Звуци от “завладяната държава” – кой кого ще убива, на кого плаща и уволнява, как се решават избори (ОБЗОР)

0

- Advertisement -

Записи с издирван бизнесмен, намерени в жилища на двама обвиняеми, бяха разкрити от разследващите. В тях – Гешев, Бобока, Цецо от Белград, милиони евро и руски интереси

“Красимир Каменов-Къро” (българин, който вероятно се укрива в ЮАР), “Цецо от Белград” (банкерът, който след рухването на КТБ живее в Белград), поръчкови убийства, пари от руската банка ВТБ (една от санкционираните от ЕК), списък за “отстрелване” на съдии, прокурори и следователи, кадруване в МВР, имена на политици, Митко от BIRD, Бобока (май единият от братята известни бизнесмени, които съдът оправда след прокурорско обвинение за търговия с влияние за чат с фактор във властта)…

Някои с инициали, други – с имената.

Сюжет, твърде заплетен и сложен, обобщен от главния прокурор Иван Гешев в едно изречение: “Това е завладяната държава”.

И съвсем не става дума за сценарий за нов сериал, а за опит за резюме на брифинга на прокуратурата в четвъртък – такъв, на какъвто досега журналистите не бяха присъствали.

Историята започва на 14 септември м.г. Тогава прокуратурата получава секретен доклад от службите за сигурност.

Започва разследване срещу организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Основното действащо лице е бизнесменът Красимир Каменов-Къро. На 7 март 2023 г. прокурори и следователи претърсват жилищата на двама мъже, които ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Първия прокуратурата съобщава с инициалите му – Т.И. Обвинен е за изнудване и притежание на кокаин с цел разпространение. Пуснат е с “подписка”, след което той напуска страната. Ще бъде обявен за издирване. (Кой стои зад тези инициали виж долу)

Вторият мъж е Дилиян Георгиев. Обвинен е за притежание на кокаин, намерен в един от имотите, който обитава. Задържан под стража, а в четвъртък – по времето на брифинга на ръководството на прокуратурата, Апелативният съд в София го остави за постоянно в ареста.

Освен наркотиците в жилищата, за които са обвинени обаче, прокурорите намират и други находки, от които излизат по-любопитни неща.

От имот на Т.И. например е иззет лист хартия с напечатан текст. Заглавието е “Вредители за уволнение”. https://www.youtube.com/embed/I42nVqXFCpY?autoplay=0 Записите на разговорите

Под него са изредени имената на съдии, прокурори и следователи от вече закритото специализирано правосъдие. Всички те работят в общите структури и в списъка са изредени с имената си и актуалните длъжности.

“Няма да позволя организираната престъпност да засяга не само интересите и сигурността на народа, но и на магистрати и съдебни служители – да бъдат заплашвани, върху тях да се оказва натиск”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

По време на претърсванията в един от имотите обвиняем е отправил заплахи за живота и здравето на магистрат, който си е направил самоотвод. Той вече е с охрана, обявиха разследващите.

В жилище, ползвано от Дилиян Георгиев е открит лист с ръкописен текст, в който се четат думите: Белград, ВТБ (Вероятно става дума за руската външно-търговска банка, за която в началото на 2013 г. Цветан Василев обявява, че е станала акционер на КТБ с 10% от капитала), 50 000 000 евро, 10 000 000 евро.

“Ако това е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била сътрудник в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, които предстои да бъдат установени и посочени като “Цецо от Белград”? Дали това не е работа на зловредно руско влияние, организации и структури, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти към евроатлантическите ни партньори? Надявам се ДАНС да отговори”, коментира главният прокурор.

В найлонов плик, отново от жилището на Дилиян Георгиев, е открит лист с текст на английски, който прокуратурата предостави на медиите в превод. Ето какво пише в него:

Здравей, скъпи приятелю! Доколкото разбрах, всичко е ОК по темата. Продължавайте така! Когато приключим, всички ще сме щастливи.

Изпращам ти парите за разноските на Димитър и нашите други приятели. Ако имаш нужда от повече, може да ми се обидиш, или да се обадиш на Дорин. Ние сме в непрестанен контакт с човека от Белград и всичко е в синхрон. Така че, ние сме почти на финалната права и скоро ще пием шампанско! Поздрави!

В същия имот е намерен още един лист с напечатан на български език следния текст:

Здрасти, имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от щатите. Къро също е насреща и Овидиу от Швейцария. Казаха, че са ти изпратили и материал. Материал за продажба от Цюрих. Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета, ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но за сега така действаме. Текстът е подписан от Митко С. (Лице, идентифицирано от прокуратурата като журналист.)

Най-любопитното обаче са две флаш памети, които прокуратурата е намерила в имота на Дилиян Георгиев. В тях има 15 звукови файлове на разговори между 5-има души.

“От звуковите файлове се установява, че лица, които са обект на разследване, провеждат разговори с цел предприемане на мерки за затрудняване дейността на правоохранителните органи, назначавания и уволнения в системата на МВР”, твърдят от прокуратурата. И посочват, че всички лица от разговорите във файловете са идентифицирани.

Ето как са посочени в слайда на прокуратурата, който беше разпространен за медиите:

1. Обвиняемият Дилиян Георгиев

2. Красимир Каменов-Къро

3. Лице, чиято самоличност предстои да бъде установена, за което има данни, че е журналист

4. Лице, чиято самоличност предстои да бъде установена, приближен до Красимир Каменов-Къро

5. Овидиу Семенеску – румънски и френски гражданин, обвинен за опит за измама и организирана престъпна група, обявен за издирване.

(Дилиян Георгиев и съдружникът му Дорин Йордаке, за когото ще стане дума по-надолу в записите, бяха задържани в ареста през 2019 г. по обвинения за изнудване на депутата Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Оттогава Семенеску се издирва, защото също е обвиняем. След престой в ареста Йордаке и Георгиев сключиха споразумения с прокуратурата и бяха осъдени. Точно това е една от присъдите, с които прокуратурата представи обвиняемия Георгиев в четвъртък. Според делото тримата искали 12 млн. евро от политиците, за да заличат имената им в доклад за контрабанда на цигари – б. р.)

На записите, разпространени от прокуратурата, се чува мъж с компютърно моделиран глас, тъй като е свидетел. Разследващите представиха записите с оригиналните имена от флашките.

Първият е със заглавие “Къро – тарашене”

- Advertisement -

На 1 ноември м.г. полицията претърси зеленчуковата борса на Каменов, паркингите, които стопанисва с фирмите си, офиси, както и негови жилища.

Разследването е за финансови престъпления. По това време управлява служебният кабинет на Гълъб Донев. Ето най-важното от това, което се чува за акцията:

Къро: За някои неща той върна негови кадри бе, човек! Той е наясно. То да ти кажа честно, няма и кадри бе бате, то е като при нас. Няма кадри. Пълни олигофрени, ти го сложиш, той не може нищо да направи.

Мъж с модулиран глас:Е, така е.

Къро:Е, тия са малоумни, казвам ти -“ Промяната”. Каквото кажеш, това ще направят. Не са мои хора, ама са много… в друг свят живеят тези хора.

Няма да стане по мекия начин, казвам ти. Големи промени сега януари месец, брат. Ти се моли е това да стане. А нали ти казвам, па чак се самоизтъква – “аз нищо общо нямам с влизането в тях”. Абе, ей…

Мъж: А откъде бяха тия, да не би да беха от СДВР?

Къро: А, не, не, не. Подробности къде са дадени – ГДНП. Той усеща за какво става дума. Те и други са му казали, брат. За какво се занимава с Къро сега. Ти добре ли си с главата, разбираш ли?

Вторият запис е озаглавен “Къро – БОП, махане на Куката – Мишо”

В него явно се говори за кадруване в МВР.

Къро: Чакай малко, па те са изпратили един друг по мой, кука, който през заместника там и заместник-шефа на БОП, па той е шеф там, молбите, дет са ми ги вкарали… Тия па веднага почнали да пишат до всичките служби, разбираш ли? Той ми вика какво да правим некаква жалба. Викам – никаква жалба, мачкай и в кофата. И той вика – ок. Еми, естествено. Оня дебелият Васко изфръкнал там с една заповед от съда, еди какво си, почнал да ми се размахва. Те му казали – не важи. Направо са му я взели. Бех умрел от нерви. Дет му казали – не важи.

Мъж: Идеално.

Къро: Подкарал съм. Сега ще видиш мача, аз… Почнаха да ми се ровят много в личните неща, бате. Качват ми се горе да спят по станциите, спят ми на леглото, почват да ми ровят по сметки, където имам по света. Е, аз мога ли да им подскажа нещо на тия?

Мъж: Абсололютно. Сега остава… Ще ги изкъртя, казвам ти. Сега остава тоя Мишо горе от “Младост” и той да се върне и да сме шампиони.

Къро: Този си тръгва, разбираш ли?

На брифинга прокуратурата уточни, че въпросният висш полицай е шеф на сектор “Тежки престъпления” в Националната полиция. На този профил отговаря Михаил Наумов, който е дългогодишен началник, а при редовното правителство беше понижен и изпратен в областната дирекция на МВР в Смолян. След това отново се върна на поста . Предполага се, че точно Наумов е визиран и в друг от записите със заглавие

„Къро – плащане за махане на Куката – Мишо Н”.

Къро: Много се набутаха. Доста сме дали. Събрали сме се 4 човека, 400 000 сме дали за тоя… Според тебе дали няма да го…

Мъж: Е, требва да го изтърбушат значи.

Къро: Еми, той затова е в болничен бе, брат. Как така изведнъж се разболяваш? Миналия път така направи, 2 месеца беше болнични. Накрая го накараха да слезе долу в Смолян и го върнаха обратно. Има поддръжници, казвам ти.

От данните на прокуратурата не става ясно кой запис кога е направен.

Въпросните звукови записи не са специални разузнавателни средства, уточниха от прокуратурата. Заради тях са отделени материали от основното дело срещу Дилиян Георгиев и Т.И., за да се разследва търговия с влияние.

В някои от файловете се говори за политика и дори за сигнал срещу Иван Гешев. Като в този с име

“Къро – сигнал срещу Гешев – евродепутат”

Ето какво се чува в него:

Къро: Затова искаме да го направим, тоя ще ни пита. Какво, ще му дадеме – един наш ъъъ…такъв…

Мъж: Евродепутат.

Къро: Точно така, той ще го внесе, където трябва, и ония, като почнат да пищят, нали се сещаш.

Мъж: Да.

Къро: И той е готов тоя тъпанар. Това е, няма как да го спасят вече. Никой не може да го спаси, казвам ти. До изборите има 2 месеца – до 2 април охооо… докато остане той. А и виж какво правят – държат го на летището, като му казаха, че не е на такава… въобще не е виждал никъв Байдън, нали.

Мъж: Да.

Къро: Аз имам хора там и знам. И знам какво сме направили, разбираш ли.

Източник: „24 часа“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече