Ердоган е на ръба – ще падне ли от трона?

0

- Advertisement -

В покрайнините на турската столица, в голям избирателен район, двама млади гласоподаватели се надпреварват да обсъждат предстоящите избори в магазин за десерти, а във въздуха се носи мирис на захар и горещо масло. Ифлах Олуклу, кльощав 23-годишен младеж с изрусена коса, черни дънки и прилепнала черна тениска, порицава приятеля си, че не е уважил някои поддръжници на турския президент, докато са играли на онлайн видеоигра.

Двамата приятели са разделени в своите пристрастия. Олуклу описва себе си като националист и заявява, че възнамерява да подкрепи Реджеп Тайип Ердоган в оспорваните президентски избори на 14 май. „Ердоган е като бащинска фигура за нас в Турция. Той управлява страната от 20 години. Не мисля, че е невъзможно да го отстраним като лидер, но особено сред тази опозиция няма никой, който може да го замени“, каза той.

Неговият приятел Каан, дългогодишен привърженик на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), който отказа да назове фамилното си име, тихо изрази несъгласие. „Просто не смятам, че тази страна се управлява добре, и искам гласовете на хората да бъдат чути от управляващите“, каза той. „Наистина мисля, че това може да е краят на Ердоган. Или поне се надявам на това“, добави той предпазливо.

След две десетилетия на власт Ердоган е изправен пред сериозно предизвикателство. Социологически проучвания показват, че основният му съперник Кемал Кълъчдароглу, бивш счетоводител и дългогодишен бюрократ, има лека преднина. Гласуването поставя турската общественост пред суров избор – между Ердоган и възможността преизбирането му да затвърди едноличното му управление, или неговите опоненти, които обещаха да преразгледат президентската система и да върнат Турция към парламентарна демокрация.

Турската опозиция – коалиция от шест партии, оглавявана от Кълъчдароглу и обединена от единствената цел да отстрани Ердоган от власт – смята, че проблемите, пред които е изправена страната, трябва да направят този избор лесен. Дълбоката икономическа криза и безрезултатният отговор на правителството на двете мощни земетресения, които удариха страната през февруари, сложиха край на 20-годишното управление на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която изглежда е готова да претърпи загуби на парламентарните избори, провеждани едновременно с вота за президент.

Бащата на Каан, Хасан, изглажда фината мрежа на завесите в неговия магазин за платове до десертния магазин на Олуклу, докато обяснява защо за първи път в живота си няма да гласува нито за ПСР, нито за Ердоган. „Просто е: той взе всички пари от джоба ми. Платовете, които продаваме тук, за да ги купим на едро, струват пет пъти повече, отколкото преди. Но пък наемът ми се увеличи повече от два пъти“, каза той.

Възгледите на Хасан за икономиката се споделят от про-бизнес партията „Демокрация и прогрес“ (Deva), ръководена от бивш високопоставен служител на ПСР, който сега е член на опозиционната коалиция. „Ситуацията по отношение на икономиката е ясна, както и опитът на това президентство. Погледнете икономическите показатели – инфлация, разпределение на доходите, бедност. Всичко това се е влошило значително при тази президентска система“, заяви Ибрахим Чанакчи, съосновател на „Deva“ и бивш служител на турското финансово министерство.

- Advertisement -

„Преди Ердоган обвиняваше министрите, институциите или чуждестранните сили. Но сега хората ясно виждат, че когато става въпрос за тази система на еднолично управление, това означава, че има само един човек, отговорен за този резултат“, каза той.

Но да се сложи рязък край на две десетилетия управление както това на Ердоган, така и на ПСР, не е лесна задача. Макар че според много социологически проучвания опозиционната коалиция може да получи мнозинство в парламента, надпреварата за президентския пост остава напрегната. Без спечелването на президентския пост и на парламента опозицията няма да може да осъществи обещаните от нея мащабни конституционни реформи. Рискът Ердоган да остане президент, дори ако партията му претърпи поражение в парламента, би могъл да доведе до по-нататъшно концентриране на властта в президентството, което да обезсили евентуалните успехи на опозицията.

Онурсал Адигюзел, депутат и яростен поддръжник на Кълъчдароглу, не се притеснява. Говорейки от импровизирания опозиционен предизборен офис, украсен с плакати на Кълъчдароглу, който се среща със селскостопански работници и млади хора, той заяви, че опозицията ще триумфира, като се насочи към пенсионерите и колебливите избиратели. „Лично аз вярвам, че ще ни бъде по-лесно да спечелим президентските избори, отколкото парламентарния вот. Преди две години Кълъчдароглу не беше смятан за силен съперник на Ердоган, а сега той води в проучванията. Но най-вече той е човек, който може да донесе мир на Турция, и не използва поляризиращ език като Ердоган“, каза той.

Помолени да определят привлекателността на кандидатурата на Кълъчдароглу, повечето избиратели и членове на неговата коалиция заявиха, че той предоставя алтернатива на Ердоган и представя промяна. Малцина успяха да формулират какво би могло да насърчи нерешителните гласоподаватели или доживотните поддръжници на Ердоган да изберат него. 74-годишният политик е подложен и на публични критики от страна на основния си коалиционен партньор, националистическата партия IYI Parti, че си е проправил път към кандидатурата, изтласквайки други от надпреварата, въпреки че според социологическите проучвания всеки друг потенциален кандидат има по-големи шансове да победи Ердоган.

„Ердоган ще загуби, а Кълъчдароглу ще спечели тези избори – сигурни сме в това. Решението за кандидата вече е взето. Няма смисъл да поставяме под въпрос колко подходящ е Кълъчдароглу. Според нас той напълно отговаря на позицията“, каза Чанакчи.

Угур Пойраз, генерален секретар на партията IYI, заяви, че колебанията им относно кандидатурата на Кълъчдароглу се дължат на високия залог на тези избори, на които турската демокрация е поставена на карта. „Нашата позиция относно кандидата е свързана с позицията ни относно победата и в крайна сметка става въпрос за доброто на страната ни“, каза той.Що се отнася до това как планират да свалят президента, който в продължение на две десетилетия е изградил култ към личността си, Пойраз заяви, че вярва, че реалността ще работи в тяхна полза и че турската общественост вече не вярва на Ердоган или на неговата партия. Партията му IYI ще се бори за всяко място с надеждата да спечели това, което смята за мълчаливо мнозинство от избиратели на ПСР, които са готови да променят избора си.

„Нашият проблем не е свързан с някоя отделна личност, а със системата, която опетнява всеки аспект на турското общество. Именно тази система си поставяме за цел да променим, а не човек, с когото се борим… Обществото като цяло е убедено, че е време това правителство да се промени, че то е непоправимо, неизлечимо и че за него няма спасение“, каза той.

Не всички гласоподаватели са убедени в това. За тези, които са като братовчеда на Олуклу – Камуран Озъп, който е гласувал за Ердоган на всички избори в зрелия си живот, перспективата за прекратяване на управлението на президента е непрактична. „Харесвам Ердоган, може би заради политиката му, може би заради личността му. Той е наистина опитен държавник“, казва той, сочейки нагоре към телевизора, показващ новините за последната реч на президента в семейния им магазин за десерти.

Озъп е озадачен от предложението на опозицията за радикална промяна. Той предпочита да се надява, че Ердоган може да подобри нещата. „Има някои дребни проблеми – с икономиката, с това, че хората не могат да говорят, или с това, че ги пращат в затвора. Ако Ердоган промени тези неща, животът няма да е идеален, но ще се подобри“, каза той. „Всички искат промяна и честно казано, не знам какво си мислят. Ако Кълъчдароглу спечели изборите, ситуацията ще стане напълно непредсказуема“, добави той.

Автор: Рут Майкълсън, The Guardian Превод: БГНЕС

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече