С Русия или с ЕС, с НАТО или без: Какво обещават партиите за външната политика след 2 април?

0

- Advertisement -

В навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 април партиите приключват с кампанията, а обещанията към избирателите се увеличават с всеки изминал ден. 

Какви са плановете на всяка от водещите партии и коалиции в сектора на външната политика, особено в контекста на войната в Украйна? Кои са привържениците на задълбочената европейска интеграция и кои – не? Ето какво обещават някои от основните партии:

„Продължаваме Промяната – Демократична България“

Новата коалиция на тези избори припомня за постигнатото от редовнотго правителство на Кирил Петков, като отчита поканата за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), политическата подкрепа на Украйна в ключовите първи месеци от войната и помощта на украинските бежанци на територията на страната, както и подпомагането напредъка към европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

Сега ПП-ДБ обещават да укрепват позицията на страната ни като неразделна част от семейството на свободните и демократични държави, на ЕС и НАТО. „Ще защитаваме принципа, че външната политика на България е успешна и правилна само когато допринася за просперитета на всяко българско семейство“, пишат от коалицията.

Конкретните мерки, които ще предложат, са свързани с ускорено присъединяване на България към Шенгенското споразумение, утвърждаване на България като надежден търговски партньор и търсена инвестиционна дестинация, външна политика, която извежда България от периферията в центъра на европейската интеграция и процесите по вземане на решения, противодействие на намесата в обществените и политическите процеси в страната от неприятелски държави чрез повишаване на капацитета на службите за сигурност и засилване на парламентарния контрол върху тях. 

ГЕРБ-СДС

Партията на Борисов следва своята линия на евроатлантическо поведение и образ, по думите на самия лидер. Макар да няма обявена предизборна програма за 2 април, ГЕРБ-СДС остоява пътя на задълбочената европейска интеграция, настоява за влизане в Шенген и еврозоната, както и за непрекъсната подкрепа на Украйна.

„Мисля, че трябва да дадем оръжие на Украйна, защото неутралитетът помага на агресора, не на жертвата. Не може да сме неутрални – ЕС днес дава 2 млрд. евро, НАТО също се ангажира. Цялата световна общност трябва да направи всичко възможно тази война да спре“, каза лидерът на ГЕРБ преди дни в Хасково.

ДПС

От ДПС изтъкват в своята програма единствено „мерки за влизане в Шенген и еврозоната“, без да уточнява каква точно и с какви параметри.

В тяхната кратка програма е подчертано и навременното поучаване на траншовете по Плана за възстановяване и устойчивост. Припомняме, че партията от дълги години е с проблемен имидж по отношение корупцията и върховенството на правото и закона – доказаха го редица знакови казуси, сред които санкциите по закона „Магнитски“ срещу Делян Пеевски.

БСП

В своята глава „Външна политика“ соцалистическата партия накратко е изложила намеренията си в сектора, като прави впечатление липсата на конкретен отговор на това как партията вижда често споменавания дипломатически изход от вонйната в Украйна

- Advertisement -

Сред обещаните мерки са противопоставяне на политиката на санкции и контра санкции, невъвличане на България във военния конфликт, активно регионално сътрудничество в Югоизточна Европа и продължаване на политиката на разширяване на Европейския съюз със страните от Западните Балкани, последователна защита на националните ни интереси в отношенията с Република Северна Македония, вкл. в рамките на преговорния процес за присъединяване на страната в ЕС и отстояване на българските позиции пред нашите съюзници и партньори и други.

БСП ще опита и да противодейства на тенденциите за милитаризиране на Черно море и запазване на възможностите за разширяване на взаимодействие между страните от Черноморския регион в сфери като търговията, транспорта, туризма и енергетиката след края на военния конфликт. Социалистите, очаквано, ще се борят и за нормализиране на дипломатическите отношения и поддържане на конструктивен диалог с Руската федерация.

„Левицата“

Новата коалиция също застава на проруската страна, като се обявява против изпращането на военна помощ за Украйна. Макар да няма обявена предизборна програма и цели, „Левицата“ подкрепя исканията за мир вместо война.

„Ако знаех какво е решението на конфликта, щях да претендирам за Нобел за мир. Сигурна съм, че мир ще има. Въпросът е кога и на каква цена. Воюващите страни ще седнат на масата, ще си стиснат ръцете, но историята на почернените семейства ще бъде забравена“, казва една от съпредседателките на обединението и лидер на „Изправи се, БГ“ Мая Манолова. Според нея не е направено достатъчно, за да се избегне войната.

Възраждане

В сферата на външната политика „Възраждане“ имат една от най-обширните програми, като в началото на описанието е поставена карта на света, от която са изрязни Северна и Южна Америка. В този смисъл външната политика на партията не обхваща точно целия свят.

Според проруската формация страната ни дълги години е била „опиянена“ от участието ни в ЕС и НАТО, което е довело до това външната ни политика да не се занимава с икономическите интереси на страната. Партията на Костадинов пише, че националните интереси трябва да бъдат главната движеща сила на българската външна политика, а отношенията ни с Русия, Арабския свят и Далечния изток са по-важни от тези с ЕС и САЩ.

Най-радикално е отношението на партията към Република Северна Македония, която националистите наричат само Македония и я определят като „втората българска държава на Балканския полуостров“. „Възраждане“ ще работи и за обединението на двете български държавни формации в една обща държава, казват от партията, макар написано с правописни грешки.

„Български възход“

И в тази сфера партията на Стефан Янев също залага основно на лозунги, сред които „българската политика до голяма степен е била последователна“ по отношение на войната в Украйна например.

Припомняме, че именно Янев е сред политиците, които доста остро промениха позицията си по отношение на войната. Докато бе редовен министър на отбраната в кабинета „Петков“ бившият служебен премиер предпочете да нарече военния конфликт „специална военна операция“, както самият Путин. В 48-ият парламент обаче, вече като лидер на „Български възход“, той и колегите му подкрепиха изпращането на военна помощ за Украйна.

„Година след началото на агресията на Русия срещу Украйна – война, която до голяма степен промени системата за международна сигурност и оттук предстои въпросът как тази система ще изглежда в бъдеще. Надявам се, че страните членки на ООН и Съвета да сигурност ще имат достатъчно инициативи, които ще доведат до спиране на военните действия“, сподели Янев преди началото на предизборната кампания. една година след началото на войната в Украйна.

*Подборът на конкретните формации е направен спрямо резултатите от най-актуалното към този момент социологическо проучване – на „Тренд“, като са избрани политически сили с прогнозна подкрепа от над 1%.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече