Въпрос за оцеляване: Как Европа ще си набави „бялото злато“?

0

- Advertisement -

Малко места на света са толкова отдалечени от Брюксел, колкото чилийското градче Салар де Атакама. Лунният пейзаж на 11 000 километра от белгийската столица обаче, притежава нещо, от което европейските лидери отчаяно се нуждаят. Минните компании в Салар копаят в солените подземни езера, за да извлекат литий.

Металът е определян от ЕС като „критично важна суровина“, защото е жизненоважен за прехода от изкопаеми горива към чиста енергия. Често наричан „бялото злато“, литият е ключов компонент на батериите за електрически автомобили, както и за важни съоръжения, необходими за слънчевите и вятърни електроцентрали.

Опасенията в Брюксел са, че Китай може да използва доминиращата си роля при суровините, за да оказва натиск в бъдеще. „Още отсега трябва да предприемем стъпки, за да избегнем замяната на една зависимост с друга“, казва пред изданието европейският комисар по индустрията Тиери Бретон. „Сега имаме зависимост от изкопаеми горива и трябва да действаме, за да не изпаднем и в зависимост от жизненоважни суровини“, допълва той.

През декември преговарящи от ЕС сключиха ново споразумение с Чили, която се определя като най-голям доставчик на висококачествен литий в света. Следващият месец германският канцлер Олаф Шолц включи Сантяго в южноамериканската си обиколка, като след завръщането си обяви ново „германско-чилийско партньорство в минната индустрия, суровините и кръговата икономика. 

- Advertisement -

Този месец Брюксел трябва да представи стратегия  за осигуряване на запасите от литий и други редки суровини.

В същото време и Китай работи в тази посока. Дори в Чили, където основна роля в добива на литий има американска компания, в местната минна фирма китайската фирма „Тианджи“ има акции. „В момента Китай държи 80-90 % от добива на литий“, казва Бретон. И разбира се, това заплашва да ни постави в много сериозна зависимост.

Така че, приемането на Европейски акт за жизненоважните суровини не търпи отлагане. В него се предвижда освен увеличаване на местното производство на суровини и сътрудничество с трети страни за осигуряване на толкова важните доставки.

В Европа залежи на литий има в Португалия и потенциално в Швеция, но според Бретон стария континент може да осигури едва 30% от нуждите си от собствени запаси. „Затова трябва да търсим съюзници, за да догоним Китай“, категоричен е той.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече