Различен прочит: Джендърът – враг №1 на българския социалист

0

- Advertisement -

Проблемът на българското общество, когато става дума за насилие, не са джендърите. Колко по-ясно би могло да се каже?

Това са думи на евродепутата Петър Витанов, който миналия уикенд бе изключен от редиците на столетницата заедно с още 12 души, несъгласни с политиките на Корнелия Нинова и ръководството около нея.

В случая Витанов има предвид взетото решение по време на конгреса партията да започне „организация на национален референдум във връзка с джендър идеологията в училищата.“

„В името на нашите деца и защитата на християнските ценности и семейството предлагаме Конгресът да вземе решение за иницииране от БСП на национален референдум „за“ или „против“ джендър идеологията в училищата“, казва инициаторът на предложението Стефан Бурджев.

Ако човек не знаеше, че става въпрос за социалистическа партия, би си казал, че това е изказване на някой традиционен консерватор или националист.

Но не е. На хартиен социалист си е. Ляв, прогресивен, автентичен и следва логиката на едно скорошно прочувствено обръщение на Нинова в парламента, в което тя, говорейки против законопроекта за защита от домашното насилие, някак си успя да набърка в него някакви джендър идеологии и едва ли не опити за превръщане на ученици в драг кралици.

Това е възможно най-елементарният популизъм, който единствено и само подчертава до какво идеологическо дъно и тотална идейна импотентност е достигнала БСП в борбата си да привлече някой и друг глас на предстоящите избори.

Не е проблемът в референдума сам по себе си, разбира се.

Слави Трифонов и сценаристите му започнаха да събират подписи за свикване на Велико народно събрание и преминаване към президентска република, а „Възраждане“ се е засилила да брани българския лев с цената на всяка копейка и аргументите на Посольство России в Болгарии.

Както се убеждаваме последно време, предизборното събиране на подписи за референдуми става по-вайръл и от клипчетата на Чеченеца и Тошо Куката в TikTok, така че всичко си е в реда на нещата явно.

За мен проблемът е как така ще питаш българските граждани за нещо, което не знаеш какво е и не можеш да го обясниш?

Съвсем сериозно питам – какво е джендър идеология? Ако някой от „Позитано“ 20 излезе да обясни най-накрая, няма да е никак лошо. Само че май преди да стане това, ще трябва да направят още една голяма седянка, че да я избистрят тази идеология. Социалистите ги бива в това. 

Ето, социалдемокрацията представлява една доста ясно дефинирана социална, политическа и културна доктрина, която застъпва идеи за възможно по-голяма държавна намеса, регулации в икономиката, повече социални политики и обществени услуги.

Затова основен стълб винаги са били лозунги като солидарност, равноправие и социална справедливост, а вече над 150 години от Карл Маркс и компания насам всякакви анархисти, комунисти и социалдемократи – от крайно ляво до център – представляват основен двигател на големи социално-културни промени.

В исторически план това най-често се е изразявало в борби за права, без значение дали става въпрос за работници, жени или сексуални малцинства. По отношение на последното има цели течения в рамките на социализма, които са се занимавали само с правата на хора с различна сексуална ориентация. 

- Advertisement -

А къде попада тук Българската социалистическа партия или представителите на „автентичното ляво“, както сами обичат да се наричат?

Попада право в дупката на елементарния популизъм, използвайки така нареченото нещо „джендър идеология“ – плашилото, което последните години се използва доста широко по цял свят от популисти и демагози.

Навсякъде то има различни форми в зависимост от местния контекст и може да бъде насочено срещу правата за аборт, срещу половото равноправие, срещу сексуалното образование и правата на LGBT малцинствата в области като брак и осиновяване.

Може да се каже, че всеки го разбира така, както му е изгодно, без да има някакво ясно определение какво е това животно. Важното е просто да се наслагва в публичното пространство.

И Нинова не знае май, но пък с готовност скача да ни защитава от ония митични организации, които според легендите учат момченцата в училище как да стават момиченца, крадат ни децата и ги дават за отглеждане на норвежки „джендъри“, които стоят от грешната страна на мъжкия полов орган.

Но то това е и единственото останало на лидерката на БСП.

Откакто тя стана председател, виждаме как партията ѝ стига до едно безпрецедентно ниво на упадък. За няколко години се срина от втора политическа сила до формация, която ще се бори да хване 8-9% на следващите избори, както показва последните социологически проучвания. 

Тук говорим не просто за загуба на позиции на политическото поле, а за една постепенна идеологическа деградация, загуба на идентичност и срив на уважение там в разните им социалистически интернационали.

Вместо да предлагат действителни политики и решения от ляво, Нинова предпочита да влезе в лесната реторика на популизма.

Вместо действително да обърне внимание на реалните проблеми с домашното насилие в България, тя се присъединява към тълпата, крякаща срещу „джендърите“ само и само да не претърпи пореден изборен провал през април.

Само че влизайки в този хор БСП все повече се отдалечава от това, което твърди, че е. Нинова не вижда по-далеч от носа си и явно не осъзнава, че една партия без ясна идеологическа основа и принципи, върху които да стои, няма дългосрочно бъдеще.

Такива проекти обикновено свършват на „бунището на историята“, както би се изразил любимият на социалистите Маркс. 

Автор: Венцислав Божев

Източник: webcafe.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече