Шефът на НАП за българите с крупни имоти в чужбина: Богаташи ги купуват на красиви жени или инвестират в имоти

0

- Advertisement -

“В момента текат проверки, някъде правим и ревизии, ако установим че има недекларирани доходи. В такива случаи налагаме 10% данък плюс лихва за съответния период. Някои случаи даваме на КПКОНПИ и може да се прецени, че имотът трябва да бъде конфискуван. При проверките повечето граждани си доказват парите”.

Това каза за обществената телевизия изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов относно започналата проверка на българите с имоти в Гърция. Продължавали и аналогични проверки за имоти в Обединените арабски емирства, като имало вече резултат в размер на събрани 100 хиляди лева за бюджета. Скоро от Дубай щял да дойде и пълният списък на българите с имоти там, става въпрос за около 200 души.

Вярно, че на приходната агенция това й е работа, но пък междувременно я корят за необяснимия срив в събираемоста на ДДС, която би трябвало всъщност да скочи в условията на тежка инфлация. Съпоставката на доходи с имотно състояние е индиция за укриване на данъци, но само по себе си никога не е водело до висока събираемост. Както уточни шефът на НАП, “ако някой притежава имот в чужбина, това не го прави непременно лош човек – красиви жени си вземат съответни мъже и по този начин придобиват имота, други са инвестирали парите си”.

Така е, затова проверката на българи с имоти в Гърция да е с чувство за мярка, а не с форма на бухалка. Щом при всяка почивна тридневка магистралата към южната съседка е задръстена, ще има и имотна експанзия. А за имотите там се плащат местни данъци и такси, след като са придобити. Ако държавата е спала при изпирането на пари от престъпна дейност, сега да не ни баламосва. Затова изглежда, че ако пишем акцията в графа “Предизборно”, едва ли ще сбъркаме. Включително предвид уверенията на Михайлов, че вече нямало чадъри и “сега всички фирми внасят данъците си в бюджета”.

- Advertisement -

Иначе този филм сме го гледали. През 2010 г. в резултат от акция “Хеликоптер” бяха събрани 13 млн. лв. в резултат на доброволната корекция на данъчния кредит на фирми, които признали че луксозните недвижими имоти в активите им са всъщност собственост на физически лица. Още няколко милиона дойдоха от това, че юридически лица прехвърлили къщи и апартаменти на граждани, с което преустановили практиката разходите за жилищни имоти да се оформят като фирмени, при което се избягва плащането на данък печалба. После броиха лимузините и суперкарите, но какво събраха не стана ясно.

“Дебело искам да подчертая – за нас това, че си богат, не означава, че задължително си престъпник. Няма нищо лошо в богатството, но задължително всеки в тази държава трябва да си плаща данъците. Ще сложим край на превърналото се в национален спорт за последните 20 години криене на данъци ”, заяви тогавашният шеф на НАП Красимир Стефанов покрай облитането на палатите в Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица. Резултат, който с проверки на еднофамилни къщи, апартаменти и бунгала, па макар и в Гърция няма как да бъде постигнат.

Иначе от “Досиетата Пандора” изскочиха връзки на собственици на офшорки с десетки фирми в България, натрупали стотици милиони дългове към НАП, които са вече отписани или никога няма да бъдат събрани. Завъртяха се имената на политици, финансисти и предприемачи, лица свързани с многомилионни измамни схеми. След избухването на скандала няколко български институции, сред които и НАП, обещаха да проверяват и разследват лицата с офшорки, но си останаха с обещанията. А приходната агенция продължи да отписва милиарди несъбрани вземания поради изтекла давност.

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече