Въпрос за политическо оцеляване: Ще смъкне ли „Магнитски“ процент от ГЕРБ?

0

- Advertisement -

Дали санкциите по закона Магнитски, които обявиха неща за Владислав Горанов на един вече познат принцип – че тук си ги знаем, но когато се кажат отвън, придобиват по-голяма убедителност – ще повлияят на резултата на ГЕРБ на изборите? 

Този въпрос, уж с ясния отговор, че би трябвало да смъкнат някой процент, не е съвсем лесен. На пръв поглед санкциите потвърждават тезата на Васил Божков за това, че Горанов е бил ключовият касиер при отделянето на процент от националната лотария за тъмните каси на ГЕРБ. И че сегашният дубайски бос е влизал в софийски централи с натъпкан шлифер с банкноти по 500 евро, за да изпълни обичайната схема у нас: че бизнесът расте, само ако стане част от обръча на фирми около мощна политическа партия, за да може да расте и тя; и да му дава протекция. Общо взето – сикаджийският номер, само че добре преоблечен и в крайна сметка пак толкова отвратителен. Ако избирателите на ГЕРБ отчетат това – а то е сякаш очевидно – би трябвало да има и отлив.

- Advertisement -

В същото време обаче има ключов момент, който не трябва да се забравя. И той е „Апартаментгейт“. Припомням – месеци наред апартаментите на Цветанов бяха най-важната тема, след това беше махнат от ГЕРБ и накрая ГЕРБ спечели евроизборите без ни най-малка улика станалото да е имало отпечатък върху гласуването. Това беше и момента, в който стана ясно, че ГЕРБ малко прилича на ДПС – и да се случи нещо особено, това няма особено значене. На Цветанов се носеше славата на най-важния човек до Борисов, така както Горанов се води „голям финансист“. Това обаче, освен че не е вярно и малко смехотворно, няма и никакво значение. 

Тогава каква е всъщност единствената причина за отливите от ГЕРБ, ако не безбройната върволица от скандали в партията? Очевидно може да е само една – увеличаване на избирателната активност, която съответно да довежда до нови пропорции и евентуален спад. Иначе отплаващият все по-често в сюрреализма Борисов, нелепите му решения за контактни групи Паси-Плевнелиев, записите за ПКП, протестите пред Министерски съвет, санкциите по закона „Магнитски“ и всичко останало имат само козметичен ефект. ГЕРБ се е превърнал в семейно-корпоративно-общински патриархат, чиято пасторална идилия няма да бъде напусната, освен ако негласуващите не станат гласуващи. Дори „Магнитски“ няма да успее да намагнетизира евентуалния отлив. А Горанов ще остане в историята с това, с което остават повечето политици около Борисов: нищо. 

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече