Георги Марков със страшна прогноза: България върви към Косово и Украйна

0

- Advertisement -

Нищо добро не чака България в следващите 10 години. Ние подменихме партиите с НПО-та, сега подменяме лидерите на партиите с експерти, ректори, доктори и химици – академици. Подменихме парламентарната демокрация с президентско управление. Това заяви в интервю за Dir.bg анализаторът и конституционалист Георги Марков. Според него в страната ни не може да се сформира стабилно правителство. Той апелира и за промяна на политическата ни система, като за пример препоръчва тази в Италия.

– Г-н Марков, намерени ли бяха допирни точки при лидерските разговори между ГЕРБ и ПП-ДБ?

– Има един фундаментален въпрос в момента в България и той е „На какъв хал сме, какво ще се случи след изборите?“. Това е основен въпрос и виждате вече един месец не е даден отговор от нито една партия точно какво ще се случи. Тези избори вкараха България в „мъртва хватка“ за пореден път.

Преди да говорим за разговори между партии, трябва да направим ясна оценка какво ще се случи.

„Мъртва хватка“ е, защото 2/3 от българите за втори път в рамките на шест месеца, и при наличието освен на машини и на бюлетини, не отиват да гласуват. Това е крайно формирано в рамките на над една година абсолютно конституционно мнозинство на негласуващите. От тази гледна точка този парламент, който е избран едва от 1/3 от българските избиратели, защото като махнеш 100-те хиляди в квадратчето „Не гласувам за никого“, което е абсолютна тъпотия, непозната никъде в Европа, останала по инерция след нелепият опит да се въведе задължително гласуване в България, отменена на практика от Конституционният съд, ние имаме един много ниско представителен парламент. Не може да очакваме от него да излъчи стабилно правителство, което да управлява България с пълен мандат. Това от една страна.

От друга страна партиите все още не са си направили, поне публично изглежда така, анализ на резултатите, а те са трагични. Партиите в България са в най-голямата си криза след 14 декември 1989 година, падайки чл.1., се въведе многопартийност. Дори победителят ГЕРБ, след голямо себеотрицание на Борисов, обиколки из цялата страна, активиране на цялата местна власт на ГЕРБ, която е добра, партията има едва 660 000 гласа. Оттук идва вече и големият проблем, че трябва да се формира някакво правителство, но не се вижда как може да стане и се превръща в политическа и партийна агония. Така става, че нито да правим избори, нито да не правим.

Обикновено политическите кризи, в каквато сме, се решават чрез нови избори, но самите партии изглежда чувстват, че изтощението при тези едни нови избори може да бъде още по-голямо, резултатите още по-слаби. За мен фундаменталният въпрос е – защо е така. Защо се докарахме дотук?

Някои казват: „Умората е голяма от тези избори до дупка“, които аз предрекох още през 2020 година.

Анализът защо се стигна дотук, прави много малко вероятно да се излъчи някакво правителство, което може да оправи България, защото въпросът не е да се избере правителство, въпросът е то може да управлява добре. Нито един досега политически анализатор, който твърди, че трябва да се направи правителство не е казал още една дума –  да управлява добре, защото очевидно, че не може да се формира стабилно парламентарно мнозинство. От тази гледна точка ГЕРБ, като мандатоносител, като победилата на изборите партия, пое голяма отговорност да се опита да направи някакъв кабинет в рамките на този парламент.

– Възможно ли е втората политическа сила да представи програма и министри, които ГЕРБ да подкрепи? 

– ГЕРБ имаше възможност за три подхода след изборите. Единият е да каже, че резултатът е такъв, че е абсурдно в този парламент да се направи кабинет и да върне мандата. Очевидно ГЕРБ не иска такъв подход. Не иска в него да остане топката, че абдикира от възможността да се направи правителство. Остават два варианта – да постъпи така, както европейската практика подсказва – достатъчно е Германия да покаже последните мандати на Меркел, всичките бяха все коалиционни и с все с основния им опонент – социалистите. Значи вторият подход би могъл да бъде – търсене коалиция със системните партии – ЕНП – ГЕРБ с БСП, либералите на АЛДЕ ДПС и още който иска. Можеше да се формира мнозинство.

За ГЕРБ такъв вариант е неприемлив това, което се чува, е, че те имат партийно решение на партиен форум да не направят коалиция с БСП. Това за мен е лесно преодолимо, защото Борисов е партията и може да го преодолее без конгрес. Но структурите на ГЕРБ по места не са очаровани и от взаимодействие с Движението за права и свободи. Макар че в България се наложи от 2009 г. ДПС да бъде държана извън властта, не знам това колко е продуктивно, тъй като, ако говорим за тези прословути евроатлантически ценности, без съмнение ДПС са най-заслужилите евроатлантици. Те заедно с царя вкараха страната ни в НАТО,  след това и в ЕС, заедно с г-н Станишев и царя. И понеже вторият вариант явно не може да се състои, а има и разминавания между БСП и ГЕРБ по най-съществения въпрос, който в момента е войната, на ГЕРБ му остава третата възможност – да се опита да се коалира със соросоидите за около 130 мандата.

Казвам соросоидите, защото аз вече публично казах, че ми е много смешно, че беше определена среща на Борисов с лидерите на ПП и ДБ. ПП и ДБ нямат лидери, защото нямат партии. Каква партия е ПП? Няма такава партия. В кое политическо семейство е тя? В кое политическо семейство иска да отиде? Тя е един „сбирчок“ от членове на „Америка за България“. ДБ са основно от Български институт за правни инициативи на Христо Иванов, който отмъкна милиони от „Америка за България“ през годините с една-единствена цел – да свали Цацаров, а след това Гешев. Това е изпълняване на поръчката на Сорос – навсякъде да се слагат прокурори-прогресисти.

Случаят в Манхатън е най-впечатляващ. Този прокурор-прогресист миналата година беше избран от Сорос и той погна политически президента Тръмп. Т.е. трябва бухалка тип Кьовеши. И за съжаление други варианти в България няма. Борисов е решил да се заиграе с ПП и ДБ, нещо, което е много спорно, че се харесва на неговите избиратели. И според мен има едно надиграване в кого да остане топката, че не желае да се направи правителство. Засега Борисов е казал, че е готов на всичко да има правителство, в името на България. И леко заприличва на д-р Желев, 90-а година, когато ни кандърдиса да направи широка коалиция, кабинетът „Попов“ по време на Лукановата зима. Само че Желев беше президент, докато Борисов не е.

Няма оценка на състоянието, в което се намираме, именно тя е повърхностна. България е на ръба на война, това не се казва. На ръба на тежка мигрантска вълна, това също не се казва. Тя ще е тежка, защото гърците се окопитиха, те са пред избори. Мицотакис вдигна голям шум, в Европа не му дават пари за ограда, но той предизборно ще издигне стоманена такава. Ердоган е вдигнал ръце, и той е пред избори. Голяма мигрантска вълна ще се стовари в България, което автоматично ни изключва за Шенген за много години, тъй като ние сме разграбен двор. В Унгария непрекъснато показват по телевизиите заловени български трафиканти, изпотрепаните по пътищата и задушените мигранти. Очевидно ние не можем да си опазим границата. И се въртим в момента в един омагьосан кръг. За мен дори да се направи някакво правителство, то няма да може да управлява.

Игнорирането на лидерите на партиите е глупост, която още повече ерозира самите партии, защото политическата отговорност се поема от лидерите. Това е побългаряване на ситуацията. Да сменим тогава партиите с НПО, а лидерите с експерти, остава да извикаме „Да живее Радев!“. 

– Може ли да бъде създадено конституционно мнозинство за съдебната реформа?

– Говори се за конституционно мнозинство, за да се извърши т.нар. съдебна реформа. Това е последният пример за тежката юридическа недостатъчност на партиите. Няма добри юристи, няма ясна политическа мисъл, не се четат решенията на Конституционния съд. За какво им е това конституционно мнозинство за съдебната власт? Според тях – да сменят главния прокурор. Само че те не искат да чуят, а и го пише много пъти, че има решение от 2003 година на Конституционния съд, то е тълкувателно, че смяна на главния прокурор на практика, може да стане само от Великото Народно събрание. Това конституционно мнозинство, ако бъде събрано в този парламент, не може да направи нищо друго, освен да се опита да свика Велико народно събрание, но за целта трябва да изготви проект за Изменение на конституцията.                                                

- Advertisement -

Как виждате този парламент, с едва-едва 1/3 обществена подкрепа, с почти никакви юристи, като изключим Радо Чолаков, може би, ще направи проект за Конституция, ще свика Велико народно събрание?! Как виждате в момента България с Велико Народно събрание от 400 депутати и каква е гаранцията, че в него ще има 2/3 на три четения да смени главния прокурор. Влезли сме в политически и юридически инфантилизъм, говорят се неща, които са поети като ангажимент пред Джеймс О Брайън и пред Американското посолство, съответно пред Сорос, защото той плаща на Демократическата партия на Америка и заради това ще трябва да се ходи на избори. А освен това коалиция ГЕРБ със соросоидите е в полза на Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“. На практика двама се коалират, трети печели. Костадинов остава истинската опозиция. 

– Смятате ли, че има външна намеса за коалиция между ГЕРБ, ПП и ДБ?

– Това, което се случи в България, беше потресаващо. То не може да се случи в държавата, в която живея, в която ме намираш – Унгария. Да дойде един чиновник, било то и от Америка, да се държи безпардонно, да бъде приет от държавния глава, което не отива на държавния протокол. На държавен глава да трапоса до себе си вицето и целия екип и той ни набива канчето с някакъв закон „Магнитски“, който има решение на Върховния съд в България, че не се отнася за нашата територия, и в прав текст да ни каже, че трябва да си сменим главния прокурор, защото той не бил отговорен, отговорност не носел, и на всичкото отгоре да излезе по националното радио и да ни набие канчето. И всичкото това го говори с безпардонен тон. Не му е работа да ни се бърка във вътрешните работи. Не е вярно, че е безконтролен Гешев, тук има решение на Конституционния съд от 2021 г., че е контролен.

Това е най-голямото безобразие след Промяната, което се случи, такова не е имало и в съветските времена. Донякъде ги оправдавам българските политици, че ги е страх от американците, тъй като те са способни на крути мерки. Тази в момента компания, която управлява Америка, е изключително опасна, тя е способна на всичко и го доказа с политическото преследване на Доналд Тръмп, чрез прокурора на Манхатън, чрез ФБР, които му отнеха дипломатическия паспорт, чрез уволнението на Тъкър Карлсън от ФоксНюз, най-гледаният и истински десен водещ в Америка. Той е човекът, който дойде в Унгария и направи прословутия филм за Орбан миналата година, гледан от милиони американци. Те направиха Майдана в Украйна, точно този отбор. Байдън, като вицепрезидент Виктория Нюланд, те го направиха. Сега към тях идва Антани Блинкън.

Те са способни на всичко, но ние сме си виновни, че се докарахме дотук. Те искат и в Унгария да е така. Искат, но няма как да стане. Първо, защото унгарският външен министър Петер Сиярто каза на посланика буквално да си гледа работата и да не учи унгарците как да живеят, защото това е минала епоха, да не говорим за Орбан. Затова в Унгария нищо не могат да направят, защото в момента, в който опитат Майдан с 30 000 души, веднага Виктор Орбан води на улицата 1 милион, както беше миналата година на 15 март.

Ние се докарахме дотук и сме преклонили глава, ние си наводнихме страната с НПО-та на Сорос, над 50 на брой високоплатени, насочени към разрушаване на българската държава, защото целта му е да разруши националната държава, националния суверенитет, да изтрие историческата памет и да създаде такива разпаднали се държави.

Най-пресният пример е Украйна, това, което става в момента. И ние сме затова в „мъртва хватка“, защото от една страна няма дискусия за белите, които Сорос направи в България и ще опитва да направи с крайната цел – да влезем във война с Украйна, защото всеки трябва да прочете от 1993-а есето на Сорос, който казва „Ние трябва да смачкаме Русия, но не можем да го направим, защото западните общества не искат да виждат децата си в ковчези, за това трябва да разширим НАТО на Изток.“ С други думи ние да посрещаме децата си в ковчези.

– Ще доведе ли политиката на ръководството на ГЕРБ до разцепление в партията? 

– Няма как да има разцепление в ГЕРБ, защото тя е монолитна, лидерска, мажоритарна партия. Партия, за която хората гласуват за Борисов да бъде премиер. Ако утре Борисов го няма, ГЕРБ ще има съдбата на НДСВ. За разцепление и дума не може да става в ГЕРБ, която е центристка партия. И в ЕНП тя пак е центъра. България има проблем, че няма дясна партия. СДС никога не е била дясна партия, минавала е на дясно, защото е побеждавала БСП, но и тя е била либерална и центристка. Огромна част от българските избиратели са непредставени за кого да гласуват и чакат българския Орбан, такъв обаче нито се появи, нито е възможно да се появи. И днес чета, че ПП-ДБ искала да управлява страната, подкрепена от първата. Има видиотяване на политическия живот в България, то се вижда и с ротацията на председателят на парламента. Гледам, че проф. Киров се подиграва и предлага да се ротира и премиера и най-накрая ще ротираме парламентарната държава с президентска, натам отива. 

–  А смятате ли, че лидерите на ГЕРБ и ПП наистина са си простили? 

– Борисов е казал, че е простил за ареста, който му го направиха незаконно Кирил Петков и Бойко Рашков, а това беше изключително срамно за България, защото ни върнаха в 1944 година. После съдът се произнесе. Аз съм възмутен, че американското посолство мълчеше за върховенството на правото, когато се извършваше репресия срещу лидера на опозицията. Борисов прости и на Мая Манолова на времето за Костинбродската афера. Друг е въпросът дали избирателите на ГЕРБ прощават.

С всичките си усилия отново се връщаме на темата, защото първото място е добро като място, но като обществена подкрепа хич не е добро. Партията трябва да си направи анализ защо след толкова обиколки на Борисов, след силно присъствие в местната власт, резултатът дори не е 700 000 гласа за ГЕРБ. Защо нито една партия в България не може да мечтае за милион поддръжници. Защо е това отвращение на 2/3 на българите към партиите – фундаментален въпрос. За много от българите ние не сме суверенна държава и не взимаме самостоятелно решения, друг управлява България вместо нас. Трябва да се каже, че НПО-та превзеха България, Сорос превзе над 50 НПО-та с милиони, които хвърли през тези години. На какво отгоре кръгът „Капитал“ управлява България? На какво отгоре „Отворено общество“ на Иван Кръстев управлява България? Защо навлязоха в съдебната власт? Да си спомним Лозан Панов какви дитирамби четеше. И защо превзеха bTV и Нова тв? България никога няма да се оправи, ако не изгони Сорос. 

Ситуацията, в която се намира България, е безпрецедентна. За половин година два пъти правим избори и 2/3 от българите обръщат гръб на парламента. Няма какво много да се направи освен да се опитаме да променим избирателната система по примера на Италия. Италианците, които страдаха от „избори до дупка“ като нас, направиха 1/3 от депутатите да се избират мажоритарно. Ние трябва да го направим половината да се избират мажоритарно. Да въведем граница за влизане в парламента на коалициите. Не може една партия да влиза с 4% и 7 партии пак с 4%. В Италия го направиха 10%. Това е необходимо, за да се създават стабилни парламентарни мнозинства. Седем партии се съюзиха в ПП-ДБ, а като им разделиш резултатите, 600 000 на 7 излиза 85 000 на партия. Борисов два пъти управляваше България с коалиции, които се разпадаха по време на управлението. Няма какво много да се направи освен да се мисли за промяна в избирателната система.

– Каква е все пак прогнозата Ви, ще има ли правителство? 

– Аз мисля все пак, че може да има правителство, бях я нарекъл някъде тази коалиция „Заговезни“. Може да има някакво правителство дори и с третия мандат. Всички казват, че трябва да има правителство. Но никой не смее да каже правителство, което да управлява България четири години и да управлява силно. Може да се състави някакво правителство дори и с третия мандат, но то ще падне до 100 дни и ще стане още по-лошо, защото ще се пропилее този шанс.

Пълно малоумие е да се говори в момент, когато България е на крачка от световна война, МС взема решение младите ни да се обучават на военно дело, защо? Идва мигрантска вълна, ние нямаме ограда. Няма как да има нормално управление с парламент, който 2/3 от българите не го желаят. Kогато ПП-ДB е на Сорос, няма как да стане тази държава да върви напред. Ние се държим като някакви ученици в Американското посолство. Нищо добро не чака България в следващите 10 години. Подменихме партиите с НПО-та, сега подменяме лидерите на партиите с експерти, ректори, доктори и химици-академици. Хем ревем за Европа от сутрин до вечер да сме били в ядрото да влезем в Еврозоната и Шенген, е къде в Европа има експерти да управляват, а не лидерите на партии? Ние подменихме парламентарната демокрация в България с президентско управление. Толкова объркана държава като България няма. Последиците ще са много тежки ние вървим към Косово, което се управлява от американски посланик – губернатор, и Украйна, в която 2014 Сорос съсипа страната с майдана,  а не към Унгария и Хърватия. 

Автор: Калина Петрова, Дир.бг

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече