Въпрос за милиони: Асфалтът е тънък, а колко дебел е арестът на Велико Желев?

0

- Advertisement -

Обвиняваш някого в изнудване, арестуваш го и след 2-3 дни го пускаш. Подобни неща сигурно се случват по света, но у нас случаят с арестувания строителен магнат Велико Желев буди много въпроси и не дава нито един отговор. Не само защото „Хидрострой“ е негова компания, получавала най-едрите държавни поръчки. И не само защото придобива строителната фирма „Водстой 98“, свързвана с Делян Пеевски и с грандиозния проект „Южен поток“. Казусът е интересен най-вече с вероятността Желев да бъде по-скоро оневинен, отколкото обвинен в нещо.

На фона на шумния асфалтов скандал и изнесените от служебния регионален министър Шишков данни от проверки (като Северната тангента) обществото очакваше прокуратурата да реагира. Да се самосезира и да потърси отговорност от онези, заради които магистралите и изобщо пътищата ни са в плачевно състояние.

Това обаче не се случи, поне към момента. Със специално писмо главният прокурор Иван Гешев изиска документи от МВР и МРРБ, които могат да докажат злоупотреби. А Желев беше арестуван, забележете – за изнудване на свой служител.

Подобни ходове дадоха основания на хората да се запитат дали пък прокуратурата не участва всъщност в операция за прикриване на неща, които Желев е замесен. Защо – заради съмнение, че като влиза в офисите му, държавното обвинение, водено от Иван Гешев, взема по процедура важни документи. Европейската прокуратура вероятно би искала да се запознае с тях, ако разследва и тънкия асфалт по проекти у нас, минали с еврофинансиране. Ще ги даде ли обаче нашата прокуратура, ако има такова искане от Европа?

Като си знаем действителността, имаме пълното право да се съмняваме. Попаднат ли тези документи в Европейската прокуратура, чорапът (с асфалта) може да се доразплете. Нещо, което никой не желае, особен в предизборния период.

- Advertisement -

Гешев, разбира се, може да опровергае подобни съмнения, ако разследва Велико Желев за липсващия асфалт по Северната тангента, който е за около 180 млн. лева европейски пари. Това обаче едва ли ще се случи, защото Желев не е от вчера на строителния ринг, нито пък от онзи ден. Той е бивш началник на държавната пътна агенция от времето на Царя и съветник на двама регионални министри. „Хидрострой“ процъфтява по времето на кабинета „Станишев“, но получава най-апетитните хапки при управлението на ГЕРБ – участие в строежа на „Хемус“, Северната скоростна тангента на София, обхода на Габрово и ремонта на Аспаруховия мост във Варна. Компанията се гласи и за тунела под Шипка.

Бойко Рашков като вътрешен министър започна разследване специално за възлагането на дейности и за извършените плащания по „Хемус“. Тогава министър Рашков спомена „един велик и жилав“ строител, който е превел над 20 млн. лв. в Обединените арабски емирства. Това станало още при старта на разследването за магистралата, когато бяха претърсени няколко строителни фирми.

Цялата история с ареста стои като съшита с бели конци на фона на мащабния бизнес на Желев. И ако прокуратурата иска да опровергае тези съмнения – все още може да го направи. Защото след изборите може и да имаме съвсем друга политическа конфигурация и тежко им горко на шмекерите от всякакъв калибър. Ако пък я нямаме тази така желана конфигурация, може да сме направили нова стъпка към това да я имаме.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече