацията, със спекулата, в защита на потребителите.

Дни по-рано по различни медии министърът на икономиката Никола Стоянов започна да подгрява публиката с разяснения, че кабинетът отдавна работи активно за усъвършенстване на законодателството, вкл. за подготовката на закон за търговията с храни. Още – за разширяване на правомощията на Комисията за защита на потребителите, за да може тя „да изследва и за спекула“, да „прилага мерки за влияние върху цените“. Обеща и създаване на нормативно определение за „нелоялна търговска практика“ с цел да има път за търсене на отговорност от нарушителите.

Важни разяснения и задачи….Обаче, има проблем. При това непреодолим засега : няма парламент, който да гледа и приеме съответните закони. Има само дата за извънредни парламентарни избори. А дотогава и след това…я камилата, я камиларя, по израза народен.

Изборите са насрочени за 2 април т.г.,а президентът и кабинетът „Донев – 2“ се кълнат в бързи решения.

„Уверени сме, че на база на по-сериозни проверки и разговори с пазарните играчи, както и с предвидимостта на цените на газа, електричеството и транспортните услуги, има доста фактори, които би трябвало да допринесат цените да тръгнат бързо надолу“, гласи едно от най-пресните обещания на икономическия екип на кабинета.

Отново приказки на едро, но и някаква странна слепота. Или по-скоро затваряне на очите за действителните проблеми и възможности за решения. Все повече се трупат и основателните подозрения за някакви особени игри в полза на големи пазарни играчи, стават все по-категорични преценките на външните коментатори.

Защо е тази критична оценка?

- Advertisement -

Защото докато от едната страна на кантара са приказките за сайтове и други подобни мерки/удари срещу инфлацията, спекулантите и обедняването, от другата страна натежават нищоправенето срещу картелите и монополите, че и създаването на условия за нови корупционни игри на изпълнителната власт с отделни играчи на мегабизнеса.

Мобилните оператори като един вдигат цените с нови 15% „заради инфлацията“, която е определено по-ниска от тази, която те сочат като причина. Омбудсманът неслучайно реагира остро срещу тази картелна игра, но гласът на обществения защитник остана глас в пустиня.

„Лукойл“ в България продължава да държи спекулативно високи цени на горивата въпреки резкия спад на цената на основно ползваната руска суровина, въпреки сериозния срив на руския петролен пазар след наложеното от Европа декемврийско ембарго.

Докато Европейската централна банка вдига лихвите с цел овладяване на инфлацията, нашите търговски банки се ослушват и агресивно рекламират и раздават„свръхизгодни“ кредити.

Продължава и субсидирането на бизнеса на калпак. И на акули със свръхпечалби, и на трудно оцеляващите микро, малки и средни фирми – сегмент от близо 95% от всички фирми у нас. По данни на Института за пазарна икономика именно те създават 90 процента от заетостта в България, но биват държани буквално в невъзможност да си помогнат, макар и малко, с инвестиции за модернизация и повишаване на конкурентноспособността.

Изпълнителната власт го играе ни чул всичко това, антиинфлационните анализи анализират по супери, бакалии и улични сергии.

Остава незабелязана и влошената събираемост на ДДС в последните месеци на изминалата година. И това може поне да бъде анализирано, със сигурност. Но не би.

Без обяснение и причина, някак по спешност, тихо и кротко бе премахнат и таванът на заплатите на управляващите – бордове и изпълнителни директори – на държавните фирми, чиито възможности за специално формиране на заплащането е добре известно. И неслучайно ограничено от последното редовно правителство „Петков“ след десетилетното управление на кабинетите „Борисов“.

Има и още сериозни факти и въпроси, които се налага да бъдат сложени на публичната маса за коментар и обясняване. Че да стане по-ясно колко истинска и перспективна е служебната кабинетна борба с цените, спекулата, беднотията и разните шарлатании.

За да има все пак по-ведър финал този не особено приятен сюжет за цени, инфлация, спекула и беднотия, нека сложим точката с тежката дума на безпощадната икономическа мъдрост на ветерана Мика Зайкова. На въпрос, Вие как оценявате плана на кабинета „Донев – 2“, тя отговори едноредно :„ Като нищо, но от сърце“.

Автор: Микаела Въжарова

Източник: Debati.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече