Списък на руските огнища за влияние в България: Защо премълчаваме очевидното?

0

- Advertisement -

Не са дребните риби като русофила Николай Малинов проблемът с руското влияние и пропаганда у нас. Той е водевилна матрьошка, която санкциите по „Магнитски“ превръщат в герой на сбирките край язовир „Копринка“.

Други са огнищата, които влияят на политическия и икономическия живот у нас и ретранслират кремълската пропаганда. Именно те спъват проевропейското развитие на България и мътят съзнанието на хората с приказки за Евразия и „нацистка“ Украйна, например. Примитивизъм, оставен да се шири безнаказано.

Ето го и самият списък:

Лукойл;

Целият сектор „Енергетика“ с АЕЦ „Козлодуй“, горива, резервни части и пр.;

„Газпром“;

Внешторгбанк (ВТБ), която е под санкции отдавна. През 2022 г. ВТБ започна своето изтегляне от Европа (вече е напуснала САЩ). Някои я наричат „банката на Путин“. В България банката е представлявана от бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев и неговия брат Георги Велчев. Само преди дни стана ясно, че двамата са купили бившето подразделение на руската ВТБ Банк за търговия със суровини – VTB Commodities Trading, регистрирано в Швейцария. Дружеството спря да работи през март 2022 г., след като руската Внешторгбанк беше поставена под санкции заради руската военна инвазия в Украйна и изгуби достъпа си до световната финансова система, както и до разплащателната мрежа Swift;

Службите за сигурност. Става дума за отделни служители, но тяхното присъствие в тези важни структури е факт, влиянието им върху вземане на определени решения също;

Газопроводът Турски/Руски поток;

Организираната престъпност;

Министерство на енергетиката;

Министерство на отбраната (в това число и военните училища);

Масонска ложа „Слънце-Ориент“ – Пловдив, лидерска роля в която играе бизнесменът Георги Гергов, генерален почетен консул на Русия за Пловдив;

Политически партии;

Университет по библиотекознание и информационни технологии;

- Advertisement -

100 000 руснаци притежават 500 000 имота в България и участват в хиляди фирми;

Медии. Освен традиционните, познати като проводник на Кремълската пропаганда, съществуват над 500 платени сайта за хибридна война;

Част от българските олигарси;

Проваления проект АЕЦ „Белене“;

Съюз на българските журналисти;

Руски културно-информационен център в София на ул. „Шипка“;

Списъкът не е пълен, но достатъчно красноречив. Напоследък място в този списък успешно си пробива президентът Румен Радев. Особено тревожен факт, но все по-очевиден.

Къде са русофилите? Да ги оставим на романтичните им чувства. И заблуди.

Руското икономическо присъствие и влияние в България е най-силно – около 35-38%, а ключови държавни институции са под влиянието на олигарси и мрежи от бивши агенти на службите за сигурност, свързани с руски политически интереси.

В ситуация на геополитическо противопоставяне в Европа, България може да бъде дестабилизирана като част от периферията на ЕС и НАТО. Русия вече е показала, че е способна да дестабилизира страната вътрешнополитически и икономически.

В България от десетилетия работи най-голямата агентурна мрежа на московските тайни служби, която изпълнява задачи на Балканите и в посока Турция и Близкия изток.

Русия използва използва умело и агресивно експлоатиране на структурните слабости в икономиката ни, злоупотреба с дефицитите и структурните проблеми в политическата система, вкл. регулаторните органи, съдебната система, данъчните власти, ръководствата на държавни предприятия, най-вече в енергетиката, осигуряване на подкрепа на влиятелни политици или задкулисни играчи чрез корупция или зависимости, влияние в различни банки, използване на корпоративни печалби и бизнес присъствие за политически цели, използване на мрежите на службите за сигурност от миналото, овладяване на стратегически активи след 1989 г.

Противодействието на руското влияние и попълзновения е почти символично – като изключим изгонването на 70 дипломати и служители към руското посолство в София, свързвани с дейността на руските тайни служби. Всички обвинения на прокуратурата и изявления на главния прокурор Иван Гешев са имитация, а не решителен отпор на чуждо влияние и проникване. Фактът, че нито една от изброените по-горе структури за руско влияние не е обект на разследване, е красноречив.

На фона на силното влияние, което Русия упражнява върху страната чрез правителството, парламента и медиите в България, са логични настроенията в определени кръгове в подкрепа на политиката на Путин. Намираме се в опасен стадий на това влияние. Целта е отдалечаване на страната ни от ЕС и НАТО.

Искате нещо оптимистично? Добрата новина е, че няма да им се получи. Ще стане по трудния начин, но европейският ни избор е необратим.

Фрог нюз

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече