Изборите в България – между Изтока и Запада

0

- Advertisement -

Изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов предложи разумен прочит на актуалните стратегии на партиите преди изборите. Според него ГЕРБ и ПП-ДБ поемат много сериозен риск, ако разгъват дневен ред от типа на „Премахване на паметника на Съветската армия и импийчмънт на президента“; нещо, което изглежда все по-видимо. Логиката на Симеонов е, че това би поставило изборите основно върху дебата „Изток-Запад“, дебат, чиито последствия нито са толкова сигурни, нито толкова прогнозируеми.

Нещата стават особено оплетени като добавим и че ГЕРБ, както посочи Симеонов, наистина се опитват да се разкажат като „прозападна“ партия, само че, тук допълвам аз, най-големите евроатлантици там винаги са били по-скоро комични фигури: Цветан Цветанов (преди да бъде прогонен), Росен Плевнелиев, Даниел Митов, и по фланга Соломон Паси. Както беше казал Иван Бакалов, с такива евроатлантици на предния ред, никой да не се учудва, че прозападния ентусиазъм угасва и буди присмех. 

Разбира се, има нещо съвсем очевидно – че прозападният разказ на ГЕРБ започна панически след протестите, които свалиха ако не пряко, то косвено Борисов, разви се ментално увредено по време на шока от ударите на Бойко Рашков като служебен министър, и сега завършва в истерия след санкциите „Магнитски“. Санкции, които са съвсем очевиден намек за Борисов заради изгърмелия Горанов. Защото излиза следното – по „Магнитски“ се казва, че Горанов е правил долу-горе това, което е вършил според Васил Божков – да прибира огромни суми, които да са данък „протекция“ за бизнеса, и ако в Щатите знаят това, не знаят кой стои най-горе в схемата? Оттам и лесната прогноза, че Борисов ще евроатлантичества с ужас колкото се може повече. 

Да превърнеш изборите в „Изток-Запад“ обаче наистина е опасно. Ние започнахме една поредица – кои са нещата по време на изборите, които няма да чуете от политиците. Разбира се, става дума за онези сложни, непопулярни, безинтересни, а общо взето най-важни и спешни неща: как да се реформират здравеопазване, образоване, социален сектор, отношения на държавата с бизнеса и пр. Проблеми, които не искат пет геополитически лафа, десет геополитически козирувания и две клетви на ден в сутрешен блок. Позицията и действията на България спрямо войната в Украйна е наистина важна. Ако обаче това напълно неглижира вътрешната ни война, разбирай, войната срещу държавното безхаберие, изостаналост, занемареност, най-общо – институционално безчинство, то ни очаква още от същото. А вече се вижда, че изборите „Изток-Запад“ ще надеелеят над второто. И впрочем причината не е само геополитическа. А е и най-разпространената – мързел. Понеже ако наистина може да спечелиш избори с външна политика, защо въобще да се занимаваш с вътрешна – с нея всички са свикнали, примирили, и дори с известна гордост от собственото си оцеляване, обичат да казват – тука е така. 

- Advertisement -

Така е.

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече