Ще има ли България редовно правителство?

0

- Advertisement -

На лидерската среща във вторник отново видяхме един благ, диалогичен и търпелив Борисов, Петков и Василев останаха непреклонни за подкрепа на кабинет с ГЕРБ, а Христо Иванов остана мълчалив и някак дистанциран. Вижда ли се правителство на хоризонта?

Когато политическите сили се срещат пред очите на медиите, има само две хипотези – или са се разбрали, или не са се разбрали и се договарят за имиджов епизод. Срещата пред камерите на лидерите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“- „Демократична България“ изчерпи второто предположение. Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов направи предложение, на което не можаха да откажат – поиска срещата да бъде публична.

Оптимизъм има, но той не порасна

Вероятно е искал медиите да чуят какво ще каже на отсрещната страна и по-важното – как тя ще му отвърне, наред с внушението, че нищо скрито-покрито няма да има. Чуха. Борисов поиска от коалицията ПП-ДБ да съобщят имената на премиера и министрите си, за да помислят дали да го подкрепят, ако има неприемливи за тях личности. Изглежда логично лидерът на първата политическа сила да иска от втората подобна информация, след като тя настоява за подкрепата му за кабинет с нейния проучвателен мандат. Вероятно е взела решение и за имената на премиера и министър на финансите, но публично от ПП-ДБ едва ли ще ги назоват преди да са получили папката от президента.

„Не е просто любопитство да ви видим министрите. Ако кажем – правим само с вас, изпускаме нашия влак и идваме при вас. Може да ни предложите правителство, което заради личности не може да приемем и тогава директно отиваме на избори“, обясни Борисов. С коментар, че това е нетрадиционно, съпредседателят на ПП Асен Василев отклони искането, но без да затръшва врата. „Трябва да се разработи законодателна програма и ясна управленска подкрепа, която да казва правителството какво трябва да свърши. Ако ние трябва да предлагаме състав на кабинет, който да ви ориентира за първия мандат, трябва да водим процеса и този кабинет каква програма ще трябва да изпълнява“, заяви той.

Оптимизмът остава на същата кота, както и преди лидерската среща – има го, но не порасна. ПП-ДБ хем изчакват да видят как ще приключи първия мандат на ГЕРБ-СДС, хем показват склонност към идеята да предложат управленска програма, съгласувана с ГЕРБ. Камерите и микрофоните не показаха различия с позиционните роли от последните дни – един благ, диалогичен и търпелив Борисов, Кирил Петков и Асен Василев – непреклонни за подкрепа на правителство с ГЕРБ, Христо Иванов – мълчалив и някак дистанциран от комуникацията, Атанас Атанасов – също смълчан.

- Advertisement -

ГЕРБ имат план Б, вариантът за ПП-ДБ е само един

ГЕРБ не пропускат да кажат, че имат и вариант Б, ако с така желания от тях политически партньор нищо не се получи. Едва ли грешат, тъй като и ДПС, и БСП са дали ясни знаци за готовност да се включат. Защо не и „Има такъв народ“? По отношение на съюз с ГЕРБ Корнелия Нинова се измъква с „ще питаме структурите“, а за Кирил Петков, с когото управляваха заедно, заяви още през юли миналата година, че не може и да си помисли повече да е премиер. Изявлението ѝ дойде след изгонването на 70-те руски служители и дипломати. На 14-ия месец от войната в Украйна обаче ценностните различия са червена линия и този път компромисът би имал по-тежки последствия, отколкото при редовното правителство.

Споменаването от ГЕРБ за резервен вариант е напомняне, че ПП-ДБ имат само един – кабинет на малцинството с тяхна подкрепа. Ако двете коалиции не се подкрепят под една или друга форма за управление, нищо от законите и политиките, за които се договарят, няма да бъде изпълнено. „Камъни разхвърляхме, сега да използваме да ги посъберем“, каза Борисов.

Кой ще мигне пръв?

И все пак на лидерската среща се срещнаха и съгласия от двете страни на масата, най-същественото е за дефицит от 3% в бюджета, внесен с двойно по-голям. Това означава не просто корекция на „грешки“, а трудни решения и мерки, които „нито са любезни, нито популярни“, както отбеляза Томислав Дончев от ГЕРБ. Без мнозинство зад тях, което да поеме отговорността и да затвърди и политическата воля България да следва пътя към еврозоната, такива няма как да бъдат приети.

Преговарящите лидери се съгласиха също, че всичко между тях е нетрадиционно и извън политическите стандарти. Например ротационното председателство на парламента. Солидарни са и в добрите намерения да има редовно правителство, което най-вероятно означава, че ще има. Някой ще мигне пръв за нестандартно решение.

Автор: Емилия Милчева, Дойче Веле

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече