Икономист предупреди: Таван на цените е рецепта за катастрофа

0

- Advertisement -

Всички опити да се постави таван на цените или на надценките най-вероятно ще завършат с неуспех, тъй като това противоречи на функционирането на пазарната икономика. Това каза по БНР Михаил Кръстев, икономист и член на Съвета по икономически и публични политики.

Виждам в реториката на няколко от партиите, които ще присъстват в следващото НС, темата за таван на цените, коментира той.

„Това е рецепта за катастрофа и недостиг на стоки и услуги. Популизмът действа по този начин. Темата за инфлацията трябва да бъде заложена в предизборната кампания, но не може да разчитаме, че политиците ще свършат работата на регулаторите“.

Икономистът допълни:

„От друга страна не може да очакваме, че държавата ще бъде пасивен свидетел на случващото се с инфлацията. Има правомощия, но те не са свързани с поставяне на максимална надценка. Това може да прогони различни инвеститори от българския пазар и да доведе до недостиг на стоки и услуги“.

- Advertisement -

Пазарната икономика може да функционира само при наличието на конкуренция, посочи още той.

„Ако има синхронизирано вдигане или сваляне на цените, имаме монопол. Регулаторните органи трябва да си свършат работата и да се установи дали има картелно споразумение. То може да се констатира, когато се проверят различните производители. Държавата не е безпомощна. Не трябва да се притесняваме, че ще разсърдим или изгоним някой. Трябва да се влезе в твърда комуникация с търговските вериги“

Малката потребителска кошница е с много по-висок темп на растеж на инфлацията през последната година, отчете още икономистът.

„Има дезинформираност, облечена в общ инфлационен индекс. За да се свали инфлацията, най-сигурният метод е да се ограничи паричното потребление и като цяло потреблението. Цените ще започнат да се понижават. Наливането на пари в икономиката чрез социални политики също допринася за нарастването на инфлацията. Политическата класа се интересува повече от електоралните си резултати, отколкото от щетите, които ще претърпи при евентуално управление. Когато наследят резултатите от собствените си решения, това едва ли ще е в тяхна полза“.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече