Станислав Владимиров: В БСП е водеща омразата и лепенето на етикети

0

- Advertisement -

Кметът на Перник Станислав Владимиров реши да напусне БСП след като миналото лято напусна Националния съвет на партията.

Пред Tribune.bg той разкри какво е довело до решението, има ли планове да се присъедини към друга партия, коментира случилото се на конгреса на партията, както и роенето на партийни членове на социалистите.  

Г-н Владимиров, напускате БСП, казвайки че чашата е преляла, но коя беше последната капка, за да се решите на тази стъпка?

Наистина това беше много трудно решение. Месеци наред го обмислям, защото когато един човек влезе в политическа партия, както аз влязох отдавна, очаква да срещне съмишленици, приятелска среда. Да има разговори, понякога критични и тежки, но те да са за нещо градивно, как да се развива партията, държавата. Аз съм видял много периоди в БСП, като е имало много критики, остри заседания на Националния съвет, но това което се създаде последните години като среда в БСП наистина нормален човек трудно може да го издържи. Водеща е омразата, заклеймяването, лепеното на етикети, на партийни другари, преследването, изключването. Не мисля, че това е среда, в която всеки нормален политик би искал да стои. Още лятото напуснах Националния съвет, почти не съм коментирал партийни теми.

В тази връзка как ще коментирате случилото се на конгреса на БСП преди дни?

За конгреса нямах големи очаквания, но все пак като кмет, като разпознаваема фигура от нашата партия отидох. Това, което видях наистина ме потресе. Не е нормално да отидеш на среща, която трябва да е приятелска, да се видиш с партийни другари, да водите нормален, човешки разговори. В същото време там имаше охрана повече отколкото на футболните мачове. Чудех се как да реагирам на това. Да видиш очите на делегати пълни със сълзи, че не са допуснати, защото не са от удобните. Самият конгрес започна с агресия от страна на ръководството, с дебненето някой да сбърка и да каже нещо, което не се харесва на ръководителя и да го изключат. Видяхте, че една огромна млада генерация беше изключена без никакви аргументи и това е бъдещето партията. След 5-6 години тези хора щяха да са ръководителите в партията. Цялата тази поредица от действия на ръководството – скъсване на комуникацията с местните структури, никаква подкрепа от страна на централното ръководство.

Днес стана ясно, че 50 членове от организацията в Перник също напускат партията.

Това, което се случи в събота с изключването на наши партийни другари от ръководни постове в Перник, председател, секретар, взриви нашата организация, хвърляния на партийни билети. Аз няма как да остана безучастен.

- Advertisement -

Имате ли информация за брожения и напускания и в други структури?

Не съм се чувал с никой. Следя това, което се случва в Перник. Вълната обаче е огромна и тя ще продължи и в следващите дни. Пернишката организация от дълго време не се харесва на ръководството и никой не може да разбере защо. Още от първите ми дни като кмета, започнаха да ми лепят етикети. Знаете в каква ситуация бяхме изправени всички перничани. Кризата беше огромна, като имаше анализатори и експерти, които казваха, че този град няма бъдеще, че трябва да бъде изселен. Може да си представите моя екип как се чувстваше, перничани как са се чувствахме. Намерихме решение, преодоляхме кризите, след това други кризи. Целият мандат беше изпълнен с предизвикателства, а вместо една елементарна човешка подкрепа дори да получим от ръководството, ние получихме етикетите и заклеймяването. Не е нормална тази среда и мисля, че това беше трудното решение, което трябваше да вземем.

Смятате ли, че в това състояние на БСП е способна да си повиши резултатите на изборите?

Аз пожелавам успех на БСП и на ръководството. Те са тръгнали по един път, който смятат, че е верен. Няма да си позволя хули по партийни колеги, с които съм работил години, въпреки, че съм получавал обратното отношение. Най-малкото не е колегиално. Нека ръководството си реши как ще се яви на избори, което изцяло тяхна отговорност.

Вие смятате ли да се присъединявате към някакво друго обединение, като Левицата, например?

Колкото и да ни беше трудно с колегите се шегувахме, че ще се явим от партията на перничаните. Получаваме тази огромна подкрепа за всичко, което правим с кметския екип. На нас ще ни бъде лесно, защото тази огромна подкрепа ни дава стимул, дори понякога да правим нестандартни ходове, които са трудно разбираеми за системните партии. Докато имаме тази подкрепа на нас ще ни е лесно, а когато изчезне е най-лесно човек да се оттегли с достойнство.

След обединението на ПП и ДБ, отново се говори, че са склонни да се коалират с БСП. Смятате ли, че това ще помогне по някакъв начин на социалистите?

Пропуснал съм тези процеси. Това ни връщане  тези политически сблъсъци не разколебава в Перник и смятам изцяло да насоча усилията си в кметските си задължения в оставащите месеци. Пожелавам успех на всички политически сили. Пожелавам повече на следващия парламент, да има разум, да има правителство с по-дълъг хоризонт за развитие на страната. Хубаво е, когато подаваш ръка на някой тя да е принципна, да няма това отрицание, което виждаме в политическата ни класа. Дай Боже пред България да предстоят по-добри дни.

Източник: Tribune.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече