Всъщност: Дали земетресението в Турция не е само началото на катаклизмите в света?

0

- Advertisement -

Чуват се обвинения за възможния изкуствен характер на промените в земната кора

Броят на жертвите на скорошното катастрофално земетресение в Турция наближава 50 000. Над 200 000 са сградите, които са разрушени или повредени. И светът е притеснен от прогнозите на учените за възможните още по-големи катаклизми в близко бъдеще. Такова е състоянието на нашата разтревожена планета и космоса около нея. И въпреки че се чуват обвинения за възможния изкуствен характер на промените в земната кора с помощта на някакво тайно оръжие и все по-често изпреварват времето си, то сериозните политически последствия от такива мащабни катастрофи са неизбежни.

В края на февруари холандският сеизмолог Франк Хугербитс, който най-точно предсказа разрушителните земетресения в Турция и Сирия, заяви, че през март 2023 г. на Земята ще се случи ново мега земетресение. Доклад от Института за изследване на геометрията на слънчевата система (Solar System Geometry Survey – SSGEOS), където работи ученият, казва, че приближаването на планетите на 2 и на 5 март може да доведе до много голяма сеизмична активност на планетата, последвана от поредицата от земетресения в най-много предразположените райони на света.

Магнитудът на трусовете може да достигне 8,5 по скалата на Рихтер и повече. Припомняме, че в Турция максималната стойност на този показател беше 7,8. Институтът посочи и регионите, които попадат в така наречената червена зона и това са южната част на Япония, Индонезия, Пакистан, Гърция, Португалия и част от Северна Америка. Русия също е в този списък. Франк Хугербитс смята, че на Курилските острови може да се случи разрушително земетресение.

По очевидни причини това твърдение предизвика най-голяма загриженост в Турция, където в същите дни бяха отбелязани нови трусове със сила до 5,6 бала в провинция Малатия, северно от зоната, където бяха отбелязани земетресения и по-рано. Сред част от населението се засили паниката от факта, че може би подземната стихия се движи към Анкара и Истанбул.

Разпространиха се и слуховете за възможното изригване на спящия вулкан в планината Кушкаяси в района Гьоксун в Кахраманмараш, където се появиха следи от необичайна геоложка дейност, по-специално емисии от пепел. Променен беше цветът на скалите в популярното туристическо място Баликлигел, популярно място като „Басейна на пророка Авраам“.

Едновременно с повторното земетресение в Малатия, регионът на границата на Централна Азия и Китай се разлюля със сила от 5,9 бала. Тук най-голямо безпокойство предизвика евентуалния пробив в Сарезкото езеро, разположено в планината Памир, с дължина около 70 км, дълбочина до 500 м, и с воден обем над 17 км3 и маса от 17 млрд. тона. Сарезкото езеро принадлежи към заградените езера и е възникнало в резултат на катастрофалното блокиране на коритото на река Бартанг след земетресението от 1911 г. Ако нови силни трусове разрушат образувалото се езеро при каменния насип Усой, образувал езерото, и ще бъдат потопени огромни гъсто населени райони на Централна Азия.

- Advertisement -

В социалните мрежи на Турция, а вече и в Централна Азия се множат страховете и се изразяват съмнения дали зад това не стои нечия зла воля. Политиците от целия „Велик Туран” се чувстват неспокойни. Противно на някои прогнози за неизбежния спад на рейтинга на президента Ердоган при тези условия, той досега успява не само да запази своята популярност, но и да я повиши благодарение на активността си по спасяването на пострадалите и оказването на помощ за тях. Това обаче е, докато в ръцете му има ресурси за решаването на възникналите проблеми. При изчерпване на тези ресурси, особено при прогнозираните нови силни земетресения, ситуацията може коренно да се промени.

Въпреки че турските държавници и големите медии избягват предположенията за изкуствения характер на катаклизмите, връхлетяли Турция, подобни предположения са доста често срещани сред хората. И всички гледат в една посока. Затварянето на западни консулства и на посолствата няколко дни преди земетресението, странните огнища, наблюдавани преди началото му, подхраниха тези съмнения. Тяхното усилване беше улеснено от разкритията на Сиймор Хърш за взривяването от американската администрация на „Северните потоци“ в Балтийско море.

Хората по улиците говорят, че щом американците успяха да извършат такава чудовищна диверсия на едно място, защо да не могат да направят нещо подобно на друго? Фактът, че геофизиците смятат провокирането на земетресения от човека за все още невъзможно, убеждава много малко хора. В края на краищата никой дори не смееше да си помисли за взривяването на тръбопроводи от някоя държава доскоро. Обаче те го гръмнаха! Турците настояват правителството да продължи задълбочено да разследва всички възможни причини за бедствието, както и да засили защитата на газопровода „Турски поток“.

Затова и никой не повярва на уверенията на Вашингтон. Държавният секретар Блинкън, който дойде в Турция, за да изрази съчувствието си, обеща например на „съюзниците“ – с една дума на турците – $100 млн. за възстановяване, въпреки многомилиардните им загуби. Достатъчно е да сравним $100 млн. за спасяването на човешки животи в Турция и $100 млрд., дадени на Украйна за отнемането на човешки животи. Кампанията, която се насърчава от американците срещу изграждането на атомна електроцентрала в Акую от Росатом, също е посрещната с голямо подозрение в Турция и според тях това е опасно. Всъщност щателната проверка на атомната електроцентрала показа, че тя не е получила никакви повреди и се строи при спазването на всички мерки за защита. По-скоро желанието на Белия дом да „лови риба в мътни води“ за пореден път потвърждава „теорията на конспирацията“ за ролята на американците в тази история. Да, и фактът, че в САЩ се разработват геофизични оръжия, насочени към създаване на екологични проблеми за врага, и това не се отрича от никого.

Основният въпрос е дали системите като HAARP в Аляска са способни да направят това сега, а не в далечното бъдеще. Ако Вашингтон не иска да бъде обвиняван в отприщването на дяволските катастрофи, не е необходимо да дава причини за това. Американците или намекват за своето всемогъщество, хвалейки се с новостите, способни да доближат Армагедон, или отричат своето участие в очевидните зверства. Взривовете на „Северните потоци“ принадлежи към същата категория. Това не е пеперудата от „теорията на хаоса“, която пляска с криле в Бразилия и предизвиква земетресение в Китай. Това е терористичен акт от много по-сериозен ред, чиито последствия ще се върнат да преследват Америка повече от веднъж, когато хората на Земята свикнат да свързват своите нещастия с нея и това ще лиши Белия дом от всякаква причина да претендира за „моралното лидерство“, за което обичат да говорят там.

Автор: Дмитрий Минин, fondsk.ru

(Превод за „Труд news“ – Павел Павлов)

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече