БГ реалности: Напиши донос – оглави държавна фирма!

0

- Advertisement -

Скандалът с млекопреработвателното предприятие „Ел Би Булгарикум“ отново ни напомни какъв сладък пристан за верни партийни кадри са директорските бордове на държавните фирми. Въпреки че един куп закони задължават назначаването на шефските позиции да става с конкурси и при строги критерии, инсталирането на верни хора на ключови позиции в държавни предприятия продължава да бъде все така безконтролно.

Поредният пример бе даден със странните назначения на Държавната консолидационна компания (ДКК) на мястото на освободените двама директори в „Ел Би Булгарикум“. 

От Търговския регистър става ясно, че на 21 февруари са предложени за вписване като нови членове на борда на директорите в „Ел Би Булгарикум“ Стойчо Проданов и Даниела Йорданова. Те са избрани като независими временни членове до провеждане на конкурс.

Двамата нямат нищо с млечния бранш.

Справка в Търговския регистър показва, че Стойчо Йовчев Проданов е съдружник и управител на фирмата за търговия с книги и учебници „Унибукс“, а Даниела Ботюва Йорданова е била заместник управител на „Фонд затворно дело“ към правосъдното министерство.

Двамата заемат мястото на уволнения ден преди това Николай Маринов, който беше и изпълнителен директор, и Невена Петрова, която беше председател на директорския борд. Тяхното остраняване бе последвано от серия медийни участия и пресконференции, в които двете страни – уволненият Маринов и шефовете му от ДКК, та дори и самият министър на икономиката, взаимно се обвиниха в злоупотреби с публични средства и прокарване на частни интереси.

Новият изпълнителен директор е Владимир Русев, който допреди това бе член на директорския борд на „Ел Би Булгарикум“. Той е един от подателите на сигнали срещу бившия шеф Николай Маринов. Преди да влезе през октомври 2022 г. в управлението на държавното млекопреработвателно предприятие Русев, който е икономист, се е занимавал с най-разнообразен бизнес, също нямащ нищо общо с млечния бранш – транспортни услуги, недвижими имоти, бутилиране на вина. Бил е председател на Асоциацията на преработвателите на пчелни продукти, а в кратко просъществувалите 45-и и 46-и парламенти е бил депутат от ИТН. Πpeз oĸтoмвpи 2021 г. обаче зарязва ИТН и се oттeгля ĸaтo oблacтeн ĸoopдинaтop нa партията в Cливeн. Пред бТВ Русев обясни, че почувствал, че може да бъде полезен на обществото и по друг начин. И така се озовава временен член на директорския борд на „Ел Би Булгарикум“. С помощта на министъра на икономиката, разбира се.

Русев очевидно не се притеснява, че мястото е досто проветриво, особено при тези динамични политически процеси напоследък, при които за една година се сменят по три правителства. Защото при всяка смяна на властта министрите се захващат с чистка на заварените директорски бордове в подопечните им предприятия и никакви законови ограничения и изисквания за провеждане на конкурси не може да ги спре.

Схемата е почти една и съща

и прекрасно я видяхме в скандалите с „Кинтекс“ и ВМЗ Сопот – подават се сигнали за нередности на заварените шефове, следва освобождаване от длъжност със закани за сезиране на прокуратура и съд, назначават се временни директори, които след няколко месеца гарантирано печелят конкурс и стават титуляри. 

Млекопреработвателното предприятие „Ел Би Булгарикум“ не е изключение. Самият Николай Маринов така влиза в управата на фирмата – първо като временен член на директорския борд, а после и като спечелил конкурс за изпълнителен директор от началото на декември. Маринов е изявен функционер на БСП и неизменно присъства в листите на левицата на парламентарните избори. Освен това е работил активно за преизбирането на Румен Радев за втори мандат президент.

- Advertisement -

Кандидат-депутат от БСП е била и Невена Петрова – другият отстранен директор, задържала се в държавната млечна компания само няколко месеца. Тя също няма опит в млечния бранш – била е управител и съдружник във фирми за производство на етерични малса, за търговия с подови настилки, заведения за бързо хранене, строителна дейности и др.

Всъщност никой в съвета на директорите на „Ел Би Булгарикум“ в момента не е с опит в млечния бранш, дори и да са били назначени с конкурс. Останалите двама членове са Чанко Дучев и Гергана Карааланова. Дучев се е занимавал с търговия с лекарства, а Гергана Карааланова – в железопътното строителство, но пък преди години е била в политическия кабинет на премиера на Сергей Станишев, напомня в своя публикация „Медиапул“.

Само през 2022 г.

бордът на директорите на „Ел Би Булгарикум“ се сменя четири пъти

– през април, юли, октомври и декември. За да не губи време в разчистване на място за свои хора, служебният кабинет на Гълъб Донев увеличава през есента броя на членовете на дружеството от трима на петима души.

„Това е абсолютно безсмислено. „Ел Би Булгарикум“ няма нужда от петима директора. Нито от новоназначените в края на миналата година 20 души в администрацията“, коментира тези дни бивш председател на директорския борд на дружеството – Пламен Пувков. Той е бил в управата на държавната фирма от април до октомври 2022 г. Казва, че е назначен с конкурс, но с идването на служебния кабинет е освободен без никакви мотиви. Пувков също няма професионален опит в млечния бранш, нито в менажирането на производствени предприятия, но пък няколко пъти е попадал в листите на БСП за народен представител.

Коментарите на Пувков обаче показват, че смените в държавните фирми може и да не са само заради партийни интереси. Възможно е определени хора да бъдат инсталирани на тези позиции,

за да прокарат нечии частно-корпоративни интереси.

„На база на последните „престрелки“ в „Ел Би Булгарикум“ може да определим тези действия като „битка между групировки“. Изнесените твърдения показват, че има злоупотреби и при едната група, и при другата – тоест няма добри в този филм. Думата „мафия“, която използва Маринов, показва какви са взаимоотношенията в това дружество, както и в Министерството на икономиката и като цяло при управлението на служебния кабинет“, коментира пред „Евроком“ Пламен Пувков.

Автор: МИЛА КИСЬОВА

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече