Засега: Зеленски не отстъпва пред Путин, въпреки превъзходството, но…колко ще издържи?

0

- Advertisement -

Нощ след нощ, украинският президент Володимир Зеленски прави емоционални видеообръщения, повдигайки духа на своите войски в борбата им срещу руските нашественици и опитвайки се да задържи световното внимание фокусирано върху съдбата на народа си.


Той успешно лобира пред Запада за оръжия, преодолявайки табу след табу в този процес – първо за изпращането на каквато и да е смъртоносна помощ и напоследък за доставките на бойни танкове, които биха помогнали на Украйна да започне контраофанзива. Зеленски, който сега е на 45 години и е на власт от 2019 г., не дава никакви признаци да се отказва, пише Ройтерс.
Това обаче важи и за руския президент Владимир Путин, който започна своята „специална военна операция“ в Украйна на 24 февруари 2022 г. и изглежда се подготвя за продължителна война.

Когато руските войски се изсипаха през границата, малко хора очакваха преобразяването на Зеленски, бивш телевизионен комедиен актьор, чиито рейтинг на доверието намаляваше с увеличаването на общественото недоволство от широко разпространената корупция, безпокойството за икономиката и лошото управление.

В процеса на натрупване, докато Русия съсредоточаваше войски по нейните граници, той отправяше критики срещу чуждите посолства и компании, че са изоставили Украйна, като казваше, че те вредят на икономиката, и поне публично изглеждаше, че омаловажава заплахата от сериозна инвазия.

Сега той е добре познат по целия свят, символ на украинската съпротива. В Украйна рейтингът му на популярност почти се утрои и е необичайно стабилен.

Непринуден и спокоен, когато посреща новодошли в силно укрепената си резиденция, облечен във военни панталони независимо дали посреща кралски особи или отива при войници на фронтовата линия, Зеленски излъчва стабилност и непоклатимост.

Той все още е изправен пред огромни задачи. Украинският президент все още не е осигурил доставки на усъвършенстваните западни изтребители, за които казва, че са нужни, за да отблъсне назад руските войски, нито членство на страната си в Европейския съюз. За момента няма и изгледи за присъединяване към военния алианс НАТО.

Но въпреки че понякога е с подпухнало лице, със сенки под очите си, той не показва признаци, че може да се оттегли, и миналия месец предприе реорганизация на правителството, за да сложи край на общественото недоволство във връзка с корупционен скандал.

„Зеленски изненада много хора… Те подцениха неговите лидерски качества“, каза Володимир Фесенко, базиран в Киев наблюдател, според когото Путин го е преценил грешно.

„Путин подготви специална операция, не цялостна война… защото смяташе, че Зеленски и украинската армия са слаби и няма да бъдат в състояние да окажат продължителна съпротива. Това се оказа грешка“, заяви Фесенко.

 „Аз съм тук“

Докато съдбата на Украйна висеше на косъм в началото на руската инвазия, Зеленски се снима с мобилен телефон и декларира, че той и неговата страна ще продължат да се борят.

„Я тут“ („Аз съм тук“), каза лаконично той.

Това бе началото на едно общуване в реално време в социалните мрежи, което Зеленски води от самото начало на войната, изпращайки просто и ясно послание: „Ние ще победим“.

Репортери от Ройтерс станаха свидетели как украински войници плачат в окоп близо до фронтовата линия, когато той правеше емоционалното си обръщение по случай Нова година.

„Това е годината, в която Украйна промени света. И светът откри Украйна. Казаха ни да се предадем. Избрахме контранастъпление!“, каза Зеленски.

За разлика от него Путин често изглежда мрачен и изолиран, отправяйки заплахи срещу Запада или Украйна от Кремъл и рядко е забелязван на обществени места с изключение на предварително организирани събития.

Снимка: Reuters

Постоянен поток от чуждестранни лидери, високопоставени лица и знаменитости предприеха дългото пътуване с влак до украинската столица, за да се срещнат със Зеленски в неговата резиденция с изглед към Киев.

- Advertisement -

Милиарди долари чуждестранна помощ се изляха в Украйна.

Сътрудници описват пренатоварения график, който от деня на инвазията е включвал 377 телефонни разговора с други лидери и ръководители на международни организации, 41 обръщения към парламенти и чужди народи, както и 152 срещи и редица други обръщения.

Сега не е времето

Говорещ руски украинец от еврейско семейство от стоманодобивния град Кривой рог, Зеленски започва професионалния си път като актьор.

Той получи известност, изпълнявайки главната роля в телевизионния сериал „Слуга на народа“, което привлича вниманието на украинците, на които корупцията им е дошла до гуша.

В сериала той играе ролята на честен учител, придобил слава след получил масова популярност онлайн урок за корупцията, и станал президент, продължаващ да надхитрява нечестни депутати и бизнесмени.

Тогава през 2019 г. животът започва да подражава на изкуството. Зеленски бе избран за президент, след като обеща да се бори срещу корупцията.

В записано малко след руската инвазия видеопослание той цитира разузнавателни данни, според които Москва го е обявила за цел номер едно, а неговото семейство – съпругата му Олена Зеленска и двете им деца – за цел номер две.

Според Антон Грушецки, заместник-директор на Международния институт по социология в Киев, рейтингът на Зеленски е между 70% и 80%.

„Стабилността на това ниво на доверие е безпрецедентна в историята на Украйна“, каза той.

Главните му съперници до голяма степен са изключени от вземането на решения и някои чуждестранни дипломати споделят в частни разговори своите притеснения за концентрацията на власт в ръцете на неговия екип.

Политическото съгласие издържа и Зеленски бе в състояние да започне кампания за отстраняване на подозирани в корупция представители на властите, сред които бяха и някои близки до неговата собствена властова база.

Бившият украински президент Петро Порошенко, когото Зеленски победи на изборите през 2019 г., каза, че да се прави оценка на военновременното управление на Зеленски ще бъде неуместно по време на конфликта.

„От 24 февруари 2022 г. не съм лидер на опозицията, защото както Зеленски, така и Порошенко са войници. И всички украинци трябва да се обединят не около личности, а около Украйна“, каза Порошенко за Ройтерс.

„Хората ще дадат каквато и да било оценка за работата на Зеленски и Порошенко след нашата победа“, добави той.

Засега Зеленски изглежда има подкрепата на народа.

„Той остана тук, не изпадна в паника“, каза Антон Фьодоренко, командирът на военна част с кодово име „Мазда“, служеща в Източна Украйна.

Зеленски „незабавно предприе серия от действия и постъпки. Той привлече вниманието на световната общественост към Украйна, което също е много важно. Показа този проблем пред света“, заяви военният командир.


(БТА, Светослав Танчев)

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече