Как Русия се опитва да избегне западните санкции през задната вратичка?

0

- Advertisement -

Докато ракетите валят върху Украйна, постоянен поток от западни стоки, от компютърни чипове до смартфони, продължава да се излива в Русия от приятелски страни.

През юни президентът Путин одобри схема, известна като паралелен внос
. Тя позволява на руски компании да внасят западни продукти от трети страни без разрешението на собственика на търговската марка.

Задният внос през Китай и Турция, както и бивши съветски държави като Армения, Беларус и Казахстан, смекчи удара на безпрецедентните западни санкции, наложени на Русия за нахлуването в Украйна.

В Ozon.ru, най-добрият уебсайт за онлайн пазаруване в Русия, най-новите модели iPhone се предлагат с време за доставка от два часа, което е подигравка с решението на Apple да се оттегли от страната.

По-важното е, че Русия успя да придобие технологията, за да задвижи своите атаки срещу Киев и други украински градове, като внесе усъвършенствани полупроводници, които се използват в навигационните системи на крилатите ракети. Русия прави неуспешни опити още от съветската епоха да произвежда свои собствени висококачествени полупроводници и нейната програма за производство на ракети е силно зависима от западните технологии.

Казахстан, бивша съветска държава, която има тесни връзки с Москва, изнесе полупроводници на стойност 3,7 милиона долара миналата година за Русия, което е 300-кратно увеличение отпреди войната. Китай също предостави на Русия микрочипове и други модерни технологии. Въпреки това, до 40% от полупроводниците, внесени от Китай, са боклуци, съобщи руският бизнес вестник „Комерсант“. Пишеше, че процентът преди войната е бил 2%.

- Advertisement -

Десетки западни компании спряха да правят бизнес в Русия след инвазията, но тяхното напускане нямаше голям ефект върху средния купувач. Насърчавани от Кремъл, руските компании продължиха да внасят мебели от Ikea, детски играчки, произведени в Съединените щати, и луксозни артикули от марки като Giorgio Armani и Yves Saint Laurent. Pochta Global, базирана в Хонконг компания, която има връзки с националната пощенска служба на Русия, позволява на руснаците да поръчват стоки от западни фирми като Nike, Zara и H&M.

Стоките се доставят до складове в Хонг Конг, преди да бъдат изпратени до руски клиенти. Кремъл също призова руснаците да изтеглят пиратски версии на западни филми, за да „фалират“ Netflix и други западни стрийминг компании. „Почти всичко е достъпно и все още ще бъде достъпно в бъдеще“, каза пред Ройтерс Рам Бен Цион, ръководител на Publican, компания, която следи измами при корабоплаване. Евгений Попов, депутат от управляващата партия на Путин, се похвали, че „паралелният внос работи суперактивно“.

Поне някои от вратичките, използвани от Русия, за да избегне санкциите, изглежда обаче ще бъдат затворени. Казахстан, който има граница с Русия от 4700 мили, заяви, че ще наложи допълнителни проверки на износа към своя съсед в опит да спре „подземната“ търговия с Москва.

В Казахстан има опасения, че икономиката му може да бъде атакувана от западните страни, ако се види, че подпомага режима на Путин. Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, посети Астана, столицата на Казахстан, миналия месец. „Нашето правителство няма да позволи заобикалянето на западните санкции“, каза правителствен служител пред уебсайта Eurasianet. „Ние разбираме рисковете от вторични санкции.“

Турция, която е член на НАТО, започна да блокира транзита на санкционирани стоки към Русия този месец, съобщи базираната в Москва радиостанция „Комерсант ФМ“, цитирайки логистични фирми. Турция е изнесла рекордно количество стоки на стойност 738 милиона долара за Русия през август. Анкара не е коментирала доклада.

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, каза, че западните страни са упражнявали „открит, брутален натиск“ върху държави, които продължават да правят бизнес с Русия. Той обаче не даде подробности.

Източник: Dnes.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече