Реална заплаха или пуберска самодейност са “пощенските” бомбени заплахи?

0

- Advertisement -

Училища от цялата страна продължават да получават бомбени заплахи. Онлайн тероризмът започна в края на март, само дни преди предсрочните парламентарни избори,  и затвори  учебни заведения в София, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Добрич и др.

Директорът на столичното 119 СУ “Акад. Михаил Арнаудов” публикува във вторник (4 април) получения мейл за бомбена заплаха към училището, което той ръководи. В поста си Диян Стаматов твърди, че

МВР не е предоставило в писмен формат процедурните правила,

които учителите и учениците са длъжни да спазват в подобни ситуации. А ето какво пише и в самия “терористичен” мейл:

“Все още не си ме хванал. А съм същият Егор Синянский. А с мен е брат ми Даня Зайнуллин. Руснак, живеещ в България. Вербувал съм много хора в моя легион и съм се снабдил с оборудване за производство на бомби и оръжия. И ние ще стреляме и ще взривим всички училища и университети в София по всяко време. Можете да избегнете това, ако прехвърлите голяма сума биткойни в моя криптопортфейл. Трябват ми вашите пари. Ако няма пари, терорът ще продължи. Ако има пари всичко ще приключи. Ние чакаме”.

По-рано през деня,

50 столични училища са получили “бомбени” електронни пощи

На места като Доброславци и Нови Искър, например, учебните занятия са били преустановени, докато в останалите учебни заведения децата просто са били изведени под строй на двора.

Миналата седмица полицията задържа общо осем души за подаване на “бомбени” сигнали в цялата страна. Част от тях са малолетни и непълнолетни, а друга част – криминално проявени. Предполагаше се, че след това заплахите ще спрат, но изглежда това няма да се случи. Все още не е ясно и друго – дали

зад задържаните стои един “зъл гений”

или конците им ги дърпа група “неуловими отмъстители”. Предполага се, че някои ученици, след като са чули за тези сигнали, са решили и те да се включат в играта. Просто така – от любов към спорта и без изобщо да им хрумва да стават част от някаква схема или организирана престъпна група. При всички случаи обаче целта си остава една и съща: нагнетяване на напрежението с цел дестабилизация на държавата.

- Advertisement -

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за предполагаем акт на тероризъм, а работата по издирването и идентифицирането на извършителите е възложена на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР (ГДБОП).

По-рано вътрешният министър Иван Демерджиев изказа предположение, че

става дума за “хибридни атаки”, чиито следи водят към Русия.

След реакция на руското посолство обаче той отрече да е отправял директни обвинения към Кремъл и уточни, че е имал предвид руски хакери.

„Говорим за хакери и за тяхната връзка с една или друга държава. Пълна информация по този въпрос ще бъде дадена, когато приключи разследването. Не съм визирал руската държава, скоро ще имаме категорични данни откъде идват тези заплахи“, каза Демерджиев.

А в навечерието на парламентарните избори в неделя, президентът Румен Радев коментира, че

няма реална заплаха и за образователната система, и за вота.

Най-лесно ще е да кажем, че няма страшно, а „терористите“ са деца, на които не им се ходи на училище и затова се чудят какво да измислят. Ако 100 от сигналите наистина са безобидни, дали “случайно” 101-ия да си бъде съвсем истински?

Дано да сме най-лошите пророци на света, но дали няма да е по-добре, вместо да гадаят и да хвърлят шарен боб, нашите служби да се свържат с техни партньори в чужбина, които от години се разправят с подобни проблеми и имат изпитано във времето ноу хау? След като за никого не е тайна, че нормалните служби за киберсигурност от години разполагат със софтуер, който може да установи всички адреси онлайн,

защо ние отново се мъчим да открием колелото?

Другото, което трябва да се направи е да се установи как така ученици от различни краища на страната координирано са подавали сигнали в продължение на дни и дали наистина не са част от някаква схема. Дори да не са, срещу тях трябва да се реагира адекватно и на родителите им, ако са малолетни, да бъде наложена огромна глоба, което би възпряло появата на нови „терористи“. В противен случай ще продължаваме да повтаряме, че това са „детски работи“ и ще се надяваме, че бомбата няма да гръмне.

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече