Интересът клати феса: Гешев се рекламира в Брюксел като борец срещу руското влияние

0

- Advertisement -

„Активността на българската прокуратура по противодействие на зловредното руско влияние у нас и в региона на Балканите бе във фокуса на разговорите, които главният прокурор Иван Гешев проведе през първия ден от посещението му в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел“. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение в сряда, без да изпада в подробности за това какво точно е говорил главният прокурор по темата.

Иван Гешев е подчертал пред заместник-председателя на парламент Райнер Вийланд, че “са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество“. Българският прокурор е казал, че не трябва да се допускат “прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната“.

Пред заместник-председателя на Комисията по правни въпроси Рафаеле Станканели, главният прокурор е казал, че прокуратурата и “занапред ще действа безкомпромисно по отношение възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна“.

Последното известно действие срещу руските мрежи в България бе от Софийската градска прокуратура, която разпореди на ДАНС през декември да извърши проверка на паравоенната организация БНО „Шипка“. Поводът бе получен сигнал за престъпления против републиката.

Мрежата от проруски паравоенни организации в България обаче е активна от анексирането на Крим през 2014 година, а прокуратурата досега не ѝ обръщаше особено внимание..

Още през пролетта на 2016 година трийсетина представители на тези радикални националистически организации организираха протест пред Народното събрание. Те представиха скромния си митинг като начало на операция „Освобождение“ и се представяха като „преходното общобългарско народно правителство“. Въпросните хора бяха от Български воински съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“, обединени в Комитет за национално спасение „Васил Левски“.

Още тогава от сайта на БНО „Шипка“ може да се види, че организациите провеждат закрити срещи, на които се обсъжда създаването на паравоенни формирования. На тези срещи се обсъжда създаването на собствени „отделения, взводове, роти и батальони“.

- Advertisement -

В разговора си със Станканели българският прокурор е обсъдил и предизвикателства пред върховенството на правото у нас. Иван Гешев представил позицията на българската прокуратура за необходимостта от актуализиране на нормативната уредба, както и за отстояване на независимостта на съдебната власт като съществен елемент от утвърждаването на върховенството на правото.

Последната голяма битка на Гешев е срещу приемането на механизъм, който да позволи собственото му обективно и независимо разследване в качеството му на главен прокурор.

Гешев е провел работна среща и с председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер. С нея той също е обсъдил “актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са били установени притеснителни факти и обстоятелства за предприети действия с участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети“

Разговорът между двамата бе в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които са налице данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и такива, попаднали под европейски санкции във връзка с войната на Русия срещу Украйна.

Проучване на Mediapool през февруари показа, че България не е наложила санкции на нито един руски гражданин или компания след анексирането на Крим.

“По-късно Иван Гешев поздрави младежи от Враца и община Симитли, които бяха на посещение в европейската институция“, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Източник: Mediapoo.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече