Чужди медии за вота в България: Отчаяние, фейкове, тролове

0

- Advertisement -

Германският вестник „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ) публикува статия за настроенията в България, свързани с предстоящите избори на 2 април. Авторката Катрин Калвайт задава в нея въпроса „Колко голямо е влиянието на Москва?“.

Журналистката е разговаряла в София с Цецо Димитров, бивш банков служител, който сега помага на съпругата си в нейната пекарна. Казва, че принципно бил доволен от живота си – доколкото може да бъде доволен някой, когато страната му се срива. Междувременно той е много разочарован в политически план – участвал е редовно в демонстрациите срещу корупцията и безправието и е възлагал големи надежди на правителството на Кирил Петков, което обаче се задържа само малко повече от половин година на власт. Напоследък Цецо Димитров се информира за случващото се в България предимно от международните медии, не вярва на българските. Според него те все по-безсрамно и до голяма степен неконтролирано разпространяват руска пропаганда. Пред „Зюддойче Цайтунг“ Димитров дава пример с чутото по радиото, че Западът искал български войници да заминат за Украйна и да се бият там срещу руската армия. „Що за глупости! Никой не иска това. Но така се всява страх. А Кремъл се подсмива.“

Бившият банков служител споделя, че „хората вече са уморени“ от толкова много избори. Той разказва, че само приятелите на Русия са навсякъде, развяват руски знамена в центъра на София, настояват за излизане от НАТО и ЕС. „Прокуратурата наскоро твърдеше, че е жертва на опити за атентат. Финансовото министерство трябваше да опровергае приказките за заплаха от държавен фалит. От дни има бомбени заплахи в училищата. Всичко това е свързано: избирателите трябва да бъдат разколебани и уплашени“, пише още вестникът, базирайки се на изказванията на 50-годишния мъж. „Със съпругата ми, която е украинка, имаме чувството, че сме заобиколени от руски агенти“, казва Цецо Димитров пред „Зюддойче Цайтунг“.

Президентът обърква хората, партиите не могат да се договорят

„Но не всичко е руска пропаганда. Някои неща са най-обикновено безумие в една страна, чийто властови център в момента е президентът, бивш пилот и шеф на ВВС, който се наема с много по-големи задачи, отколкото му се полагат по конституция“, пише още изданието. Авторката цитира и Весела Чернева от European Council on Foreign Relations, според която в България президентът ползва проруска реторика, след което обаче в Брюксел гласува съвсем различно от това, което е обявил. Според Чернева Радев по-скоро обърква хората, отколкото да мобилизира в полза на Москва.

В разговорите с политолози, правителствени съветници и представители на неправителствените организации в София много се говори за руската дезинформация и влияние, за стария национализъм и новия евроскептицизъм. Но все пак – никой не е толкова песимистично настроен, огорчен и обезнадежден, колкото Цецо Димитров, обобщава кореспонденката на „Зюддойче Цайтунг“.

България страда много от проруската дезинформация

- Advertisement -

В кореспонденцията са цитирани и резултатите от актуално проучване на Фондация „Конрад Аденауер“ за дезинформацията в Югоизточна Европа, в което България заема централно място. „Тъй като – там, където няма правителство, което да се противопостави на руските наративи и на интересите на олигархичните партии, несигурността и фалшивите информации растат особено добре.“ Цитиран е и експертът по дезинформация Кристофер Неринг, който казва, че от началото на войната в Украйна България е изложена на някои иновативни, във всички случаи видимо добре организирани кампании. Сайтовете на европейски или трансатлантически организации като Атлантическия съвет постоянно биват докладвани от фабрики за тролове с твърдения за нарушения на правилата в социалните медии, след което модераторите ги блокират, обяснява Неринг пред вестника.

Според проучването на Фондация „Конрад Аденауер“ много журналисти и известни личности разпространяват в социалните медии кремълска пропаганда. Но най-ефективно във Фейсбук се проявява „Възраждане“ – при нея трафикът е 50 процента от общия за всички партии – благодарение на ползването на руски мемета и фалшиви новини.

„Положението не е толкова лошо“

Политологът Даниел Смилов казва пред „Зюддойче Цайтунг“, че според него настроението в страната не е толкова лошо, отдадеността на Москва не е толкова широко споделена и антиевропейската пропаганда не е толкова успешна, колкото би искал Кремъл. Той вярва, че ще се сформира стабилна управляваща коалиция – ако не след втори април, то най-късно след местните избори през есента.

И Луиза Славкова от неправителствената организация „Sofia Platform“ казва пред „Зюддойче Цайтунг“, че има повод за оптимизъм. За разлика от Цецо Димитров тя е убедена, че и до най-далечните краища на страната е стигнало това, че нещо трябва да се промени. „Политическата необходимост от това е очевидна. Стават чудеса!“.

„Аугсбургер Алгемайне“ също се спира на въпроса защо досегашните опити за сформиране на правителство в България не стигнаха доникъде и отбелязва, че между най-важните партии има големи противоречия. Поради това образуването на стабилно мнозинство в много разделеното Народно събрание изглежда почти невъзможно. До момента най-спорните теми, попречили на сформирането на коалиция, бяха обвиненията в корупция и отношението към Русия.

Специално внимание на предстоящите избори в България, които са петите за две години, обръща и германската Федерална централа за политическа просвета (bpb), която информира защо се налагат предсрочни избори, кой участва в тях, как изглеждат основните предизборни теми и какво сочат допитванията. От организацията изтъкват, че политическата нестабилност е в контраст с икономическото развитие на страната: през 2022-а година българските фирми отбелязаха рекордни печалби, по данни на ЕС ръстът на икономиката е 3,9 процента, пише bpb.

Източник: Dir.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече